Rakúšania otvoria kaviarne a reštaurácie v polovici mája, personál bude musieť nosiť rúška
S určitou dávku opatrnosti by sme možno mohli povedať, že to najhoršie máme za sebou. Na Slovensku sme uprostred šiesteho týždňa pomerne prísnych opatrení a postupom času by mohlo začať prichádzať k ich uvoľňovaniu. Európa čoskoro začne ožívať a pre jeden z príkladov nemusíme chodiť ďaleko. Stačí do susedného Rakúska, ktoré spustilo „lockdown“ o tri dni po nás, teda 16. marca.
„Boli sme jednou z prvých európskych krajín, ktoré sa rozhodli pre kompletný lockdown,“ povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz v rozhovore pre CNN. „Podľa mňa bolo mimoriadne dôležité, že sme boli rýchlejší ako ostatní a aj to, že naše počiny boli tvrdšie, ako v ostatných krajinách.“
Ešte len 33-ročný rodák z Viedne potvrdil, že v jeho krajine je aktuálne „situácia pod kontrolou“ a denne pribúda len približne stovka nakazených. Pripomenul, že v nemocniciach je „veľmi dobrá situácia“ a všetko sa vyvíja dobre.
„Pokúšame sa o to, aby sme všetko otvárali veľmi pomaly a veľmi opatrne. Ideme krok po kroku a vždy s dvojtýždňovým odstupom,“ pokračoval Kurz. „Malé obchody sú už otvorené, v prvý májový deň otvoríme aj všetky ostatné obchody a náš ďalší plán je taký, že uprostred mája otvoríme už aj reštaurácie. Podľa mňa je dôležité, že medzitým si vždy necháme dva týždne, ktoré nám dajú príležitosť veľmi pozorne sa pozrieť na čísla a v prípade potreby celý proces otvárania spomaliť, prípadne zatiahnuť aj ručnú brzdu.“
Aby sme uvedené slová upresnili, doplňme, že od 1. mája príde aj k otvoreniu nákupných centier, ale už budú môcť fungovať napríklad aj kaderníctva. Od 15. mája potom príde rad na reštaurácie, kaviarne, ďalšie gastronomické prevádzky a dokonca aj hotely.
Ako však zaručiť bezpečnosť návštevníkov? „Najlepšia vec, ktorú by sme mohli spraviť, by bolo vykonať čo najviac testov. Druhá vec je však tá, že naďalej platia určité obmedzenia, ako sociálne dištancovanie sa. Nuž a okrem toho platí aj to, že ľudia v obchodoch a v budúcnosti aj v reštauráciách a ďalších zariadeniach budú musieť nosiť rúška.“
Táto veta nevyznela práve „najšťastnejšie“ a vyvolala veľkú polemiku o tom, ako bude môcť zákazník v reštaurácii či v kaviarni sedieť s ochranou tváre. Kurz na to zareagoval a ozrejmil, že sa to bude týkať len personálu. Dobré by podľa neho bolo aj to, ak by bol všetok personál pravidelne testovaný.
„To by bolo perfektné, ale v tejto chvíli nie je možné to takto spraviť. Aktuálne vieme spraviť okolo 10 000 testov denne, ale tvrdo pracujeme na tom, aby sme naše testovacie kapacity zvýšili a v budúcnosti by to azda mohlo byť možné.“
Ďalšou z vecí, o ktorých sa hovorí, sú ochranné sklá v nemčine označované ako „Spuckschutz“, teda ochrana proti pľuvancom. Nachádzať by sa mala uprostred reštauračných či kaviarenských stolov. V Nemecku ich začína vyrábať už viacero firiem, ktoré predpokladajú ich schválenie a následne by sa mohli chopiť zaujímavých príležitostí. Rakúsky kancelár však vo svojom rozhovore nič takéto nenaznačil.
Priznal však, že konečne vidí svetlo na konci tunela. „Áno, vnímam to presne takto. Podľa mňa to bude chcieť ešte nejaké mesiace, počas ktorých bude situácia náročná, ale podľa mňa sa dopracujeme k niečomu, čo by som označil za nový normál. Náš prístup by mal byť podľa mňa nasledovný: toľko slobody, ako je možné, ale na druhej strane aj toľko obmedzení, ako je potrebné,“ dodal Sebastian Kurz.