Mení káva vnímanie chutí? Podľa vedcov to môže byť dôležitý objav
Môže sladké jedlo pôsobiť ešte sladšie, ako v skutočnosti je? Áno, môže. Keď sa pred jeho konzumovaním napijete kávy. Presne toto ukázal výskum vedcov z univerzity v dánskom Aarhuse, ktorí svoje závery publikovali vo vedeckom magazíne Foods. Vyzerá to tak, že tieto závery môžu mať veľmi zaujímavé využitie.
V Aarhuse pracovali so vzorkou 156 ľudí, u ktorých preverovali vnímanie chutí a vôní predtým, ako si dali kávu a tesne po nej. Ukázalo sa, že na čuchové zmysly nemá káva absolútne žiadny vplyv, ale chuť dokáže deformovať.
„Keď boli ľudia testovaní po tom, ako vypili kávu, boli citlivejší na sladké a menej citliví na horké,“ uviedol profesor Alexander Wieck Fjældstad, ktorý vykonal rovnakú štúdiu aj s bezkofeínovou kávou. Dopadlo to rovnako, takže kofeín ako taký tu rolu nezohráva.
„Pravdepodobne teda pôjde o niektoré z horkých súčastí kávy, ktoré pomáhajú vytvárať tento efekt,“ pokračoval Dán. „Keď si teda pri káve užívate kúsok horkej čokolády, môže ísť o to, že jej chuť vnímate omnoho miernejšie. Horkosť až tak nevnímate a sladkosť je vnímaná intenzívnejšie.“
Niekomu by sa tieto poznatky mohli byť pomerne samozrejmé, avšak podľa vedcov tomu tak nie je a ide o zaujímavý objav. „Už predtým sme vedeli, že naše zmysly na seba navzájom istým spôsobom vplývajú, ale prekvapilo nás, že vnímanie sladkej a horkej chuti je tak ľahko ovplyvniteľné.“
„Ďalší výskum v tejto oblasti by mohol mať významný dopad na to, ako budeme pri produkcii jedál používať cukor a sladidlá. Keď sa toho dozvieme viac, teoreticky by sme to mohli využiť na zníženie množstva cukru a kalórií v jedle, čo by bolo prínosom pre viacero rôznych skupín ľudí. Napríklad pre takých, ktorí majú nadváhu, prípadne pre cukrovkárov,“ dodal Fjældstad.