Predstavujeme nové kávy

Coffeein predstavil vzácnu odrodu Abyssinia: Je to potomok Geishe

Coffeein do svojej ponuky zaradil indonézsku kávu odrody Abyssinia, ktorá je opradená legendami. Jej názov je odvodený od starovekého pomenovania Etiópie – Abyssinia. Podľa miestnych ju do Indonézie priniesli arabskí obchodníci priamo z Etiópie. Je potomkom odrody Geisha, ktorá sa radí medzi najkvalitnejšie odrody kávovníka na svete. Coffeein do svojej ponuky zaradil dva roasty vzácnej Abyssinie zo Sumatry; svetlé a stredné praženie. My sme hľadali odpoveď na túto otázku: “Je Sumatra Aceh Abyssinia skutočne jedinečná?”

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Abyssinia od Coffeeinu - vysypané zrná

Pili ste už kávu z odrody Abyssinia?

Priznávame, že my v redakcii Blogu o káve sme Abyssiniu zatiaľ nepili a aj preto sme sa na test extrémne tešili. K čistej Abyssinii sa človek len tak nedostane. Aj samotnému Coffeeinu sa stopercentnú Abyssiniu podarilo uchmatnúť len po osobnej dohode s farmárom. Hendra je direct trade farmárom pražiarne Coffeein. Vďaka dobrým vzťahom chalanov z Coffeeinu, Slováka Luku Ondrišáka žijúceho v Indonézii a Hendru zo Sumatry vznikol jedinečný lot. 

Hendra pestuje viacero odrôd kávovníkov, ktoré zvyčajne zbiera spoločne. Abyssinia tak tradične tvorí len časť kávy, ktorú Hendra vyprodukuje. Pre Coffeein si po dohode vyhradil jeden celý deň na to, aby spolu so svojimi zamestnancami zbierali len Abyssiniu. Nazbierali jej 150 kg, ktoré putovali výhradne Coffeeinu. Nikto iný teda tento lot nemá.

Sumatra Aceh Abyssinia

Abyssinia ako espresso roast

Abyssinia je spracovaná naturálnou/suchou metódou. Do Blog o káve LABu nám dorazil espresso roast, teda stredné praženie. Sadli sme si k nášmu La Marzocco Linea Micra a pustili sa do testu. 

Po otvorení balíčka nás prekvapili dve veci. Prvou bola výrazne sladká a veľmi príjemná aróma. Druhou boli nápadne veľké kávové zrná. Kávu mimochodom v Coffeeine napražili extrémne uniformne. Všetky zrná majú prakticky identický odtieň hnedej. Ešte pred jej vyskúšaním sme komunikovali s majiteľom pražiarne Coffeein, Peťom Szabóm, ktorý nám posunul informácie o káve a malé nápovedy k tomu, čo by sme od Abyssinie mali očakávať. Neprezradil však veľa, aby nás neovplyvnil.

Coffeein - Abyssinia - pohľad na zrná

Recept od Peťa Szaba

Podľa Peťových slov sa mu Abyssinia oveľa viac zapáčila na espresse a menej mu pasovala k filtru. Vytiahol z nej skvelé krémové až smotanové espresso so štipkou žltého melónu, sušeného ovocia, karamelu a čokolády. 

Pred tým, než sme ju v Labe vyskúšali, nám odporučil použiť pomer 1:2 (20 gramov kávy : 40 gramov espressa) a čas extrakcie okolo 22 až 25 sekúnd. Po niekoľkých pokusoch sa nám podaril nastaviť recept, ktorý spĺňal pokyny od Peťa. 

Pri 24-sekundovej extrakcii, teplote 94 stupňov Celzia a pomere 1:2 sa v šálke objavil zrelý žltý melón, jemná citrusová acidita a príjemné smotanové telo. V espresse sa dopĺňali acidné a sladké tóny, ktoré spolu vytvárali pocit, že sme práve zahryzli do ovocia na vrchole jeho zrelosti. 

Sumatra Aceh Abyssinia - utlačená káva v páke

Recept Blogu o káve

Peťove espresso bolo príjemne ovocné, plné a smotanové. My sme recept trochu upravili a posnažili sa dosiahnuť čo možno najsladšie espresso. To sa nám podarilo vďaka jemnejšiemu mletiu, čo viedlo k predĺženiu extrakcie z 24 sekúnd na 30. 

Pomer 1:2 a teplotu extrakcie sme ponechali rovnakú. Do poznámok sme si zapísali: “Supersladké espresso s tónmi sušených marhúľ, mliečnej čokolády a karamelových cukríkov.” Espresso malo krémové telo a príjemnú zamatovú štruktúru. Do poznámok okrem toho pribudli aj slová: “Toto by som pil každý deň.”

Sumatra Aceh Abyssinia od Coffeeinu - espresso

Z espresso roastu Abyssinie od farmára Hendru sme pomocou dvoch odlišných receptov vytiahli dve rozličné espressá, pričom obe nám veľmi chutili. Keď preferujete ovocnejšie tóny, použite recept od Peťa. Keď ste fanúšikmi sladkých chutí, vyskúšajte recept od nás. 

Filter roast

Okrem tmavšieho espresso roastu do svojej ponuky zaradil Coffeein aj svetlý filter roast. Podľa slov Peťa od neho môžete očakávať ešte viac žltého melónu ako pri espresse. Zo svetlého praženia v Coffeeine napražili len zopár kíl, takže keď si ho nechcete nechať ujsť, tak dlho neváhajte.

PS: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein - Sumatra Aceh Abyssinia
Značky
Zobraz viac

Podobné články

2 Comments

  1. Ahoj Csaba, čas meriame od začiatku extrakcie, a teda od stlačenia gombíka (v našom prípade posunutia páčky) na kávovare.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close