piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Horká káva: Štyri veci, ktoré to spôsobia

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. júna 2021
Prečo je káva príliš horká?

Máte niekedy pocit, že vami pripravená káva je až príliš horká a neviete, čo ste spravili zle? (Foto: @karlchor/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Stane sa vám niekedy, že sa vám podarí pripraviť až príliš horká káva a už to nie je také blaho, aké si zvyčajne užívate? Napijete sa a máte pocit, že horkosť je až príliš výrazná a káva vám jednoducho nechutí.

Áno, káva do istej miery má byť horká a je to úplne prirodzené. Horkosť by však nemala byť natoľko silná, aby prekryla všetky ostatné chuťové nuansy. Chceme v nej totiž cítiť aj varietu iných chutí, možno čokoládových, možno ovocných, akýchkoľvek.

Stránka thekitchn.com vo svojom príspevku pomenovala štyri hlavné príčiny, ktoré sa môžu postarať o prehnanú horkosť kávy. A všetkým sa viete veľmi jednoducho vyhnúť. Prečo je káva horká?

Kávu necháte extrahovať príliš dlho

Toto je časté hlavne pri príprave cez french press. Ak na kávu pozabudnete a namiesto niekoľkých minút sa bude lúhovať napríklad pol hodiny, už môže poriadne zhorknúť.

Zdroj dokonca hovorí aj o zlozvyku, pri ktorom si kávičkár vo french presse nechá kávu dlhodobo a postupne si ju odlieva do šálky. V tom prípade by sa mohla extrahovať aj niekoľko hodín a to by už viedlo pravdepodobne k enormnej horkosti.

Takže nezabudnite, na prípravu prostredníctvom french pressu stačia štyri minútky a potom z neho treba kávu vyliať. Keby prichádzalo k ďalšiemu kontaktu tekutiny s mletými zrnami, bola by z toho zbytočne horká káva.

Nepoužívate správnu hrúbku mletia

Hrúbka mletia je pri príprave kávy takisto veľmi dôležitá a jej nesprávnym nastavením môžete všetko pokaziť. Ak by ste kávu pomleli príliš nahrubo, tak by sa nemusela vyextrahovať dosť dobre. Ak ju však pomeliete príliš na jemno, môžete dosiahnuť akési pre-extrahovanie. A bude to horká káva.

Rôzne metódy prípravy si vyžadujú rôznu hrúbku mletia. Do moka kanvice patrí jemnejšie namletá káva, do filtra, prípadne french pressu, treba staviť na hrubšie mletie. Všetko je to napokon o experimentovaní a každý si nájde svoje optimum. Avšak ak sa vám vylúhovala príliš horká káva, vedzte, že možno ste stavili až na veľmi jemné mletie.

Používate príliš horúcu vodu

Pri príprave kávy je ideálne používať filtrovanú vodu, vďaka ktorej sa dopracujete k vyššej kvalite finálneho nápoja, ale veľmi dôležitá je aj jej teplota. Ak kávu zalejete vriacou vodou, môžete ju spáliť a zbytočne tak vyvoláte prehnanú horkosť.

Keď si nápoj pripravujete napríklad vo french presse, prípadne v inom zariadení, kde viete ovplyvniť teplotu vody, stavte na teplotu od 90 do 95 stupňov Celzia. Ak si ju zohrievate v rýchlovarnej kanvici a privediete ju k bodu varu, nechajte ju najskôr pol minúty až minútu postáť a všetko bude v poriadku.

Vaša výbava je špinavá

Dosť zaujímavá príčina, ale aj toto môže viesť k prehnane horkej káve. Spomínaný zdroj hovorí o tom, že zostatková káva z predchádzajúcej prípravy, ktorá ostala v prípravnom nástroji, môže výrazne ovplyvniť chuť nového diela. Výbavu teda treba najskôr dôkladne vyčistiť.

Horká káva síce môže mať fanúšikov, ale nie je to to pravé orechové. Tento nápoj vie toho ponúknuť omnoho viac, ako len horkosť.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: horkosť kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Casa del Caffé

Casa del Caffé: Uznávaní odborníci na kávu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL