piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Zamyslenie nad tým, ako odvrátiť nastupujúcu krízu. Máme v rukách nejaké páky?

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. marca 2022
Rozsypaná káva

Zamyslenie sa nad aktuálnou situáciou.

Share on FacebookShare on Twitter

O tom, že hospodárska kríza je nablízku a môže prísť kedykoľvek, sa hovorilo už dlhšie. Skeptici to doslova privolávali, no pozitívne zmýšľajúci ľudia nič také nečakali. Napokon to za nás rozhodol koronavírus a krízu privolal de facto okamžite. Už je tu a nevyhneme sa jej. Bohužiaľ.

Pred pár dňami sme písali o tom, že táto situácia bude mať veľmi nepríjemný dopad aj na kaviarne. Tie musia byť v tomto období zatvorené, negenerujú teda žiadny príjem, no na druhej strane musia platiť nájom, odvody, platy zamestnancov. Nákladov je vždy dosť. Aj preto sa objavili úvahy, že v závislosti od dĺžky trvania súčasných karanténnych opatrení by mohla zaniknúť až polovica prevádzok.

Finančné toky sa zastavili, krach klope na dvere

Samozrejme, že táto situácia sa netýka len kaviarní, ale aj mnohých ďalších podnikov, maloobchodných prevádzok, živnostníkov podnikajúcich v kaderníctve, kozmetike a všade možne. Skoro všetko je zatvorené a finančné toky vyschli. Niekto ich zahradil a nikto z nás nevie, kedy sa tento potôčik opäť pustí.

Z diskusií na sociálnych sieťach je zrejmé, že veľa ľudí čaká na pomoc vlády. Naťahuje ruku a hlasne kričí, že nemá z čoho žiť. Úplne to chápem a podobné problémy riešim aj ja. Riešime ich skoro všetci. Tí, ktorí nemajú vytvorený potrebný finančný vankúš, stoja na hrane priepasti.

Nie je to však také jednoduché a na alternatívu, že niekto tento problém vyrieši za nás a zachráni nás, treba čím skôr zabudnúť; štát možno nejaký poplatok odpustí, ale nemôžeme byť takí naivní a myslieť si, že nás spasí. Sám totiž nemá. A navyše aj štátnej pokladnici kvôli kríze vypadnú príjmové položky. Na to, aby nám to došlo, nemusíme mať vysokú školu.

Treba vytvárať hodnotu

Princíp, na ktorom dnes všetko stojí, je vytváranie hodnoty. Niečo vytvorím (či už produkt alebo službu), predám to a zinkasujem za to peniaze. Je jedno, či túto hodnotu vytváram ako barista v kaviarni, ako automechanik, zamestnanec banky, krajčírka alebo ja ako človek, ktorý píše články a venuje sa spravodajstvu. Musím niečo vytvárať, pretože ak nie…

…tak v tom prípade nemám nárok chcieť za to nejaké peniaze. Za nič sa totiž peniaze nedávajú. Nech to znie akokoľvek kruto, nemôže sa päť miliónov ľudí postaviť do radu s natiahnutou rukou a čakať na milosť novej vlády. To by sme skĺzli doslova do sci-fi roviny.

Výhovorky „ja nemám čo robiť“, prípadne „v mojom prípade sa nič nedá“ alebo „aj by som niečo chcel robiť, ale mám doma deti“, sa neakceptujú. Bohužiaľ. V mnohých prípadoch je finálnym dôsledkom len skutočnosť, že človek celé dni preleží pred telkou, pri Netflixe alebo hrá počítačové hry. Je nečinný a keď nič nevytvorí, nič nedostane. A je mi úplne jasné, že je to napísané tvrdo a kruto. Podľa mňa je však načase naliať si čistého vína.

Ale čo mám potom robiť?

Podľa mňa si treba nájsť svoju cestu a opäť začať niečo vytvárať. Niečo produkovať. Niečo, po čom by mohol byť dopyt, prípadne čo by nám začalo prinášať návratnosť a dodatočné financie. Najhoršie, čo by sme mohli „spraviť“, je pasívne čakať na zázrak a externú pomoc.

Ak mám kaviareň, mám to ťažké, pretože kávičkári si posedieť neprídu. Nemôžu. Môžem sa však v danej oblasti vzdelávať, učiť sa nové baristické triky, môžem pripravovať stratégie na dva alebo tri roky dopredu, uvažovať o pridaní nových produktov, môžem publikovať články a budovať komunitu kávičkárov, ktorá sa mi neskôr odmení. Alebo môžem v rámci toho, čo mi živnosť dovolí, robiť napríklad rozvoz balenej kávy, prípadne alkoholu. Čohokoľvek.

Každý si vie niečo nájsť

To isté platí o všetkých ostatných oblastiach. Pri dnešných možnostiach a množstve materiálu na internete sa môže každý aspoň vzdelávať a posúvať svoju odbornosť na vyššiu úroveň, aby z toho potom ťažil a aby to využil vo svoj prospech. Možností sú tony, len treba chcieť.

Teraz úplne uletím, ale ten, kto je dostatočne šikovný, môže šiť rúška a predávať ich, niekto môže maľovať obrazy a zarobiť na nich, niekto zdobiť kraslice pokojne aj s obrázkami koronavírusu, niekto zasa poorať krásny zelený trávnik za domom a vysadiť tam zemiaky. Preháňam, jasné. Jednoducho si však treba nájsť niečo, vďaka čomu sa preležané dni premenia na plodné a vďaka čomu sa vytvorí dodatočná hodnota, ktorú bude možné speňažiť.

Správajme sa zodpovedne

Jedným z liekov na vzniknutú situáciu je aj zodpovednosť. Veď si len vezmime, že ak by sme všetci dva týždne vydržali doma, choroba by sa nemala ako šíriť a onedlho môže všetko fungovať, tak, ako predtým. Tí, čo napriek všetkému chodia do roboty, musia dodržiavať najprísnejšie hygienické opatrenia a zabrániť tomu, aby sa vírus ďalej prenášal. A tým, ktorí prišli zo zahraničia a nie sú schopní dodržiavať karanténne opatrenia, musíme dať jasne pocítiť, že toto ich správanie akceptovať nebudeme.

Pretože je sakra rozdiel v tom, ak bude toto obdobie trvať už „len“ týždeň či dva, alebo bude kvôli niekoho nezodpovednosti trvať ešte dva mesiace. Škody by v tom prípade boli radovo vyššie, o prácu by prišli možno aj státisíce ľudí. Musíme teda v čo najväčšej miere ostať doma, vyhnúť sa kontaktu s ostatnými a aj takto chorobu potlačiť. Čo najrýchlejšie.

Spoločne to zvládneme

Napokon to bude v mnohých sférach našich životov asi tak, ako pri napadnutí koronavírusom. Tí, ktorí majú inú „chorobu“ (malú finančnú rezervu, dlhy, prípadne úvery), to pravdepodobne nezvládnu a ocitnú sa na mizine. A čím to obdobie potrvá dlhšie, tým ich bude viac. Prežijú len najzdravší a najsilnejší.

Držme si palce, aby sa to napokon dotklo čo najmenšieho počtu z nás. A nájdime v sebe toľko ľudskosti, aby sme tým, ktorí situáciu nebudú zvládať a zatlačí ich na kraj útesu, nejakým spôsobom pomohli. Neraz sme ukázali, že v ťažkých okamihoch sa vieme spojiť a ťahať za jeden koniec povrazu. Spoločne to určite zvládneme a opäť svitne na lepšie časy.

Azda už čoskoro.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávový bloger
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Koronavírus a káva v Taliansku

Video: Ako sa chodí na kávu v Taliansku?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL