piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

BOK č. 2: Pálenice nemajú čo páliť, globálne otepľovanie škodí aj káve

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. januára 2020
Globálne otepľovanie a káva

Zamysleli ste sa niekedy nad otázkou globálneho otepľovania. Jasne, je to omnoho obsiahlejšia téma, ako to tu odprezentujem, ale predsa...

Share on FacebookShare on Twitter

Nazdar kávoši!

Dnes som bol na návšteve u rodičov a v televízii išla reportáž o slabej úrode ovocia. Pálenice vraj nemajú čo páliť! Aká to skaza.

Trochu som sa v téme pohrabal a dočítal som sa, že v máji boli na niektorých miestach len tri slnečné dni, stále pršalo a bolo chladno. Na prelome júna a júla krúpy (miestami aj gigantické) a okrem toho mnoho ďalších rozmarov, prívalových dažďov a všetkého možného. No a dôsledkom je biedna úroda.

„Slivky sme nemali vôbec. Ani jednu,“ opísal otec situáciu z našej záhrady. „Jabĺk bolo najskôr síce dosť, ale potom začali padať a hotovo. Sused hovoril, že aj s hruškami strašná bieda.“

Teraz si možno poviete, že čo to tu tliacham. A čo to má s kávou? Nuž čujte: dorazil som domov, prebehujem správy z kávového sveta a na Hindu Business Online (vážne som tam zablúdil) som naďabil na takmer identickú informáciu.

Indovia síce pestujú iné plodiny ako my, ale dôsledky sú rovnaké. U nich si to odniesla káva, ktorej úroda je slabšia o 30 až 35 percent.

Čo za to mohlo, preboha? „Silný a kontinuálny dážď trvajúci od augusta do októbra spôsobil v oblastiach Chikmagalur, Kodagu a Hassan zosuvy pôdy, záplavy, vyliali sa rieky a doslova nám zmylo kávové plantáže, zničilo infraštruktúru a narušilo zber (kávových) čerešní,“ stojí v tlačovej správe.

To však nie je všetko. Kríza je aj v strednej Amerike, kde sa klíma takisto mierne zmenila a odrazu mnohé tamojšie bašty prichádzajú o ideálne podmienky na pestovanie kávy. Farmári krachujú a húfne utekajú do USA!

A hlavná príčina toho všetkého? Nj (z českého „no jó“, pozn. autora), sami to viete: globálne otepľovanie a jeho vedľajšie prejavy. Vopred pozdravujem všetkých, ktorí podobné slová považujú za „greténizmus“ alebo čosi podobné.

Čím skôr sa totiž musíme všetci prebrať a začať niečo robiť, slová ako ekológia či udržateľnosť musia byť neoddeliteľnou súčasťou nášho slovníka!

Osobne som z toho už dosť nervózny (čo asi cítiť). Vadí mi ľahostajnosť ľudí. Malá skupina sa snaží, žije ekologicky, nad témou premýšľa, pokúša sa tvoriť čo najmenej odpadu. A potom sú tu tí druhí…

Viete o tom, že v roku 2017 sme do atmosféry ako ľudstvo svojou činnosťou vypustili 37,1 gigaton oxidu uhličitého? A viete o tom, že lesy, pôda a oceány ho síce pohlcujú, ale za rok dokážu spoločne pohltiť len 9,5 až 11 gigaton? A viete, čo robí ten zvyšok? Nie? Na odpoveď isto prídete.

Uff! Idem si radšej spraviť kávu a trochu sa upokojiť.

Ďakujem za pozornosť.

Čoskoro sa ozvem,

váš BOK.

PS: keď je káva dobrá, tak je káva dobrá.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávový bloger
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Jedlý pohár na kávu: "Dáme kávu" ide príkladom

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL