nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

10 najlepších článkov o káve

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. septembra 2020
desať najlepších článkov o káve

Naša ikonická šálka, ktorou pretiekli už desiatky litrov kávy. Čo iné by sme mali využiť pri texte o desiatich najlepších článkoch Blogu o káve, ak nie práve ju... :)

Share on FacebookShare on Twitter

Každý článok o káve je dobrý článok. Samozrejme je vždy dobré, ak je napísaný profesionálne a podložený odbornými názormi uznávaného človeka, ale niekedy vedia svoju rolu zohrať aj tie ostatné diela; možno bulvárne, možno založené na hlinených základoch, možno neoverené. Oba tieto „extrémy“ totiž majú niečo spoločné. Lákajú pozornosť a starajú sa o to, že sa o káve hovorí. No a to je podľa nás veľmi dôležité.

My chceme, aby sa ľudia o káve bavili čo možno najčastejšie. Aby si sadli ako partia kamarátov, aby medzi sebou šírili informácie, nové poznatky, prípadne aby sa navzájom obohacovali o skúsenosti z rôznych postupov prípravy kávy. Tém, ktoré kávový svet ponúka, je strašne veľa. Debatovať, filozofovať a špekulovať sa dá doslova donekonečna.

Cieľom Blogu o káve je jednak vás vzdelávať, ponúkať vám nové poznatky a vedomosti, ukazovať cestu, formovať a posúvať kávovú kultúru, ale okrem toho prinášať nové a nové témy, ktoré sa dajú rozpitvávať či už v našich diskusných fórach alebo vo vašich vášnivých spoločenských debatách.

Prostredníctvom tejto stránky sme vám priniesli už takmer 400 článkov. Niektoré ostali napriek zaujímavej informačnej hodnote takmer nepovšimnuté, niektoré si však našli cestu k širokému publiku a prečítali si ich tisícky z vás. Celkovo sa nám za dobu prevádzkovania Blogu o káve ukázalo, že táto práca má zmysel a o našu tvorbu je záujem.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy, ktorý pripadá na 1. október, sme sa rozhodli vybrať 10 najlepších a najatraktívnejších článkov, ktoré sme zatiaľ priniesli. Nech sa páči…

  • Instantná káva nie je káva, zakázal by som ju predávať, tvrdí odborník

Tento článok právom patrí na prvé miesto našej hitparády. Ide o rozhovor s kávovým gurmánom Michalom Šturcom, ktorý nám poskytol doslova skvelé vyjadrenia. Všetko je to o to atraktívnejšie, že mnohí konzumenti si instantnú kávu spájajú s kvalitou a nadpriemerom. Ani nevedia, ako veľmi sa mýlia.

  • Káva pomáha pečeni, ročne by vedela zachrániť státisíce životov

Podobných článkov o pozitívnych vlastnostiach kávy sme priniesli veľmi veľa. Išlo o výsledky rôznych štúdií, prípadne výskumov, ale ani jeden z nich sa nechytil tak dobre, ako práve tento. Svoju rolu tu určite zohral aj názov a verte či nie, ide o doposiaľ druhý najčítanejší článok Blogu o káve.

  • Káva Dalgona: Nový karanténny hit

Riadky venované káve Dalgona ťažili z obdobia, kedy boli publikované. Stalo sa tak počas prvej vlny pandémie, keď sme mnohí sedeli doma a dodržiavali karanténu. Internetová sféra to pocítila, články sa čítali lepšie a Dalgonu si vďaka dostatku času mnohí aj sami skúšali. Ak do tejto skupiny ešte nepatríte, hor sa na to.

  • Ako strojár z Handlovej prepadol kávovému kumštu

Toto je doslova neuveriteľný príbeh, v ktorom hlavnú rolu zohráva „Janíčko“ Cvikel z Handlovej. Spoznali sme ho na Instagrame, kde má nádherný profil (@janickoc) zasvätený nielen káve, ale aj dobrému a krásne upravenému jedlu. Skúsili sme ho osloviť a vznikol z toho takýto pekný článok o chlapcovi z malého mesta. Čítal sa veľmi dobre a Janíčko môže poslúžiť ako inšpirácia pre mnohých z nás.

