Všetkého veľa škodí: Viac ako 6 šálok kávy môže spôsobiť tieto problémy…
Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje sveta. Nechutí síce každému, avšak keď si k nej niekto nájde cestu, veľmi ľahko sa zamiluje. Zvykne si na jej výhody, káva mu pomôže dodať energiu, esprit a poriadne ho nakopnúť.
Káva má mnoho pozitívnych vlastností a viacero dobrých dopadov na zdravie človeka, ale ako to už zvykne byť, všetkého veľa škodí. Potvrdila to aj aktuálna štúdia vedcov z University of South Australia, ktorá skúmala dáta vyše 300 000 ľudí z britskej Biobanky.
Kĺbové problémy a obezita…
No a ako sa ukázalo, príliš veľká spotreba kávy môže viesť napríklad k zvýšeniu rizika vzniku osteoartritídy či artropatie (jej najčastejšou formou je artritída), teda problémov s kĺbmi, avšak rovnako môže viesť paradoxne aj k obezite – a to napriek tomu, že v normálnom množstve káva pomáha s chudnutím.
Profesorka Elina Hyppönenová so svojím tímom dospela k tomu, že horný limit považovaný za absolútne bezpečný je šesť šálok kávy denne. Veľkej väčšiny bežných kávičkárov sa teda žiadne obavy netýkajú, avšak tí, ktorí si zvyknú dopriať ešte väčšie množstvo kávy, by sa pre istotu mohli trochu brzdiť.
Denne vypijeme tri miliardy šálok kávy
„Globálne denne vypijeme okolo troch miliárd šálok kávy , takže má význam skúmať jej pozitívne a negatívne vplyvy na naše zdravie,“ uviedla Hyppönenová, ktorá vo svojej štúdii stavila na genetický prístup označovaný ako MR-PheWAS, vďaka ktorému sa dá dopátrať „ku skutočným vplyvom spotreby kávy na 1 117 klinických stavov.“
„Zvyčajne je to pritom tak, že dôsledky pitia kávy sú posudzované porovnávacím prístupom s ľuďmi, ktorí kávu nepijú. Toto však môže viesť k zavádzajúcim výsledkom,“ pokračovala vo vysvetľovaní toho, prečo je genetický prístup lepší.
Telo vyšle varovné signály
Hyppönenová okrem toho zdôraznila, že u každého človeka by bolo ideálne, ak by pozoroval, či sa v jeho rodine podobné – hlavne kĺbové -problémy už nevyskytli. „Pre ľudí, ktorí v rodine majú určitú históriu týkajúcu sa osteoartritídy alebo artritídy, prípadne pre tých, ktorí sa boja, že by sa im mohlo niečo takéto stať, môžu výsledky štúdie poslúžiť ako upozornenie.“
„Po stránke spotreby kávy vám telo zvyčajne vyšle silné varovné signály a je dôležité, aby ich potom konkrétni ľudia počúvali,“ vysvetľovala Elina Hyppönenová. „Výsledky štúdie sú z hľadiska spotreby kávy v mnohých smeroch upokojujúce, ale na jednu vec by sme nikdy nemali zabúdať: aj kávu treba konzumovať s mierou. To je ten najlepší návod, vďaka ktorému si užijete tak kávu, ako aj dobré zdravie.“