nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Jedlý pohár na kávu: „Dáme kávu“ ide príkladom

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. júna 2021
Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Najvyšší stupeň šetrnosti k životnému prostrediu, respektíve netvoreniu odpadu? Pohár, ktorý po vypití kávy zjete...

Share on FacebookShare on Twitter

Denne sa na svete spotrebuje odhadom približne miliarda jednorazových pohárikov na teplé nápoje, teda kávu, čaj, prípadne varené víno alebo medovinu. Plus k tomu treba prirátať ďalšie gigantické číslo plastových pohárov na pivo, kofolu a všetky možné studené nápoje. Všetko to vyhadzujeme… ale čo ak by sme uprednostnili jedlý pohár na kávu? Kaviareň Dáme kávu ide príkladom.

Predstavte si takú bežnú situáciu: idete ráno do práce a na cestu si kúpite kávu. Dostanete ju v jednorazovom plastovom pohári, ktorý vám bude po chvíli prebytočný. V lepšom prípade ho vyhodíte do separovaného zberu, v horšom do klasického komunálneho odpadu; tu je však veľmi pravdepodobné, že skončí na skládke, kde sa bude rozkladať nekonečne dlho. Nič moc.

Alternatívy existujú

Uvažovali ste o tom niekedy? Ak áno, možno ste si už všimli nástup biodegradovateľných, teda rozložiteľných pohárov, ktoré sú vyrobené napríklad z kukuričného škrobu, ale aj zemiakov či repy. Tu už človeka zahreje, že z dlhodobého hľadiska nevyprodukuje žiadny odpad. Fajn sú aj aktivity týkajúce sa vratných pohárov, za ktoré zaplatíte zálohu, ale potom ich vrátite v niektorej z partnerských kaviarní. Prípadne máte vlastný pohár a pravidelne ho nosíte so sebou.

My vám však prezradíme, že existuje aj iná, ešte zaujímavejšia alternatíva. Teda dokonca dve. Tá prvá je o poháriku, ktorý po vypití kávy zjete. Dobre čítate: Zjete! Jedlý pohár na kávu zvládne nápoj o teplote 85 stupňov, chrumkavý ostane aj 40 minút po naliatí kávy, váži len 15 gramov a nepremokne vám celých dvanásť hodín, teda aj keby ste v ňom kávu nedajbože na nejaký čas zabudli.

Dáme kávu a milá náhoda

Je pravdepodobné, že postupom času budú gastro prevádzky s takýmito jedlými pohármi na kávu pribúdať. Zatiaľ ich veľa nie je, ale na jednu sme narazili v Košiciach na Komenského ulici. Volá sa Dáme Kávu (sledujte na Facebooku i Instagrame). A príbeh, ktorý sme za tým našli, je ozaj zaujímavý. Rolu pritom zohrala náhoda.

„K jedlým pohárikom na kávu som sa dostala ako slepé kura k zrnu,“ usmiala sa v rozhovore pre Blog o káve majiteľka kaviarne Dáme kávu Nikoleta Ripcsuová. „Rodičia majú v Bratislave obchod s nábytkom a prišli k ním zákazníci, ktorí mali záujem o nové stoličky. Pýtali sa na odolnosť, ktorú rodičia potvrdili slovami, že dcéra ich má v kaviarni…“

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Veci sa dajú robiť aj inak

Kto mal vedieť, že títo zákazníci sú súčasne distribútormi jedlých cupffee pohárikov? „Hneď sa ponúkli, že mi ich zabezpečia. Veľmi ma to potešilo, pretože prvýkrát ich púšťali do sveta na Pohode, ale ja som ich vďaka tejto náhode mala ešte o niečo skôr. Fakt mi to pasovalo, pretože od otvorenia Dáme kávu som vedela, že veci chcem robiť inak. Pre mňa to totiž ani nie je biznis, ale skôr životný štýl. Ľudom chcem ukazovať, že veci sa dajú robiť aj inak.“

Človek by si myslel, že keď zákazník v kaviarni natrafí na jedlý pohár na kávu, vďaka ktorému nevyprodukuje žiadny odpad, bude žiariť šťastím. Ale bohužiaľ, veci vždy takto nefungujú. Nájde sa rôznorodá klientela a skúsenosti s ňou majú aj v Dáme kávu.

