Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
sobota, 17 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Kávová maľba: Mladá česká autorka dáva káve nový rozmer

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. mája 2020
Bára Foltová, Coffee Art

Tentoraz sme vyspovedali Báru Foltovú (na snímke vpravo), kávovú umelkyňu a autorku nezvyčajných kávových malieb.

Share on FacebookShare on Twitter

To, že s kávou sa dá maľovať, je čiastočne známa téma a dokonca sme o nej na Blogu o káve mali aj článok; istý Cyperčan sa s najväčšou kávovou maľbou na svete dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Avšak o tom, že kávová maliarka existuje aj v našich končinách, sme informácie nemali. Až donedávna, keď sme narazili na dielo českej autorky Báry Foltovej.

Oslovili sme ju a začali sme zisťovať, čo ju k tomu viedlo. Napokon nás veľmi potešilo, že ekológia a „zelené“ zmýšľanie. „Maľovať kávou mi napadlo v časoch, keď som začala intenzívnejšie vnímať ekológiu a znečisťovanie prírody,“ povedala Bára Foltová pre Blog o káve. „Hľadala som vyložene prírodnú farbu a pretože som veľkou milovníčkou kávy, rozhodla som sa skúsiť práve tento báječný nápoj. Chvíľu som skúšala a testovala, ale napokon som sa dopracovala k správnej technike.“

Ako si vytvoriť „kávovú farbu“?

Bežný človek nemá príliš dobrú či reálnu predstavu o tom, ako sa to vlastne dá robiť. Ako treba kávu „spracovať“, aby bola na tento účel vôbec vhodná? Ak to nie je nič zložité, tak by si to predsa mohol vyskúšať ktokoľvek z nás.

„Káva, ktorou tvorím svoje obrazy, je mix najrôznejších zmesí, rôzne dlho varených a napokon ponechaných na odstátie na vzduchu. Hotové maľby potom ešte zalakujem špeciálnym pružným lakom,“ prezradila dáma z kúpeľného mesta Mariánské Lázně, ktorá ozrejmila aj ďalšie súčasti svojho diela: „Maľujem na klasické plátno, na tvrdé dosky, ale najradšej na vrecia od kávy. Na nich maľba získa ešte viac zaujímavosti a napokon aj kávovej tematiky.“

Kávové maľby od Báry Foltovej

Kávová maľba sa rodí v priemere tri dni

Mladú českú autorku inšpirujú hlavne príroda a ženská krása, pričom mnohokrát ide o kombináciu oboch týchto tém. Avšak ako to už pri tvorbe umeleckých diel zvykne byť, nejde to len tak na povel. Nedá sa vymedziť vhodný čas, kedy začať pracovať. Treba si počkať na správny okamih, možno na múzu.

„Tvorba obrazu záleží na niekoľkých aspektoch; na jeho formáte, zložitosti, ale hlavne na mojom psychickom rozpoložení. Niekedy to ide ako po masle, inokedy nie a nie začať. A keď už aj začnem, hneď to chcem prerábať. Väčšinou robím veľké obrazy, takže v priemere na to potrebujem minimálne tri dni. Niekedy mám však obraz rozrobený aj celé týždne,“ ozrejmila Bára Foltová.

Dočkáme sa permanentnej výstavy kávových malieb?

Všetky obrazy sa dajú kúpiť v sume do 10 000 Kč (v prepočte 370 eur), ale každé dielo je iné, takže ťažko to presne vymedziť. Majú však potenciál skrášliť izbu či kaviareň a určite vedia dodať jedinečnú atmosféru. Záujemcovia si ich medzičasom mohli pozrieť už aj na dvoch výstavách. „Obe sa konali v Prahe. Mám dohodnuté aj ďalšie, jedna má byť aj u nás v Mariánských Lázních, ale kvôli súčasným problémom sa to musí mierne odložiť. Mojim cieľom je určite mať aj permanentnú výstavu.“

Bára prezradila, že pochádza z umeleckej, aj keď hlavne hudobnej, rodiny. V tomto smere sa trochu „vymykla“ z normy a podobne postupovala napokon aj v kávovej sfére ako takej. „U nás doma kávu nikto nepil,“ skonštatovala. „Nemali sme žiadny kávovar a nič som teda nevedela ani o jej príprave.“

Coffee art, kávová maľba

Foltová: Baristi by mi odtrhli hlavu

„S pitím kávy som napriek tomu začala pomerne skoro, mala som len približne trinásť. Bolo to však len raz za čas, určite nie každý deň ako dnes. Okamžite mi zachutila, aj keď proces prípravy bol dosť pochybný a baristi by mi asi odtrhli hlavu,“ zasmiala sa. „Zaliatu mletú kávu som z jedného hrnčeka precedila cez sitko do druhého. A pridala som veľa mlieka a cukru…“

„Do dnešných dní si ju najradšej pripravujem sama doma, a to hlavne preto, lebo po ľadovej sprche je to hneď druhá vec, ktorú ráno spravím. Káva vlastne tvorí väčšinu mojich raňajok, je obrovská a pridávam si do nej aj mlieko a med. Čistú čiernu pijem len občas, napríklad pred behaním, prípadne keď mi dôjde mlieko,“ poznamenala dobre naladená umelkyňa, ktorá má okrem toho rada aj latté alebo cappuccino. Na tie chodieva do kaviarne.

French press: Absolútne dokonalá záležitosť

Po stránke procesu prípravy toho vyskúšala viac a našla si svoju cestu. „V súčasnosti si kávu najčastejšie pripravujem vo french presse, čo je podľa mňa absolútne dokonalá záležitosť. Káva z neho je rýchla a výborná. Sem-tam však využívam aj moka kanvičku,“ dodala Bára Foltová v rozhovore pre Blog o káve.

Ak sa vám dielo talentovanej autorky páči a mali by ste záujem o niektorý z jej obrazov, kontaktovať ju viete na aboutcoffee@email.cz, prípadne vám odporúčame jej sledovanie na sociálnych sieťach:

Instagram: @coffeeart.barafoltova

Facebook: Coffee&art Baf

Kávové farby a kávová maľba od Báry Foltovej


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávová maľbarozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Otvorenie letných terás

Kaviarenské prevádzky sa dočkali, počasie je zatiaľ proti

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL