3 neodolateľné jesenné kávové hity, ktoré si ihneď zamilujete
Pumpkin Spice Latte je taká klasika. Vyskúšajte nové chute a pripravte si skvelé lieskovoorieškové affogato, Maple Latte alebo gaštanové latte.
Vonku prichádza tma stále skôr, vzduch je o niečo chladnejší, slnka ubúda a listy hýria rôznymi farbami. Prichádza čas, keď vám hrejivá a voňavá šálka kávy spríjemní deň, dodá energiu a pohodu. Chladná jeseň si pýta hrejivé a aromatické nápoje. Takou jesennou kávovou klasikou je Pumpkin Spice Latte, ale čo tak vyskúšať nové chute, ktoré si po prvom dúšku zamilujete?
- Maple Latte (Latte s javorovým sirupom)
Pripravte si skvelú jesennú kávu Maple Latte s kanadským nádychom. Javorový sirup dodá káve sladkosť s náznakom karamelu. Určite nezabudnite Maple Latte ozdobiť škoricou.
Ingrediencie:
- 1 šálka espressa
- 1 šálka horúceho mlieka
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- štipka škorice na ozdobenie
Postup prípravy:
Použite kávovar na prípravu 1 šálky espressa, ktoré nalejte do priehľadného pohára. Zohrejte mlieko na 65°C, ak máte radi mliečnu penu, môžete ho aj napeniť. Do espressa pridajte javorový sirup, poriadne premiešajte a espresso zalejte mliekom. Napokon latte ozdobte javorovým sirupom a štipkou škorice.
- Gaštanové latte
Pečené gaštany sú chutnou jesennou pochúťkou a dajú sa premeniť aj na skvelý kávový nápoj.
Ingrediencie:
- 1 šálka espressa
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice gaštanového pyré
- 1 lyžica javorového sirupu alebo medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy:
V kávovare si pripravte 1 šálku espressa. Mlieko zohrejte v hrnci (ideálne na 65°C), ale nemalo by vrieť. Do teplého mlieka pridajte gaštanové pyré a javorový sirup alebo med. Zamiešajte a ingrediencie varte v hrnci niekoľko minút. Zmes nalejte do pripraveného hrnčeka s espressom. Na ozdobenie pridajte štipku škorice.
TIP: Pokiaľ ste často na cestách a chcete si dopriať chutnú kávu ako z kávovaru, vyskúšajte prenosný french press.
- Lieskovoorieškové affogato
Ak si pre zmenu namiesto horúcej kávy chcete dopriať studenú kávu so zmrzlinou, určite vyskúšajte jesenný variant affogata s lieskovými orieškami.
Ingrediencie:
- 1 šálka espressa
- 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny
- 1 lyžica lieskovoorieškového sirupu Monin
- opražené lieskové oriešky na posypanie
Postup prípravy:
Vložte 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny do pohára a zalejte ich lieskovoorieškovým sirupom Monin. Na zmrzlinu nalejte šálku vychladeného espressa a kávu posypte opraženými lieskovými orieškami.