piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Pestovanie húb na kávovom odpade? Pekný príklad cirkulárnej ekonomiky

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. augusta 2020
využitie kávového gruntu a kávového odpadu

Počuli ste už o pestovaní húb na kávovom odpade? Verte či nie, aj to je jeden zo spôsobov jeho využitia. (Foto: permafungi.be)

Share on FacebookShare on Twitter

Ročne sa na svete vygeneruje okolo šesť miliónov ton kávového odpadu. V Blogu o káve sme vás viackrát informovali o tom, že hneď niekoľko firiem sa snaží o jeho aktívne zužitkovanie a opätovné využitie kávového gruntu, pričom možností je pomerne veľa.

So zaujímavou alternatívou teraz prišla belgická spoločnosť PermaFungi, ktorá na kávovom grunte pestuje huby. Dostupné informácie hovoria o tom, že firma sídliaca v Bruseli využila v roku 2018 až 39 ton použitej mletej kávy.

Podpora cirkulárnej ekonomiky

Hlavnou úlohou celého tohto projektu je podpora cirkulárnej ekonomiky a snaha eliminovať tvorbu odpadu. Tím PermaFungi využíva pri svojej práci bicykle, vďaka ktorým zbiera kávu v miestnych kaviarňach. Tá je potom v pestovateľskom centre spolu so slamou zabalená do vriec a vytvára tak pôdu s vhodnou nutričnou hodnotou pre pestovanie húb.

„Huby dokážu využiť kávový odpad,“ povedal spoluzakladateľ PermaFungi Julian Jacquet pre Business Insider Today. „Pochopiteľne nevidia kávu ako takú a nevidia kávový grunt. Vidia len dusík, vodík, kyslík, uhlík. Nuž a tento základ využijú na získanie toho, čo potrebujú.“

Huby sa pestujú vo vreciach

Vrecia sú najskôr dva týždne uložené v tmavom a vlhkom sklade, aby sa následne priniesli do svetlejších priestorov, čo huby podnieti k rastu. O niekoľko dní sú pripravené na zber, aby ich tím PermaFungi následne dodal do organických obchodov a reštaurácií.

pestovanie húb na kávovom odpade
Takto vyzerajú vrecia s kávovým gruntom a slamou, ktoré sú vhodnou živnou pôdou pre pestovanie húb. (permafungi.be)

„Naša myšlienka spočíva v tom, aby sme opätovne využili veci, ktoré ešte vedia ponúknuť celý rad kvalít a aby sme z nich ešte niečo vyrobili,“ skonštatoval Jacquet.

Návrat k niekdajším zvyklostiam

Podobné myšlienky sú populárne aj v Paríži, kde s takýmito hubami pracuje michelinský šéfkuchár Simone Zanoni a veľmi ho teší, že niečo takéto je vôbec možné. Spoluzakladateľ reštaurácie Le George, v ktorej pracuje, Arnaud Ulrich, považuje tento systém za návrat k starým zvyklostiam.

„Organický materiál, náš organický odpad, sa prostredníctvom kompostu vždy vracal do zeme,“ uviedol Ulrich. „Už na začiatku 20. storočia parížski záhradníci zbierali konský trus a brali ho na svoje farmy, kde vďaka nemu pestovali slávne parížske huby. Celá táto sieť sa však krok po kroku celkom rozpadla. Našou úlohou je opätovne ju vytvoriť.“

Skúsme obmedziť tvorbu odpadu

V priebehu veľkej časti 20. storočia sa o odpad takmer nikto nezaujímal. Vytváral sa čoraz rýchlejšie a hromadil sa na skládkach. Tento prístup však z dlhodobého hľadiska nie je udržateľný a aj preto sa hľadajú spôsoby, ako s tým niečo spraviť; spomínané využívanie kávového odpadu je síce len malou kvapkou, avšak rozhodne potešiteľnou.

Touto otázkou sa treba intenzívne zaoberať a pracovať na zlepšení situácie. Aj preto sa čoraz častejšie hovorí nie o lineárnom, ale cirkulárnom ekonomickom modeli. „V samotnej prírode by nebol žiadny odpad. Odpad je len vynález človeka,“ dodal Julian Jacquet.

pestovanie húb na kávovom odpade
Huby sa po niekoľkých dňoch začnú predierať na svetlo sveta a z kávového podkladu čerpajú cenné živiny.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávový gruntkávový odpad
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
netolerancia na kofeín

Alergia na kofeín: Čo to je a prečo ňou ľudia trpia?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL


    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/singletables//d8a/8f5): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158

    Warning: opendir(/data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/cache/db/singletables//588): Failed to open directory: No such file or directory in /data/9/9/99e320ea-23b9-4d4b-832c-bb62890e8b81/blogokave.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_File.php on line 158