Čo všetko sa pridáva do kávy? Tieto veci musíte skúsiť
Aj keď si väčšina klasických pôžitkárov s radosťou vychutnáva čistú kávu, nie každý holduje takejto klasike. V mnohých oblastiach života totiž platí pravidlo, že sem-tam si treba monotónne návyky niečím osviežiť a do situácie vniesť novú iskru. Čo všetko sa pridáva do kávy?
Pri káve nemôžeme zďaleka ostať len pri tom, čo sa opýta asi každý čašník: „Dáte si aj cukor a mlieko?“ Káva sa totiž pije s množstvom rôznych vecí. Závisí od geografickej oblasti, zvyklostí, ale hlavne od individuálnej chute daného konzumenta.
Veľmi bežné je napríklad aj využívanie šľahačky, ale my sme pre vás vybrali mnoho ďalších vecí. Keď vám prezradíme, čo všetko sa pridáva do kávy, pravdepodobne ostanete prekvapení.
KÁVA SO ŠKORICOU
Ak patríte medzi typických kávičkárov, ktorí zvyknú staviť na mlieko a cukor, vyskúšajte to so štipkou škorice. Na jednu šálku takto ušetríte až 70 kalórií, pričom škorica vám môže pomôcť výrazne znížiť hladinu cukru a cholesterolu v krvi, ale okrem toho aj stimuluje krvný obeh, zlepšuje trávenie a stimuluje mozog. Dlhodobé užívanie škorice môže okrem toho v mozgu blokovať proteíny, ktoré vedú k rozvoju Alzheimerovej choroby. Škorica je super.
KÁVA S MASLOM
Pri masle treba v prvom rade povedať to, že by malo byť vyrobené z mlieka kráv, ktoré sú kŕmené trávou a nie sójou či kukuricou – to je prvotný základ. Ak je to tak, obsahuje ideálne tuky na reguláciu cholesterolu a nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Okrem toho je aj výborným zdrojom vitamínu K, pomáha znižovať šancu na ochorenia srdca, pričom tuky z takéhoto masla podporujú aj činnosť mozgu a ostatných orgánov.
Výhod masla je omnoho viac a hovorí sa napríklad aj o tom, že ak si do rannej kávy pridáte jednu či dve polievkové lyžice, môžete tým nahradiť celé raňajky. Názory na túto problematiku sú rôzne, ale ak si vyberieme tie pozitívne, tak maslo vám vraj dodá rýchlu energiu, ktorú telo ľahko využije a chytro spáli.
KÁVA SO ZMRZLINOU
Tu sa už o zdravotných výhodách príliš baviť nemôžeme, pretože takto si do života pridáte niekoľko kalórií navyše, avšak ani to niekedy nezaškodí. Spravíte si radosť, dáte si niečo chutné a azda si aj zlepšíte náladu.
KÁVA S MEDOM
Vraj až 65 percent kávičkárskej populácie má rado osladenú kávu. Alternatívou k cukru je v tomto smere okrem iného aj med, ktorý sa zaiste nájde v každej domácnosti. Med je z hľadiska chute podstatne sladší ako cukor, takže ho možno použiť o niečo menej. Jeho výhodou je aj to, že cukry obsiahnuté v mede dokáže ľudské telo rýchlejšie spracovať a preto by sa ich malo menej ukladať v podobe tuku.
KÁVA SO SOĽOU
O soli v káve možno mnoho ľudí ani len nechyrovalo a azda to nevyznie ako práve najlahodnejšia kombinácia, ale vôbec to nie je také zlé, ako by sa mohlo zdať. Ióny sodíka dokážu zaujímavo potlačiť horkosť kávy a tým pádom zvýšiť jej chuť. Soli v káve však nemôže byť veľa, musí ísť len o minimálne množstvo. Stačí fakt len štipka.
KÁVA S VAJCOM
Dať si vajce do kávy, to už môže znieť ako záležitosť pre kulturistov, ale v skutočnosti je to škandinávska zvyklosť. Surové vajce sa zmieša s mletou kávou a štipkou vody. Táto zmes sa následne pridá do hrnca s väčším množstvom vody a nechá sa prevrieť na približne tri minúty. Následne to treba precediť cez sitko a voilà: máme výživný nápoj s nižším stupňom horkosti.
KÁVA S ALKOHOLOM
Tipujeme, že v očiach značnej časti slovenského publika sa odrazu objavila nevinná iskrička, ale je to tak: káva a alkohol k sebe pasujú. Ruskú kávu si vyrobíte za pomoci vodky, írsku kávu zasa s niektorou z tamojších značiek whisky, na slovácku kávu potrebujete kvalitnú 52-percentnú slivovicu, a tak by sme mohli pokračovať. Nájdu sa aj iné druhy alkoholu, s ktorými kávu nepokazíte a osviežite si večer; vhodný je napríklad aj rum.
KÁVA S KARDAMÓMOM
Aj toto vám rozhodne odporúčame vyskúšať. Korenie zvané kardamóm káve pridá viac štipľavosti ako škorica, ale vďaka sladkému nádychu rýchlo zabudnete na to, že ste si do tohto nápoja dlhodobo pridávali cukor.
KÁVA S KOKOSOVÝM OLEJOM
Táto kombinácia je vecou vkusu. Nájdu sa ľudia, ktorým kokosový olej ku káve jednoducho nepasuje. Exotickú alternatívu odmietajú, no na druhej strane možno ani nevedia, o čo prichádzajú. Týmto spôsobom sa dá pripraviť mimoriadne chutná káva, ktorá má hneď niekoľko dobrých účinkov. Svojmu telu jednak zabezpečíte stabilnú úroveň energie, ktorá vydrží niekoľko hodín. Okrem toho vám kombinácia horúcej kávy a kokosového oleja zníži chuť do jedla a okrem toho svoj deň začnete s veľkou dávkou zdravého tuku.
KÁVA S CITRÓNOM/LIMETKOU
Šťavy z týchto druhov ovocia sa do kávy pridávajú s podobným zámerom ako soľ: pomôžu neutralizovať jej horkosť a káva je odrazu omnoho sladšia. Okrem toho je takáto káva vhodná pre ľudí s nízkym krvným tlakom, či pre tých s chronickou migrénou. Káva s citrónovou šťavou má navyše povzbudivý účinok pre tých, ktorí trpia nedostatkom chuti do jedla.
KÁVA S TONIKOM
Táto alternatíva je vhodná hlavne na horúce letné dni a jej prípravu zvládne každý s úplnou ľahkosťou. Pripravenú kávu jednoducho zalejete poriadne vychladeným tonikom. Existuje aj iná alternatíva: tonik zmrazte, spravte z neho ľadovú dreň a nalejte na ňu silné espresso. Fajnšmekri si k tomu môžu pridať ešte pár kvapiek šťavy z červeného grepu.
KÁVA S COCA-COLOU
Na záver pridávame ešte exkluzívnu energetickú bombu: ak sa chcete poriadne nakopnúť, vyskúšajte kávu s coca-colou. Vyrobíte si ju podobne ako kávu s tonikom. Nie je to žiadna veda.
Ak hľadáte ozaj kvalitnú kávu, máme pre vás odporučenie: poďte na náš eshop s kávou a niečo si určite vyberiete.