  • Káva zo supermarketu? Dobrá… ale len ako pohlcovač pachu v chladničke

Vždy, keď oslovíme Michala Šturca, vieme, že to bude stáť za to. Úprimný človek, priame slová, miestami možno štipľavé názory. Skúsený kávový odborník, ktorý za ňou precestoval vyše 50 štátov a videl farmy celého sveta. Jeho vyjadrenia majú váhu a všetci si z nich vieme niečo odniesť. Tento článok priniesol do týchto chvíľ vyše 2 500 zobrazení a v samostatnej rubrike Michal Šturc toho nájdete ešte omnoho viac.

  • Kofeín a jeho tajomstvo: Mozog má párty, únava ostane za dverami

V tomto diele sme sa pokúsili vysvetliť fungovanie kofeínu. Ako je možné, že nie je nositeľom žiadnej energie, ale napriek tomu nás dokáže naštartovať a poriadne nakopnúť? Ak ste ho ešte nečítali, dozviete sa niečo o neurotransmiteroch, adenozíne, ale aj o kofeíne v pozícii vyhadzovača.

  • Môžu deti piť kávu?

Túto otázku si určite položil nejeden rodič a v záujme jej vysvetlenia sme si vyhľadali hodnoverné informácie. Ako sa ukázalo, téma zaujala a viac ako 2 400 zobrazení článku hovorí samo za seba. Následne sme zozbierali aj vaše názory na túto tému a uverejnili ich v článočku „Deti a pitie kávy: Je to v poriadku?„

  • Negatívne vlastností kávy

Ako stránka zasvätená káve by sme ju možno mali len vyzdvihovať a velebiť, no nechceme skĺznuť k jednostrannému pohľadu na kávový svet. Všetko má svoje pre a proti, no a káva nie je výnimkou. Aj ona má svoju tienistú stránku a nie všetkým konzumentom robí dobre. Poznáte niekoho takého?

  • V klietkach našli zúbožené cibetky: Toto je kopi luwak

O cibetkovej káve sme napísali viacero článkov a toto je jeden z tých negatívnych. Na celú túto oblasť však existujú rôzne názory a okrem iného sme priniesli aj rozhovor s českým cestovateľom Milanom Blahom, podľa ktorého sú fámy o utrpení cibetiek prehnané a žijú si lepšie, ako napríklad naše sliepky. Určite je to téma na vážnu diskusiu.

  • Šimon Staš z Mlsnacava: Jediný Q Grader pôsobiaci na Slovensku

Spomedzi exkluzívnych rozhovorov s domácimi odborníkmi na prípravu kávy vyčnieva toto dielo, v rámci ktorého sme vyspovedali Šimona Staša zo spoločnosti Mlsnacava. Viete, čo to znamená byť Q Graderom? V článku s ním sa toho dozviete omnoho viac… A ak vás podobné rozhovory zaujímajú, kliknite si na našu rubriku EXKLUZÍVNE.

*****

Na záver dodajme, že minimálne 1 000 zobrazení má už 28 našich článkov. Vzhľadom na to, že web sme spustili len v polovici januára, to považujeme za veľký úspech a súčasne za záväzok ďalej vám prinášať kvalitné a zaujímavé spravodajstvo.

Okrem toho vám samozrejme chceme ukázať cestu ku kvalitnejšej káve a chceme vás presvedčiť o tom, že ochutnávanie rôznych kávových produktov sa rozhodne oplatí. Užívajte si to, vychutnávajte si dobrú kávu a relaxujte s Blogom o káve.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: najlepšie články o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
káva spája

Sociálne siete rozdeľujú, káva spája

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL