piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Kávová kultúra na Slovensku, jej hlavné problémy a otázka: Patrí ku káve cigareta?

Ladislav Király Od Ladislav Király
29. júla 2020
kávová kultúra na Slovensku

Ako je na tom kávová kultúra na Slovensku? O pár názorov sme požiadali uznávaného odborníka Michala Šturca.

Share on FacebookShare on Twitter

Na akej úrovni je kávová kultúra na Slovensku? Zamýšľali ste sa niekedy nad touto témou? Na prvý pohľad je zrejmé, že situácia je lepšia, ako pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi. Pribudli kaviarne s výberovou kávou, v centrách jednotlivých miest si vieme posedieť v ozaj dobrých a štýlových kaviarňach, na výber máme produkty rôznych pražiarní, z toho mnohých domácich.

To je však len prvotný a možno pomerne laický pohľad. Pre lepšie zhodnotenie situácie sme preto požiadali Michala Šturca, ktorý sa v tomto svete pohybuje už niekoľko desaťročí, bol v degustačnej komisii na viacerých baristických šampionátoch, jeho rodina už dvadsať rokov vlastní predajne kávy Casa del Caffé a okrem toho za kávou precestoval vyše 50 krajín.

„Úroveň gastro zariadení, kaviarní či hotelov, sa zlepšila,“ povedal Michal Šturc v rozhovore pre Blog o káve a po ďalšej otázke týkajúcej sa toho, v čom konkrétne sa tak stalo, pokračoval: „Vo vedomostiach. Stále však pokrivkávame v príprave kávového nápoja, ktorý si zákazník objednal. Bežného človeka veľmi nezaujímajú vedomosti obsluhy kávostroja, ale skôr to, či za svoje peniaze dostane kvalitné ristretto, espresso alebo cappuccino. Veľakrát ho však nedostane.“

Prevádzky ako vazali distribučných firiem

Jedna zo zásadných chýb sa týka napríklad toho, že v mnohých zariadeniach sa jednoducho nepredáva kvalitná káva. Marketingovo silné značky tam pretlačia svoj produkt. „Keď som prednášal pre asociáciu reštaurácií a hotelov, dostal som otázku, v čom sa robia najväčšie chyby. A podľa mňa je to zrejmé: mnohí stavia na dohodu, vďaka ktorej dostanú reklamné šálky, kávovar i mlynček zadarmo. Na druhej strane sa však takto stávajú vazalmi distribučnej firmy s nešpecifikovanou kvalitou kávovníkových zŕn.“

„Kávostroj a mlynček musia byť pravidelne udržiavané. Nemôže sa stať, že vám pripravia espresso a miesto príjemnej vône cítite stuchlinu. Nesmie sa stať, že vám prinesú espresso bez crémy, to je hrubá chyba. S novinármi som mal možnosť navštíviť hotely a kaviarne v Bratislave. Hodnotili sme espresso, ktoré nám doniesli a nie vždy to dopadlo dobre; povedal by som pol na pol.“

Strácajú baristi motiváciu?

Ale v čom je chyba a prečo je to tak? „Podľa mňa v tom, že vyškolení baristi nedodržiavajú zásady prípravy kávy, ktoré sa naučili. Mám pocit, že niektorí baristi akosi stratia motiváciu dodržiavať postupy, ktoré sa jednoducho musia uplatňovať pri príprave kávových nápojov.“

Ako by sme kávovú kultúru vedeli zhodnotiť z hľadiska jednotlivých miest Slovenska? Je Bratislava výrazne vpredu? „V Bratislave vzniká veľa gastro-projektov, ktoré sú prinesené zo zahraničia a tým pádom aj väčšia konkurencia a tlak vytvorený na kvalitu,“ vysvetlil Michal Šturc. „Ale v každom meste sa nájdu dobré gastro zariadenia, takže ľudia si určite niečo nájdu. Všade však sú aj niektoré priemerné a bohužiaľ aj podpriemerné zariadenia.“

Vysoké prenájmy lámu krky

Dá sa povedať, že je Bratislava aj na úrovni niektorých veľkých európskych miest? „Pred dvadsiatimi rokmi by som to určite nepovedal, ale teraz s prižmúrenými očami poviem, že áno,“ odvetil M. Šturc, ktorého však po stránke kaviarní jedna vec veľmi mrzí: „Či už v Bratislave, prípadne aj v iných mestách na Slovensku, kaviarne zväčša vydržia len päť až šesť rokov. Ak fungujú pätnásť alebo dvadsať rokov, dvakrát alebo trikrát sa tam z rôznych príčin vymenia majitelia.“

„Najhoršie je to tu s prenájmami. Tie lámu krky gastro prevádzkam. Nie je možné, aby boli v Bratislave také isté ceny prenájmov, ako vo Viedni, v mnohých prípadoch sú dokonca ešte aj vyššie. A myslím si, že podobne zlé je to aj v iných mestách.“

Patrí ku káve cigareta?

Na záver rozhovoru sme sa dostali aj k téme fajčenia. Stalo sa tak pri diskutovaní o zážitkoch z cestovania a porovnávaní kaviarenskej situácie v jednotlivých krajinách.

„Taký Singapur je príkladný. Je to krajina, kde všetko funguje. Krajina, kde je maximálna čistota. Veľmi ma tam zaujalo, že sa nesmelo fajčiť v žiadnych gastro prevádzkach. Neviem si predstaviť, že by bol zákaz fajčenia na letných terasách v peších zónach slovenských miest…“

„V Singapure bol zákaz fajčenia aj na pláži pri oceáne, kde bolo množstvo kaviarničiek, bistier a reštaurácií. Nikto tento zákaz neporušuje a veľmi ma to potešilo, veď v Európe umierajú na rakovinu spôsobenú nikotínom tisícky ľudí. Môj názor je tak či tak jasný: cigareta ku kvalitnej káve nepatrí,“ dodal Michal Šturc.

PS: s pánom Michalom Šturcom sme publikovali už viacero rozhovorov, ktoré nájdete v rubrike Michal Šturc.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávová kultúraMichal Šturc
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Prečo je káva príliš horká?

Horká káva: Štyri veci, ktoré to spôsobia

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL