Zaujímavosti o káve

Dokáže sa káva popasovať s klimatickými zmenami?

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje sveta, avšak v blízkej budúcnosti to nemusí mať jednoduché. Predpokladá sa, že sa bude musieť „popasovať“ s klimatickými zmenami a farmári budú mať čo robiť, aby to všetko zvládli.

Britská štúdia z roku 2019 ukázala, že až 75 zo 124 druhov kávy (približne 60 percent) je klasifikovaných ako kriticky ohrozených (13 druhov), ohrozených (40) alebo citlivých (22) a hrozí im zánik. Spomedzi štátov je na tom najhoršie Madagaskar, kde je v ohrození až 43 tamojších druhov kávy, čo je 72 percent celkového počtu druhov, ktoré sa na spomínanom ostrove nachádzajú. V Tanzánii hrozí vyhynutie 71 percent tamojších druhov, avšak v číselnom prevedení je ich „len“ dvanásť.

Zmena klímy prináša aj nové choroby

Pri ohrození kávy ide jednak o zmenu klímy, ktorá by kávovníkom mohla uškodiť, ale veľmi dôležitú rolu zohráva aj iná vec. Nejde len o možné oteplenie a zmenu množstva zrážok, ale aj o to, že tieto skutočnosti sa postarajú o rozmach celkom iných druhov chorôb a škodcov. Nuž a práve toto môže byť pre kávu likvidačné.

Smutné je to, že podľa štúdie z roku 2014 prídeme do roku 2050 až o polovicu oblastí, ktoré sú vhodné pre pestovanie kávy. A to dokonca aj v tom prípade, ak vlády jednotlivých krajín presadia prísnejšie emisné štandardy. Už je totiž dosť neskoro. Vyzerá to tak, že najviac si to „odnesie“ južná hemisféra a regióny nachádzajúce sa v nižšej nadmorskej výške.

Každá oblasť pocíti zmeny inak

„Výberová káva sa pestuje v širokom spektre rôznych mikroklimatických podmienok, kde je jednotlivá varieta kávy vhodná pre danú kombináciu pôdy, nadmorskej výšky, teploty, množstva zrážok a podobne,“ povedal zakladateľ stránky The Coffee Chronicler Asser Christensen. „Tieto unikátne záležitosti sa postarajú o to, že klimatické zmeny budú mať na každú z oblastí iný vplyv. Napríklad nárast teplôt sa podľa všetkého postará o to, že väčšie množstvo kávy sa bude pestovať vo vyšších nadmorských výškach.“

Jeden z problémov spočíva aj v tom, že keď budú chcieť farmári svoje plantáže presunúť do vyšších nadmorských výšok, narazia na viacero problémov. Tieto miesta sú mnohokrát „obsadené“ lesmi, prípadne sa nachádzajú v kopcovitých oblastiach, kde by zber úrody vôbec nebol jednoduchý.

Farmárom hrozí nutnosť sťahovania fariem

„Určite to bude mať negatívny dopad, pretože farmári budú musieť svoje farmy premiestniť a kávovníky zasadiť v nových oblastiach,“ skonštatoval Christensen, ktorého slová cituje zdroj Matador Network. „A čím chúlostivejšie toto farmárčenie bude, tým je nepravdepodobnejšie, že priláka nové generácie farmárov.“

Zo skôr spomínaných 124 druhov kávy sa komerčne využívajú v podstate len dva. Približne 75 percent celosvetovej produkcie kávy tvorí Arabica, 23-percentný podiel má Robusta a na treťom mieste je s malým zlomkovým percentom Liberica. V niektorých bežne dostupných baleniach sú pritom v obchodoch nadávkované kombinácie dvoch najpopulárnejších kávových druhov.

Ako prvá „dobačovala“ Srí Lanka

„Existuje riziko, že veľké kávové regióny môžu veľmi rýchlo skrachovať. A to nielen kvôli samotnej zmene klímy, ale aj kvôli jej ‚vedľajším produktom‘ ako sú noví škodcovia a choroby. Toto sme pritom zažili už aj v minulosti, veď Srí Lanka bola jedným z najväčších producentov kávy, avšak v priebehu dvoch desaťročí hrdza zničila celú produkciu. To isté sa môže stať aj dnes a už aj teraz badáme, že nové hubové či plesňové choroby budú pri zmenách teploty a vlhkosti čoraz väčšou hrozbou.“

Zaujímavé je napríklad to, že taká Robusta je voči hrdzi odolná. Aj preto bola vo viacerých prípadoch krížená s kultivarmi Arabiky a odborníci sa pokúšali vytvoriť nové odolnejšie rastliny. Vyzerá to tak, že niektoré regióny bude trápiť prebytok vody, iné zasa nedostatok, niekde bude príliš teplo a inde budú zasa registrovať výrazné výkyvy počasia. Káve nič z toho nevyhovuje, je to pomerne citlivá rastlina. Nuž a ako sme spomínali, toto všetko so sebou prinesie aj nové choroby.

Pomôže pestovanie kávy v tieni?

Už pred časom sme písali o tzv. „káve pestovanej v tieni“, pričom v tomto prípade sú kávové plantáže umiestnené do lesného prostredia pod vysoké stromy. Tie bránia priamemu slnečnému žiareniu, znižujú teplotu a udržujú vlhkosť, vďaka čomu vytvoria ideálne prostredie aj pre vtáctvo, ktoré potom likviduje škodcov. K podobnému režimu prechádzajú viacerí farmári, ibaže do takýchto oblastí sa nedostanú veľké stroje a zber je preto komplikovanejší.

Do zaujímavého projektu sa pustili aj na Mount Gorongosa v Mozambiku, kde sa veľké oblasti pokúšajú zalesniť za pomoci kombinácie kávovníkov a veľkých stromov, ktoré v týchto oblastiach kedysi vytvárali pralesy. „Pracujeme v oblastiach, kde sa predtým káva nepestovala a s farmármi, ktorí ju nepestovali,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Gorongosa Coffee Eric Wilburn, podľa ktorého to má svoje výhody a mohli napríklad vysadiť odolnejšie rastliny.

Hlavným cieľom je dosiahnuť v tejto oblasti zmenu prostredia o pár krokov bližšie k tomu, čo by ponúkali dažďové pralesy. „Vďaka tomu by táto oblasť mohla mať potenciál byť odolnejšou voči suchu, ktoré by klimatické zmeny mohli spôsobovať. Dažďové pralesy totiž zvyšujú vlhkosť a pomáhajú formovať dažďové oblaky, čo generuje viac lokálnych zrážok,“ dodal Wilburn.

Nebojte sa za kávu priplatiť, stavte na kvalitu

Ako to napokon v jednotlivých regiónoch dopadne, je v tejto chvíli ťažké predpovedať. Odborníci sa však zhodujú na tom, že klimatické zmeny budú mať na pestovanie kávy dramatický vplyv. Nuž a pestovatelia, ktorí sa im ubránia, budú kávu podľa všetkého nútení predávať drahšie.

Dnes sú v mnohých prípadoch ceny stlačené neskutočne nadol a veľké spoločnosti tak farmárov tlačia k múru. Na druhej strane to však máme vo svojich rukách; ak sme ochotní priplatiť si napríklad za kávy s certifikátmi fairtrade alebo bio, existuje predpoklad, že lepšie podporíme aj samotných farmárov, ktorým tak ostanú zdroje na boj s klimatickými zmenami.

Avšak keď budeme kupovať kávy veľkých a bežných značiek, ktoré ovládajú takmer celý kávový trh, farmárom príliš nepomôžeme. Dostanú totiž len akúsi „žobračenku“. Ak teda máte možnosť vybrať si, nekupujte kávu v bežnom obchode; zvoľte špecializovaný eshop, lokálnu pražiareň alebo dobrú kaviareň.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close