Kávové trendy 2020: Hubové latté či karfiolová káva
Kávová kultúra sa neprestajne vyvíja a na scénu prichádzajú nové a nové vecičky, ktoré by správni hipstri – a pochopiteľne nielen oni – nemali nechať nepovšimnuté. V živote človeka je to už raz tak: ak by sme pri niečom ostali dlhodobo, pravdepodobne by nás to začalo nudiť a zunovalo by sa nám to. Aj preto je dôležité postupne si veci upravovať, vylepšovať, zdokonaľovať, respektíve ich obmieňať.
Renomovaný magazín GQ si v tejto súvislosti posvietil na kávové trendy pre rok 2020. Porozprával sa s kávovým a nápojovým inovačným špecialistom Sebastianom Shearmanom, ktorý prezradil, čo také by malo byť in.
„Káva sa mení v mnohých smeroch,“ uviedol Shearman. „V roku 2020 budeme svedkami nárastu počtu uvedomelých kávičkárov, pričom milovníci tohto nápoja budú chcieť vedieť viac o tom, odkiaľ pochádzajú zrná, aká je krajina pôvodu a ako sa z nej káva dostala až k nim.“
Potrebu kávového nakopnutia by malo pociťovať čoraz viac a viac ľudí, pričom okrem počtu vypitých káv by sme mali byť svedkami nárastu popularity netradičných ingrediencií. Prinášame vám päť vecí, na ktoré by sme si v roku 2020 mali dať pozor.
ALTERNATÍVNE MLIEKA
Kedysi to bolo len o klasike; ak niekomu obyčajná čistá káva nerezala, „vylepšil“ ju cukrom, prípadne mliekom. „Od roku 2014 sme však boli svedkami rýchleho a pravidelného rastu spotreby alternatívnych mliek,“ povedal odborník. „V roku 2019 bolo medzi týmito alternatívami na prvom mieste s 55-percentným podielom mandľové mlieko,“
Okrem toho by sme vraj mali venovať pozornosť ovsenému mlieku, ktoré sa veľmi dobre hodí ku káve stredného stupňa praženia.
CASCAROVÉ TONIKÁ
Cascara, teda šupka, ktorá obaľuje kávové zrno, je zväčša odpadovým produktom, čo je však škoda. Má svojskú chuť, obsahuje kofeín, viacero vitamínov i antioxidantov.
„Cascara obsahuje zaujímavé arómy fermentovaného ovocia či tabaku,“ skonštatoval Shearman pripomínajúc, že pri spracovávaní kávy vzniká obrovské množstvo cascarového odpadu. „Existuje však aj alternatíva, ako spracovať niečo, čo by inak mierilo na skládky. Keď cascaru zalejeme ako čaj, má veľmi sladkú ovocnú chuť. Je to niečo celkom iné, ako espresso, ale aj tak dodá veľmi príjemné kofeínové nakopnutie.“
HUBOVÉ LATTÉ
Jednou z noviniek majú byť aj všetky možné ingrediencie: „Verte či nie, rastie popularita hubových latté, ktoré generujú vážny záujem hlavne vo wellness svete. Po predstavení maslovej či brokolicovej kávy sa opäť ukazuje, že priemysel pokračuje v koncentrovaní sa na netradičné ingrediencie.“
ZÁUJEM O VÝBER A KVALITU
„Vďaka nárastu povedomia o káve prichádza možnosť výberu aj zo strany maloobchodov,“ vyjadril sa kávový špecialista. „Mať na výber rôzne kávové možnosti nie je nič nové (spomenul niekto Starbucks?), avšak výrazne rastie a vyvíja sa aj záujem zákazníka o kvalitu a o lepšie finálne spracovanie v kávovare.“
KARFIOLOVÁ KÁVA
Táto zelenina sa nikdy netešila mimoriadnej popularite, avšak vraj ju čaká obrodenie, ktoré už do istej miery aj zažíva, čoho príkladom je napríklad karfiolová ryža. Ale aj karfiolová káva. „Pripravuje sa z približne siedmich gramov karfiolového prášku (vysušeného a zomletého karfiolu) a podľa niektorých správ je už jedna šálka ekvivalentom potrebnej dennej dávky zeleniny,“ dodal Sebastian Shearman.
„Brokolicové latté sa postaralo o skvelý príbeh a prilákalo pozornosť na to, čo všetko je možné,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Fresh Select John Said. „Karfiolová káva má podľa mňa krémovejšie vlastnosti. Káve tak trochu uberie horkosť a na druhej strane pocítite, že konzumujete karfiol, teda zeleninu.“
Jeden komentár