Sú mladšie ročníky uvedomelejšie?

„Musím povedať, že mladšie ročníky na to reagujú veľmi pozitívne a keď vidia, že si kávu môžu vziať so sebou, no napriek tomu nevytvoria žiadny odpad, tak majú radosť,“ prezradila nám sympatická Nikoleta. „Tí uvedomelejší si to vážia a aj si za to radi priplatia.“

Avšak nie každý zmýšľa takto. Existuje aj skupina, ktorá chce pohárik ochutnať, ale životné prostredie ju príliš nezaujíma. Skôr hľadá len „keksík ku káve“. „A tretia skupina, tak to sú ľudia, ktorí sa nad tým zasmejú. Už ma aj vysmiali, či sa hrám na Gretu a pokojne si vezmú svoje veľké lattečko, dajú si na to plastový vrchnáčik a opýtajú sa, či nemám k tomu aj slamky. A nie, plastové slamky u nás nenájdete. Ale celkovo musím povedať, že väčšina reakcií je pozitívna.“

Smutný fakt: Jedlý pohár na kávu je omnoho drahší ako plastový

Negatívnym aspektom týchto snáh je skutočnosť, že konzumovateľné poháriky sú drahšie, ako jednorazové plastové produkty. Bohužiaľ. „Je to smutné, ale my si dnes musíme reálne priplácať za to, aby sme nevytvárali odpad,“ povzdychla si Nikoleta Ripcsuová. „Päťdesiat kusov jednorazových pohárov stojí toľko, čo štyri jedlé!“

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Tak či tak sa ako zákazníci potrebujeme skôr či neskôr „uvedomiť“ a prestať vytvárať obrovské množstvá odpadu. Ľuďom sa to do hláv vštepuje len pomaly, ale predsa. Takí nadšenci, ako naša respondentka, si zaslúžia širokú podporu. Síce ju nie vždy dostávajú, ale bojujú a razia si svoju cestu.

A čo tak vypiť kávu priamo v kaviarni?

„Všetci by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo vieme na našom spôsobe života zmeniť, aby tu bol ten život aj neskôr. Ja za seba robím, čo môžem, aby ľudia nezapĺňali kontajnery odpadom z mojej kaviarne. Už keď vstúpia dovnútra, tak im poviem ‚nech sa páči, sadnite si a hneď za vami prídem s nápojovým lístkom…‘ Keď mi povedia, že chcú len kávu so sebou, odpoviem, že espresso na bare je len za 1 euro, pripravím im ho do 40 sekúnd a do minúty môžu odísť.“

Práve to je tá druhá šetrná alternatíva, vďaka ktorej nevytvoríme žiadny odpad; nájsť si chvíľu a posedieť si v kaviarni. Tých pár okamihov nám v dnešnom unáhlenom svete navyše všetkým prospeje. „Človek tak vypije kávu z krásnej farebnej šálky, má to za lepšiu cenu a nemusí hľadať kontajner, kde by to potom vyhodil…“

Dáme kávu ako netypická, zapamätateľná kaviareň

„Veľa ľudí sa nechá nahovoriť, ale sú aj takí, ktorí chcú svoje cappuccino so sebou a ich názor nič nezmení. Viac zatiaľ urobiť neviem. V každom prípade však robím všetko, čo môžem, aby Dáme kávu nebola len typická kaviareň, akých je v meste kopec, ale aby si to tu ľudia zapamätali ako kaviareň, kde pili smoothie cez cestovinu a keď si brali espresso so sebou, tak si ten pohárik nakoniec zjedli,“ dodala Nikoleta Ripcsuová.

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: ekológiajedlé pohárejednorazové pohárekaviarne
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Mačacia kaviareň Cat Café Club v Poprade

Mačacia kaviareň v Poprade: Ceny kávy sú dobrovoľné, Mafia kandidovala za primátorku

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL