piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kofeín: Neuveriteľné tajomstvá za pár sekúnd

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. mája 2024
Ako funguje kofeín

O tom, ako funguje kofeín, sa viac dozviete vďaka nášmu článku a priloženému videu.

Share on FacebookShare on Twitter

Kofeín je známy ako stimulant centrálnej nervovej sústavy. Jeho účinky mnohí z nás dennodenne využívajú a často je označovaný za „drogu“, aj keď toto slovo vyznieva veľmi tvrdo. V každom prípade má povzbudzujúce účinky a aj preto je súčasťou mnohých obľúbených nápojov. Ako funguje kofeín?

„Kofeín mnohí z vás pravdepodobne poznajú preto, lebo pijete kávu, energetické nápoje alebo napríklad Coca-Colu,“ uviedol známy český youtuber Martin Rota v náučnom videu a skonštatoval, že „kofeín je v skutočnosti najpoužívanejšou stimulačnou drogou na svete.“

Ako funguje kofeín a ako zaskakuje adenozín?

„Počas klasického denného fungovania mozgu neuróny vypúšťajú neurotransmiter, ktorý sa volá adenozín,“ vysvetľoval ďalej Rota. „Adenozín následne pláva v mozgu a je zachytávaný receptormi. Je to spôsob, ktorým telo spozná, že je unavené. Neuróny počas dňa vyplavujú ďalší a ďalší adenozín, ktorý sa tak v mozgu koncentruje.“

Ak by sa ho nazbieralo veľmi veľa, bol by to pre naše vnímanie jasný signál únavy. Náš interný podvedomý systém by nás vtiahol do postele, aby sme si oddýchli. Tu však do hry vstupuje kofeín.

„Kofeín má podobnú molekulárnu štruktúru ako adenozín. To znamená, že kofeín sa na tieto receptory naviaže a zablokuje ich. V tú chvíľu je mnoho z receptorov slepých k adenozínu a telo si vďaka tomu myslí, že nie je také unavené, ako v skutočnosti je. Nevidí toľko adenozínu, koľko sa tam reálne nachádza.“

Odstavenie adenozínu otvorí cestu pre dopamín

„Ďalšie receptory mozgu sú naďalej schopné prijímať neurotransmitery, ako napríklad dopamín, ktorý nám dáva dobrú náladu, ale aj adrenalín, ktorý naše telo nabudí,“ pokračoval Martin Rota. „To znamená, že ak sa nám kofeín dostane do mozgu, tak sa cítime byť menej unavení. Súčasne sa cítime byť šťastnejší, prípadne sa cítime o trochu lepšie a zároveň sme nabudenejší.“

„Kofeín začína pôsobiť asi 30 minút po tom, ako sa dostane do tela. Polčas rozpadu kofeínu je zhruba šesť hodín, čo znamená, že po šiestich hodinách už účinkuje len spolovice. Ľudia teda musia počas dňa piť viac kávy, aby sa dostali späť na svoju hladinu.“

Ako funguje kofeín po stránke tvorby závislosti?

Často sa však hovorí o tom, že na kofeíne môže byť človek závislý a potom už nemá taký účinok, ako mal spočiatku. Závislosť so sebou navyše môže prinášať aj ďalšie negatíva. Je to skutočne tak?

Youtuber, prevádzkujúci napríklad seriál Vedecké kladivo, má iný názor: „Čo sa týka stimulačných drog, tak kofeín je výnimočný, pretože na ňom nevzniká fyzická závislosť. Ak kofeín vypustíte, tak možno vás bude deň bolieť hlava, prípadne sa budete cítiť trochu blbo, ale do týždňa budete absolútne v poriadku a nebudete pociťovať žiadne ďalšie negatívne následky.“

Predávkovanie kofeínom: Je táto hrozba reálna?

Pozitívom je aj skutočnosť, že s kofeínom by ste nemali byť schopní predávkovať sa. V šálke kávy ho máme približne 80 miligramov, ale telo ho zvládne oveľa, oveľa viac.

„Je veľmi ťažké kofeínom sa predávkovať. Napríklad bežný energetický nápoj môže obsahovať veľmi veľké množstvo kofeínu, pokojne aj okolo 160 miligramov. Na to, aby sa človek kofeínom mohol predávkovať, by do seba potreboval dostať aspoň 6 až 7 gramov (6 000 až 7 000 miligramov, pozn. autora).“

„Za deň by som teda musel vypiť zhruba 40 takýchto plechoviek (ukázal na energetický nápoj, ktorý držal v ruke), no a popravde 20 litrov čohokoľvek by vás pravdepodobne zabilo ešte predtým, ako by vás zabil ten kofeín…“ dodal Martin Rota, ktorého video prikladáme nižšie.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: adenozíndopamínkofeín
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Khawlani, pestovanie a kultivovanie kávy

Saudská Arábia chce „Khawlani“ dostať do dedičstva UNESCO

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL