pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Káva a žlčníkové kamene: Výskumy naznačujú výhody

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. októbra 2021
káva a žlčníkové kamene

Vedeli ste o tom, že káva pomáha v boji proti tvorbe žlčníkových kameňov? Viac sa dozviete v našom článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Pozitívnych vlastností kávy je mnoho. Okrem toho, že nám rýchlo dodá energiu, sa často hovorí aj o znížení rizika vzniku srdcovo-cievnych chorôb, má protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, dokáže naštartovať metabolizmus a je toho ešte omnoho viac. Ale čo káva a žlčníkové kamene? Nájdeme prepojenie aj v tomto smere?

Jedna zo štúdií už potvrdila, že káva môže výrazne znížiť riziko tvorby žlčníkových kameňov. A nebol to len hocijaký vedecký akt; kompetentní v Dánsku, ktoré patrí z hľadiska spotreby kávy medzi top krajiny sveta, si posvietili na vyše 100 000 jednotlivcov. Tých pozorovali celých trinásť rokov.

Potvrdené: Káva znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov

„Medzi 104 493 jednotlivcami, ktorí vypili viac ako šesť šálok kávy denne, sme spozorovali o 23 percent menšie riziko vzniku žlčníkových kameňov, ako u jednotlivcov, ktorí kávu nepili vôbec,“ píše uznávaný Journal of Internal Medicine odvolávajúci sa na prieskum Kodaňskej univerzitnej nemocnice.

„Vypitie jednej šálky kávy denne bolo spájané so znížením rizika o tri percentá,“ konštatuje zdroj, podľa ktorého toto percento pri väčšom počte šálok akceleruje.

Ako vznikajú žlčníkové kamene?

Problém so žlčníkovými kameňmi je pomerne častý. Vznikajú kryštalizáciou tráviacich štiav v žlčníku a môžu mať rôznu veľkosť: od malého zrnka piesku až po ping-pongovú loptičku. U jednotlivých ľudí je rozdielny aj ich počet. Teoreticky sa môže vytvoriť len jeden kameň, no na druhej strane ich môže byť aj mnoho. A keď sa zo žlčníka dostanú do žlčovodu, problém je na svete.

Príčinou vzniku žlčníkových kameňov je hlavne množstvo cholesterolu v žlčníku a súčasne nedostatok žlčovej kyseliny, ktorá by ich tvorbe bránila. Bežný človek za to zvyčajne „vďačí“ strave s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Riziko však zvyšuje aj obezita a prudké zmeny hmotnosti, prípadne absencia raňajok. Do ťažkostí sa môžu dostať aj tehotné ženy, cukrovkári, prípadne ďalšie náchylnejšie skupiny ľudí.

Káva – žlčníkové kamene 1:0

„Káva pomáha s produkciou žlčovej kyseliny, ktorá môže znížiť riziko tvorby cholesterolových žlčníkových kameňov,“ konštatuje tím dánskych vedcov pripomínajúc, že až približne 90 percent žlčníkových kameňov je cholesterolových a zvyšných okolo 10 percent pigmentových, nazývaných aj bilirubínové.

„Nuž a káva okrem toho stimuluje UGT1A1, teda enzým zodpovedný za konjugáciu bilirubínu, pričom vysoká úroveň nekonjugovaného bilirubínu v žlči je jedným z rizikových faktorov pre formovanie žlčníkových kameňov,“ dodávajú vedci.

Výhody potvrdil aj ďalší výskum

V októbri 2021 sa objavili aj výsledky nového výskumu. Ten opäť potvrdil, že káva pomáha v boji proti žlčníkovým kameňom. Dielo s názvom „Coffee and Caffeine Consumption and Risk of Kidney Stones: A Mendelian Randomized Study“ bolo publikované v magazíne American Journal of Kidney Diseases (AJKD).

„Naše nálezy potvrdili, že ak prejdete napríklad od jednej šálky k jeden a pol šálke kávy denne, znížite riziko vzniku žlčníkových kameňov až o 40 percent,“ povedala spoluautorka štúdie Susanna C. Larssonová. „Výsledky našej štúdie naznačujú, že pravidelná spotreba kávy znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov.“

Nový „liek“, ktorý si môže dovoliť každý?

Výskumníci v tomto prípade využili dáta od celkového počtu 571 657 ľudí. Dovedna 395 044 z nich bolo účastníkov britskej Biobank štúdie a 176 613 FinnGen štúdie. Všetci trpeli problémami so žlčníkovými kameňmi a vedci skúmali všetky možné spojitosti.

„Opäť sa posilnili dôkazy, že káva a kofeín pomáhajú predchádzať žlčníkovým kameňom,“ uviedla doktorka Kerry Willisová. „Vzhľadom na vysoký výskyt žlčníkových kameňov v USA a s nimi spojenej úmrtnosti, to môže byť skvelé. Možno sme objavili prevenčnú stratégiu, ktorá je dostupná a ktorú si môže každý dovoliť.“

So žlčníkovými kameňmi má podľa autorov tejto štúdie problém približne 15 percent populácie. Na potvrdenie spojenia spotreby kávy, kofeínu a zníženia rizika vzniku kameňov však bude potrebný aj ďalší výskum.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávakáva a žlčníkové kamenePozitívne vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
logo Julius Meinl

Rasové stereotypy: Logo Julius Meinl vraj nezodpovedá dobe

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL