nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Brazílski farmári bijú na poplach, úrodu možno nebudú vedieť pozbierať

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. mája 2020
Kávové čerešne, plody kávovníka

V Brazílii sa má čoskoro začať so zberom úrody kávy. Koronavírus však spôsobuje problémy... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Brazília letí v ústrety veľkému problému. Do začiatku zberu kávy ostáva necelý mesiac, ale rozmáhajúca sa epidémia nového typu koronavírusu môže narobiť poriadnu paseku. Obrovská krajina má síce „len“ okolo 10 000 pozitívnych pacientov, ale situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť.

Pestovatelia už bijú na poplach, pretože na svoje farmy potrebujú dostať desaťtisíce sezónnych robotníkov. Aj miestny farmár Paulo Lagazzi, ktorý vlastní približne 500-hektárov kávového porastu, je už značne znepokojený.

Ako priniesť robotníkov a ako ich ubytovať?

Potrebuje 40 až 50 ľudí a aj keby ich k sebe napriek karanténnym opatreniam zakazujúcim presun ľudí zo štátu do štátu nejakým spôsobom dopravil, musí vymyslieť aj to, kde a ako budú spať. Na jednu bunku dával štyroch ľudí, ale to pri aktuálnych opatreniach a nutnosti dodržiavať odstup nie je možné. A ak by niekto z nich ochorel, bolo by to ešte horšie.

„V tejto chvíli vôbec netušíme, ako pri všetkých tých zákazoch cestovania prinesieme ľudí z ostatných regiónov a už vôbec netušíme, ako ich ubytujeme a ako ich budeme presúvať po farme,“ povedal Lagazzi, ktorého slová cituje Bloomberg. „A okrem toho nevieme ani to, čo sa stane v prípade, ak niekto ochorie. Koľko ľudí by sme museli dať automaticky do karantény?“

Nie všade pomôžu stroje

Podobný problém budú riešiť všetci brazílski farmári a z celosvetového hľadiska je to mimoriadne dôležitá téma; táto krajina je totiž najväčším producentom i najväčším exportérom kávy na svete. Mnoho fariem je postavených tak, že kávové čerešne dokáže pozbierať prostredníctvom moderných strojov, ale nie všade je to možné. Minimálne tretina úrody sa zbiera ručne, pretože káva je pestovaná v kopcoch, prípadne na stromoch, s ktorými si stroje neporadia.

Očakáva sa, že Brazília by mohla vyprodukovať 44,6 milióna vriec arabiky a 15 miliónov vriec robusty (vrece má 60 kilogramov), ale či sa podarí všetko pozbierať, je v tejto chvíli otázne. Až dve tretiny tohto množstva sú určené na export.

Časovaná bomba tiká…

„Brazília je tak trochu ako časovaná bomba,“ povedal londýnsky obchodník s kávou Alex Boughton. „Ich prezident totiž naďalej popiera vážnosť vírusu. Už teraz sa dozvedáme o možných logistických omeškaniach, ale situácia sa ešte zhorší, pretože krajina má problém vyrovnať sa s narastajúcim počtom chorých.“

Zdroje informujú o tom, že len v štáte Espirito Santo bude potrebných okolo 50 000 dočasných pracovných síl. „Pestovateľov inštruujeme, aby so zberom trochu počkali,“ povedal generálny manažér spoločenstva pestovateľov kávy zvaného Cooabriel Edimilson Calegari. „Potrebujeme vyčkať na ďalšie opatrenia vlády.“

Čakanie môže znížiť kvalitu kávy

Predstaviteľom vlády je zrejmé, že zber kávy nejakým spôsobom musia zabezpečiť. Aktuálne vraj pracujú na krokoch, vďaka ktorým by to bolo možné zvládnuť. Čakanie však farmárom nevonia, pretože ak so zberom nezačnú podľa plánu 27. apríla, kvalita plodov pôjde postupne nadol. Potom už postačí silnejší vietor alebo dážď a zbije ich na zem.

„Na nové opatrenia týkajúce sa zabezpečenia hygieny míňam čoraz viac peňazí. Medzitým som už upravil ubytovanie a drahšie ma vyjde aj palivo, pretože robotníkov budem zvážať v menších počtoch a tým pádom na viackrát. Ale aj tak neviem, či to bude stačiť,“ dodal Paulo Lagazzi.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Brazíliapestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kaviareň, káva ako spoločenský nápoj

Alexander Nagy: Káva je extrémne spoločenský nápoj (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL