sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

700 Slovákov sme sa opýtali na ich kávovar: Takto sa oň starajú + tipy na údržbu

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. marca 2024
oplachovanie sparovacej jednotky
Share on FacebookShare on Twitter

Optimálna starostlivosť o hygienu kávovaru je jednou zo základných podmienok prípravy chutného kávového nápoja. Len dokonale čistý kávovar si stopercentne odvedie svoju prácu a pripravenej káve „neprepožičia“ žiadne chuťové negatíva. Bohužiaľ, so starostlivosťou o hygienu kávovarov to v mnohých domácnostiach škrípe. Nie všetci zákazníci totiž vedia, čo a ako treba robiť. Sčasti to potvrdila aj anketa Blogu o káve, ktorú sme realizovali na vzorke viac ako 700 respondentov.

Káva je potravina a tým pádom prirodzene podlieha kazeniu, pričom dôsledkom tohto procesu môžu byť rôzne typy baktérií. Niektoré môžu vznikať už v násypníku mlynčeka, prípadne v nádržke s vodou, ale najlepšie podmienky na ich množenie sú v miestach, kde sa mletá káva dostáva do styku s vlhkom a teplom. Teda napríklad v sparovacej jednotke, v rôznych trubičkách a hadičkách, ktoré sa v útrobách stroja nachádzajú, ale aj v nádobke s kávovou usadeninou.

Jedným z problémov je napríklad nečítanie návodu. Viac informácií týkajúcich sa hygieny sme zisťovali oslovením Jakuba Štorka, ktorý pracuje v pražskej centrále spoločnosti De’Longhi. Výsledky ankety realizovanej na instagramovom konte @blogokave prikladáme nižšie pod rozhovorom. Do istej miery si tak môžete porovnať návod na správnu starostlivosť s tým, aká je realita.

Jakub Štorek
Jakub Štorek z pražskej centrály De’Longhi.

Začnime automatickým kávovarom a starostlivosťou o jeho hygienu. Čo všetko je potrebné robiť a ako často?

„Starostlivosť o hygienu automatického kávovaru je dôležitá pre zachovanie kvality kávy a rovnako tak pre predĺženie životnosti zariadenia. Existuje niekoľko tipov, ktorých sa treba držať:

Po každom použití. Keď váš kávovar disponuje mliečnym systémom, prepláchnutie mliečneho systému vykonajte po každom použití. Použite funkciu CLEAN, to znamená funkciu rýchleho automatického čistenia, ktorá je dostupná na ovládacom tlačidle karafy.

Tip na článok: Ako čistiť systém na penenie mlieka?

Každých niekoľko dní. Vlhkou handričkou dôkladne utrite prednú časť kávovaru a vytrite ju dosucha. Karafu na mlieko dôkladne umyte v dreze alebo v umývačke riadu a kávovú usadeninu z odpadovej nádoby pravidelne vyhadzujte.

Každý mesiac. Vyčistite sparovaciu jednotku, opláchnite ju pod vlažnou vodou bez akýchkoľvek chemických prípravkov, vyčistite odpadovú nádobu na usadeninu a odkvapkávaciu misku (ak je to potrebné, robte to aj častejšie). Vyčistite vnútro kávovaru a vyčistite aj nádrž na vodu.

vyberanie sparovacej jednotky DeLonghi
Takto sa z automatických kávovarov De’Longhi vyberá sparovacia jednotka.

Tip na článok: Ako čistiť nádrž na vodu, odkvapkávaciu misku a ďalšie komponenty kávovaru?

Každé 2 mesiace. Vymeňte filter zmäkčujúci vodu.

Každé 3 mesiace. Kávovar pomocou programu „Odvápnenie“ zbavte vodného kameňa (táto doba sa môže líšiť v závislosti od tvrdosti vody a počtu uvarených káv). Kávovar Vás na nutnosť odvápnenia automaticky upozorní.“

Tip na článok: Odvápňovanie kávovaru – ako na to, krok za krokom?

Moja skúsenosť je taká, že odvápňovanie ľudia zvyčajne riešia, ale napríklad o čistení sparovacej jednotky mnohí nič nevedia. Tiež sa s tým stretávate? Existuje v tomto smere nejaký „problém“ s tým, že ľudia pri kúpe kávovaru nečítajú návod?

„Čistenie sparovacej jednotky je dôležitou súčasťou údržby automatického kávovaru a bohužiaľ musím potvrdiť, že je často zabúdaná alebo robená nepravidelne. Môže to pritom viesť k hromadeniu nečistôt a mastnoty, čo bohužiaľ negatívne ovplyvňuje chuť a kvalitu pripravenej kávy. Problém spočíva často v tom, že ľudia nečítajú detailne návod na obsluhu, a preto nemusia byť plne oboznámení so všetkými krokmi potrebnými k údržbe kávovaru.“

odvápňovací prostriedok EcoDecalk

„U nás v De’Longhi sa tento problém snažíme riešiť poskytovaním jasných inštrukcií a odporúčaní v užívateľskej príručke, rovnako ako aj prostredníctvom online zdrojov či skrz zákaznícku linku alebo online chat na našich stránkach. Je však dôležité zdôrazniť, že pravidelná údržba a čistenie sú kľúčové pre zachovanie výkonu a životnosti kávovaru. Preto ich treba robiť pravidelne a v súlade s odporúčaniami výrobcu.“

Ešte rýchly návrat k sparovacej jednotke: je pravda, že horúcou vodou ju netreba premývať preto, lebo sa zmyje potravinárska vazelína? Preto je lepšie preplachovať ju len vo vlažnej vode?

„Áno, je to pravda. Čistenie sparovacej jednotky horúcou vodou sa neodporúča. Je lepšie čistiť ju pomocou vlažnej vody a treba dôkladne opláchnuť všetky časti. Pravidelné čistenie vlažnou vodou pomôže odstrániť nečistoty a sparovaciu jednotku udržať čistú.“

oplachovanie sparovacej jednotky

Ako sa treba starať o hygienu pákového kávovaru? Čo všetko treba robiť a ako často?

„Najskôr by som sa zameral na to, čo je v porovnaní s automatickým kávovarom iné. Ak by som porovnal údržbu automatického kávovaru a pákového kávovaru, môžem konštatovať, že údržba pákového je z niekoľkých uhlov jednoduchšia, čo sa na prvý pohľad nemusí zdať.“

„Najväčší rozdiel je v absencii sparovacej jednotky a zásobníka na kávovú usadeninu. Nie je teda nutné pravidelne vysypávať zásobník s kávovým odpadom a vyberať a oplachovať sparovaciu jednotku. Pri pákovom kávovare sa príprava kávy odohráva v páke/portafiltri. Tú je teda potrebné čistiť, a to pravidelne po každej uvarenej káve. Usadeninu z portafiltra môžete jednoducho vyklepnúť, pričom na toto odporúčam zabezpečiť si tzv. knockbox, prípadne vyklepávač. Samotnú páku potom opláchnite pod vlažnou vodou. Neodporúčam ju dávať do umyváčky riadu.“

„Okamžitá údržba je nutná aj v prípade použitia parnej trysky na prípravu mlieka. Po našľahaní mlieka nechajte parnú trysku pár sekúnd „prepláchnuť“, respektíve vodnú paru zapnite naprázdno a potom ju dôkladne utrite vlhkou handričkou, aby na tryske neostali zvyšky mlieka.“

„Pri rade La Specialista odporúčam aj použitie čistiacich tabliet, ktoré sa vložia do páky s ochranným gumovým prstencom a kávovar zbavia mastnoty. Pozor, toto sa nedá robiť pri rade La Specialista Arte a Arte Evo. Ostatná údržba ako je odvápňovanie, použitie filtra (či softballs) alebo údržba vonkajšej časti kávovaru je totožná s automatickými kávovarmi.“

Oba typy kávovarov by mali mať podobnú starostlivosť o mlynček, nie?

„Ten odporúčame približne raz za dva mesiace vyčistiť pomocou štetca, prípadne sa držať informácií, ktoré výrobca uvádza v návode.“

pomôcky na starostlivosť o kávovar

Aké prípravky na udržiavanie hygieny kávovarov existujú a ktoré ľuďom odporúčate kúpiť?

„V prvom rade by som odporúčal používať naše originálne produkty. Ostatné neoriginálne produkty môžu na prvý pohľad vyzerať a pôsobiť rovnako, ale majú odlišné zloženie, ktoré nemusí byť do našich kávovarov vždy vhodné. Odporúčam hlavne tieto prípravky:

Vodný filter (alebo softballs) – pomáha obmedziť tvorbu vodného kameňa a zlepšuje výkon kávovaru. Pomáha aj predĺžiť jeho životnosť a prispieva k lepšej chuti kávy.

Eco MultiClean – špeciálny prípravok na čistenie mliečneho systému. Jemne, ale účinne, čistí od mlieka nielen samotný mliečny systém karafy, ale aj všetky časti kávovaru.

EcoDecalk odvápňovací prostriedok – odvápňovanie je veľmi dôležité a primárne odstraňuje vodný kameň nahromadený vnútri zariadenia. Pravidelné odvápňovanie pomáha predĺžiť životnosť kávovaru a zlepšiť energetickú účinnosť.“

kompletná súprava na starostlivosť o kávovar DeLonghi
Doplnky pomáhajúce so starostlivosťou o hygienu vašich De’Longhi kávovarov.

Na záver si to ešte zosumarizujme: Čo vlastne bežný človek dosiahne skvalitnením hygieny?

„Ako naznačili už moje predchádzajúce odpovede, pravidelná údržba v prvom rade ovplyvní chuť výslednej kávy. Čistý kávovar je zárukou vynikajúcej chute kávy. Ďalším aspektom je predĺženie životnosti kávovaru, prevencia porúch a zachovanie výkonu/účinnosti kávovaru. V neposlednom rade však môžeme hovoriť aj o zdravotných aspektoch. Čistota kávovaru môže mať vplyv na naše zdravie. Pri nedostatočnom a nepravidelnom čistení totiž v kávovare môže prísť k nežiaducej tvorbe baktérií. A treba si uvedomiť, že káva je predsa len potravina. Zhrňme to asi takto: Pravidelná a dôkladná údržba kávovaru je investíciou do kvality kávy a do predĺženia životnosti kávovaru.“

Prikladáme ešte výsledky ankety, ktorú sme realizovali na instagramovom konte @blogokave:

Čítate po kúpe kávovaru návod?
Jasne – 592 hlasov – 83%
Načo? – 89 hlasov – 12%
Nemám kávovar – 31 hlasov – 4%

Ako často čistíte sparovaciu jednotku?
Každý týždeň – 122 hlasov – 18%
Raz za mesiac – 203 hlasov – 30%
Občas – 160 hlasov – 24%
Čo to je sparovacia jednotka? – 188 hlasov – 28%

Ako často odvápňujete kávovar?
Často a proaktívne – 59 hlasov – 8%
Keď si to vyžiada – 627 hlasov – 84%
Mesiac po tom, ako si vyžiada – 39 hlasov – 5%
Nikdy – 19 hlasov – 3%

Používate pri údržbe kávovaru originálne príslušenstvo?
ÁNO, vždy – 506 hlasov – 69%
NIE, kupujem akékoľvek – 225 hlasov – 31%

Máte doma kávovar De’Longhi?
ÁNO – 479 hlasov – 61%
NIE – 311 hlasov – 39%.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhi
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
čo je to espresso - Costa Rica Tarrazzu od Coffeeinu

Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL