piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kávové trendy 2020: Hubové latté či karfiolová káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. februára 2020
Čo čaká svet kávy v roku 2020?

Kávové trendy pre rok 2020: Uvažovali ste niekedy nad tým, čo také by mohlo byť "in"?

Share on FacebookShare on Twitter

Kávová kultúra sa neprestajne vyvíja a na scénu prichádzajú nové a nové vecičky, ktoré by správni hipstri – a pochopiteľne nielen oni – nemali nechať nepovšimnuté. V živote človeka je to už raz tak: ak by sme pri niečom ostali dlhodobo, pravdepodobne by nás to začalo nudiť a zunovalo by sa nám to. Aj preto je dôležité postupne si veci upravovať, vylepšovať, zdokonaľovať, respektíve ich obmieňať.

Renomovaný magazín GQ si v tejto súvislosti posvietil na kávové trendy pre rok 2020. Porozprával sa s kávovým a nápojovým inovačným špecialistom Sebastianom Shearmanom, ktorý prezradil, čo také by malo byť in.

„Káva sa mení v mnohých smeroch,“ uviedol Shearman. „V roku 2020 budeme svedkami nárastu počtu uvedomelých kávičkárov, pričom milovníci tohto nápoja budú chcieť vedieť viac o tom, odkiaľ pochádzajú zrná, aká je krajina pôvodu a ako sa z nej káva dostala až k nim.“

Potrebu kávového nakopnutia by malo pociťovať čoraz viac a viac ľudí, pričom okrem počtu vypitých káv by sme mali byť svedkami nárastu popularity netradičných ingrediencií. Prinášame vám päť vecí, na ktoré by sme si v roku 2020 mali dať pozor.

ALTERNATÍVNE MLIEKA

Kedysi to bolo len o klasike; ak niekomu obyčajná čistá káva nerezala, „vylepšil“ ju cukrom, prípadne mliekom. „Od roku 2014 sme však boli svedkami rýchleho a pravidelného rastu spotreby alternatívnych mliek,“ povedal odborník. „V roku 2019 bolo medzi týmito alternatívami na prvom mieste s 55-percentným podielom mandľové mlieko,“

Okrem toho by sme vraj mali venovať pozornosť ovsenému mlieku, ktoré sa veľmi dobre hodí ku káve stredného stupňa praženia.

CASCAROVÉ TONIKÁ

Cascara, teda šupka, ktorá obaľuje kávové zrno, je zväčša odpadovým produktom, čo je však škoda. Má svojskú chuť, obsahuje kofeín, viacero vitamínov i antioxidantov.

„Cascara obsahuje zaujímavé arómy fermentovaného ovocia či tabaku,“ skonštatoval Shearman pripomínajúc, že pri spracovávaní kávy vzniká obrovské množstvo cascarového odpadu. „Existuje však aj alternatíva, ako spracovať niečo, čo by inak mierilo na skládky. Keď cascaru zalejeme ako čaj, má veľmi sladkú ovocnú chuť. Je to niečo celkom iné, ako espresso, ale aj tak dodá veľmi príjemné kofeínové nakopnutie.“

HUBOVÉ LATTÉ

Jednou z noviniek majú byť aj všetky možné ingrediencie: „Verte či nie, rastie popularita hubových latté, ktoré generujú vážny záujem hlavne vo wellness svete. Po predstavení maslovej či brokolicovej kávy sa opäť ukazuje, že priemysel pokračuje v koncentrovaní sa na netradičné ingrediencie.“

ZÁUJEM O VÝBER A KVALITU

„Vďaka nárastu povedomia o káve prichádza možnosť výberu aj zo strany maloobchodov,“ vyjadril sa kávový špecialista. „Mať na výber rôzne kávové možnosti nie je nič nové (spomenul niekto Starbucks?), avšak výrazne rastie a vyvíja sa aj záujem zákazníka o kvalitu a o lepšie finálne spracovanie v kávovare.“

KARFIOLOVÁ KÁVA

Táto zelenina sa nikdy netešila mimoriadnej popularite, avšak vraj ju čaká obrodenie, ktoré už do istej miery aj zažíva, čoho príkladom je napríklad karfiolová ryža. Ale aj karfiolová káva. „Pripravuje sa z približne siedmich gramov karfiolového prášku (vysušeného a zomletého karfiolu) a podľa niektorých správ je už jedna šálka ekvivalentom potrebnej dennej dávky zeleniny,“ dodal Sebastian Shearman.

„Brokolicové latté sa postaralo o skvelý príbeh a prilákalo pozornosť na to, čo všetko je možné,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Fresh Select John Said. „Karfiolová káva má podľa mňa krémovejšie vlastnosti. Káve tak trochu uberie horkosť a na druhej strane pocítite, že konzumujete karfiol, teda zeleninu.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové trendyzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kávové predplatné, vernostný kávový program

Zaplatíte 9 dolárov a kávu máte celý mesiac zadarmo: Panera Bread

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL