Môže sa káva pokaziť?
Kúpite si kávu a s veľkou pravdepodobnosťou ju v priebehu niekoľkých dní vypijete. Vychutnáte si ju, naplno si ju užijete a hotovo. Ale čo ak tých balení dostanete viac, prípadne sa vám niektoré zapotroší a jednoducho na neho zabudnete? Môže sa káva pokaziť? Dá sa piť káva po záruke?
Všeobecný trend je zrejmý; kávu treba vypiť čo najskôr po upražení, pretože vtedy má najlepšie vlastnosti. Niektoré kvalitné obaly ju udržia v takmer stopercentnej forme aj pomerne dlho, no tu sa už nájdu fajnšmekri, podľa ktorých to napríklad po niekoľkých mesiacoch už nie je ono. A asi majú pravdu.
Náš tip: kupujte čerstvú kávu zo slovenských pražiarní, kliknite sem a nájdete zľavové kódy.
Káva vydrží veľmi dlho
Je jasné, že včasným vypitím kávy nič nepokazíte. Ale môžete niečo pokaziť tým, ak na ňu zabudnete? Môže sa káva pokaziť? Dá sa piť káva po záruke? Niektoré produkty spadajúce do kuchynskej oblasti musíme spotrebovať veľmi rýchlo, ale na káve predsa len nebadať takmer žiadne znaky starnutia. A verte či nie, viacero zdrojov sa zhoduje na tom, že káva je v poriadku aj po veľmi dlhej dobe.
„Káva, či už vo forme celého zrna, pomletého, prípadne už v šálke, obsahuje niekoľko tisícok rôznych zložiek vrátane uhľohydrátov, aminokyselín či lipidov,“ píše stránka hilinecoffee.com. „Plynutím času tieto zmesi podliehajú fyzickým a chemickým zmenám, upravuje sa ich aróma a rovnako i chuť tak surového materiálu, ako aj finálneho produktu.“
Trvanlivosť kávy ťažko presne vymedziť
OK, to je v poriadku a je to aj celkom zrejmé. Chuť sa bude mierne meniť, ale môže sa káva pokaziť? Zdroje sa zhodujú na tom, že môže. Ale po poriadne dlhom čase, ktorý paušálne nevieme vymedziť. Predsa len je to prírodný produkt, ktorý musí nejakým spôsobom starnúť, prípadne sa rozkladať.
„To, ako dlho káva vydrží, závisí od formy, v akej je a rovnako aj od toho, kde je skladovaná a ako je skladovaná. Ak vám ide o chuť, tak najlepšie spravíte, ak ju budete skladovať vo vzduchotesnom obale na chladnom, suchom a tmavom mieste.“
Instantná káva vraj vydrží aj dvadsať rokov
„Ak je skladovaná takto, dokáže i mletá káva vydržať o niekoľko mesiacov dlhšie, ako je jej finálny dátum spotreby, zrnková aj deväť mesiacov po termíne a instantná i dvadsať rokov,“ konštatuje spomínaný zdroj, podľa ktorého by boli tieto časové okamihy v prípade uskladnenia kávy v mrazničke ešte predĺžené, ale to by už nebolo ono.
Mráz by mohol celkom zničiť jej chuťový profil a už by ste dokázali pripraviť len fádny a nezaujímavý nápoj.
Dobre skladovaná káva sa vraj nepokazí
Nad tým, či sa káva môže pokaziť, sa zamýšľal aj Michael Shewmake z Atlas Coffee Clubu. „Odpoveď je nie, káva sa v skutočnosti nepokazí,“ tvrdí vo svojom blogu. „No ak by mletá káva, prípadne zrná navlhli, tak áno, pokazia sa a už by ich nebolo možné použiť.“
„Káva je suché balené jedlo a podobne, ako pri väčšine suchých tovarov, neexistuje žiadny pevne stanovený dátum finálnej spotreby,“ pokračoval Shewmake, podľa ktorého treba dbať len na správne skladovanie. Teda podľa možností o niečo nižšia, ako izbová teplota, tma a sucho, prípadne dóza na uskladnenie kávy.
Stará káva po záruke stráca ideálne vlastnosti
Spomínaný odborník však vzápätí priniesol aj „zlé správy“. Káva sa po dátume spotreby podľa neho predsa len môže znehodnocovať „a ak nebola skladovaná správne, stráca svoju vôňu a čerstvosť. Milovníci kávy si pritom veľmi zakladajú práve na kvalite, čerstvosti a chuti.“
Nič teda netreba preháňať a kávu podľa možnosti spotrebovať čo najskôr. Tým určite nič nepokazíte. My sme sa na vec pozerali ozaj extrémne, veď načo by si niekto nechával kávu tak dlho? Nemá to žiadny význam a treba ju vypiť čo najskôr.
Trvanlivosť kávy riešil aj web „doesitgobad.com“
Aby sme problém posúdili ešte lepšie, prezreli sme mnoho ďalších internetových zdrojov. Zaujímavá je stránka doesitgobad.com, čo v preklade znamená „pokazí sa to?“ Jej autori sa venujú práve otázke toho, čo ako dlho vydrží.
Pri káve sa zhodujú na tom, čo sme už spomenuli. Ak je skladovaná v suchu a v tme, zvládne toho veľmi veľa. „Avšak ak sú zrná skladované až príliš dlho, zvyknú strácať svoju chuť a arómu, a to v tom prípade, že sú vo vzduchotesnom obale,“ konštatuje autor Marcin Skrzypiec. „To znamená, že čím skôr upražené zrná využijete, tým lepšia káva bude.“
Bežný človek možno rozdiel ani nepocíti
„Pre optimálnu sviežosť väčšina zdrojov odporúča spotrebovanie zŕn skladovaných v komore do jedného mesiaca a v mrazničke do troch až šiestich mesiacov. Ale ako som spomenul, tieto termíny sa týkajú len zachovania špičkovej kvality. Ak nie ste najväčší kávový snob, tak asi nespozorujete rozdiel medzi zrnami, ktoré boli upražené pred mesiacom a pred pol rokom, prípadne rokom.“
„Každé balenie zrnkovej kávy by malo mať dátum, ktorý indikuje, do kedy ostane v najvyššej kvalite. Zrná by však mali byť bezpečné aj celé mesiace, prípadne roky po danom dátume. Ak ste ich teda skladovali správne,“ dodal Skrzypiec.
2 Comments