piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Viedenská káva: Prečo má mať bohatú šľahačku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. júla 2024
Viedenská káva

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Viedenská káva patrí medzi najznámejšie kávové nápoje. Dať si ju môžete v podstate v každej kaviarni starej školy, v kaviarňach s výberovou kávou by ste ju hľadali márne. Pôvodné označenie viedenskej kávy je „der Einspänner“; ide o viedenskú kávovú špecialitu a pevnú súčasť viedenskej kávovej kultúry.

Ako vznikla Viedenská káva?

Názov Einspänner je možno nezvyčajný, avšak má svoje opodstatnenie. Týmto slovom sa v nemčine označuje konský povoz s jedným koňom a tento nápoj zvykli popíjať práve kočiši, prípadne pohoniči.

„V jednej ruke držali kávu, v druhej opraty,“ hovoria historici, z ktorých slov si vieme odvodiť aj to, že viedenská káva má byť podávaná v pohári s uškom. „Vďaka hrubej vrstve šľahačky ostala káva dlho horúca a napiť sa z nej mohli aj počas neskoršej pauzy.“

Viedenská káva s bohatou šľahačkou
Foto: Shutterstock

Viedenská káva s koňakom?

Stránka vienna-concerts.com pridáva informáciu o tom, že do Viedenskej kávy je možné pridať aj štipku koňaku. „Einspänner je tradičný nápoj viedenských kočišov, pretože kávu mal udržať teplú vďaka hrubej vrstve šľahačky pridávanej ako izoláciu nad horúci nápoj,“ prezrádza spomínaný zdroj.

Ak to však bolo potrebné, dala sa vypiť aj veľmi rýchlo: „Keď prišiel zákazník, káva sa dala vypiť prechodom cez studenú šľahačku nachádzajúcu sa na jej vrchu. A ak káva sama o sebe nestačila na zahriatie kočiša, mohol si do nej pridať aj ‚shot‘ koňaku.“

Viedenská káva položená na stole
Foto: Shutterstock

Einspänner nie je Kapuziner

Tradičný Einspänner je často zamieňaný s kávovým nápojom označovaným ako Kapuziner. To je takisto espresso s určitou dávkou vyšľahanej peny. Viedenská káva jej však má mať podstatne viac.

„Kapuziner pochádza z viedenských kaviarni osemnásteho storočia,“ píše webová stránka frances.menu. „Je to predchodca dnes dobre známeho cappuccina.“

„Ak si dnes budete robiť kávu, pokúste sa pripraviť si viedenského Eispännera. A keď si ho budete vychutnávať, predstavte si, že sedíte na konskom povoze a prevážate sa historickými uličkami rakúskej Viedne,“ dodáva spomínaný zdroj.

Viedenská káva - štúdiová fotografia
Foto: Shutterstock

Ako pripraviť Viedenskú kávu?

Spôsoby prípravy viedenskej kávy sa môžu mierne líšiť, avšak v zásade by sme mali vychádzať z dvoch dávok espressa (niekto ju potom označuje za dvojitý Einspänner), ktoré zvyknú byť „predĺžené“ malým množstvom vody, približne 30 mililitrami.

Cukor treba pridať podľa vlastnej chuti a na vrch samozrejme 100 až 120 mililitrov hustej šľahačky. Nuž a na záver si kávu možno vhodne dozdobiť napríklad čokoládovým alebo kakaovým posypom, prípadne čímkoľvek, na čo práve máte chuť a čo vám domácnosť dá.

Potom si už len obstarať koňa s povozom a cválať si malebnými uličkami viedenského centra.

Náš tip: kávu vhodnú na prípravu viedenskej kávy nájdete aj v slovenských pražiarňach, do ktorých pre vás máme zľavové kódy.

Viedenská káva - posyp na šľahačke
Foto: Shutterstock


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: príprava kávyviedenská káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
single origin káva

Single origin káva: Ako ju vieme presne definovať?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL