nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Hrdza kávovníkových listov zlikvidovala Cejlón, káva pred ňou „uteká“ po celom svete

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. mája 2021
kávová hrdza

Takto vyzerajú kávovníkové listy napadnuté hrdzou. Tá sa postupne rozširuje, až listy celkom vyschnú... (Foto: @Fidalgocoffee/Twitter)

Share on FacebookShare on Twitter

Tu a tam sme v našich článkoch spomenuli problém označovaný ako hrdza kávovníkových listov. Ide o nepríjemnú chorobu, ktorá napadá kávovníkové rastliny a spôsobuje poriadnu paseku. Na listoch sa jednoducho objavia žlté škvrny a ich spodná časť je pokrytá akýmsi oranžovým prachom pripomínajúcim hrdzu.

Práve od tohto je odvodený názov hrdza kávovníkových listov, pričom v španielčine sa táto choroba označuje ako „la roya“. Pár slov k nej povedal farmár Gabriel, ktorý má v Guatemale „farmu šťastia“ (Finca La Felicidad). Priznal, že s hrdzou sa už v 70. rokoch minulého storočia boril aj jeho otec, ale vtedy rastliny stačilo ošetriť špeciálnym prostriedkom a bol pokoj. Keď to Gabriel skúsil pred desiatimi rokmi, choroba sa rýchlo vrátila.

Chemické prípravky hrdzu nezničia

Dnes je situácia ešte horšia a chemikálie zväčša nezaberajú. „La roya ich nerešpektuje,“ povedal spomínaný Gabriel pre TheAtlantic.com. Vzápätí si povzdychol nad tým, že listy nedokáže zachrániť. Hrdza ich zlikviduje, vyschnú a opadnú. Následne na to dopláca celá rastlina, ktorá bez listov vlastne začne umierať.

„Myslel som si, že to po roku alebo dvoch zmizne rovnako, ako predtým v dávnejšej minulosti,“ poznamenal. „Ale všetko je to úplne zamorené. Používame rôzne fungicídy, ale zdá sa, že to nestačí.“

(Aktualizované: napísali sme aj článok o fungicíde s názvom Priaxor Xemium.)

Podobný osud trápi aj mnoho ďalších farmárov a zdroje uvádzajú, že v rokoch 2012 až 2017 spôsobila hrdza kávovníkových listov škody vo výške viac ako 3 miliardy amerických dolárov. Takmer dva milióny farmárov vraj museli opustiť svoje farmy a ísť ďalej, do iného prostredia.

Ako hrdza zlikvidovala cejlónsku produkciu

Niečo podobné sa pritom odohralo už pred vyše 150 rokmi na ostrove Cejlón nachádzajúcom sa v Indickom oceáne, ktorý dnes poznáme ako Srí Lanka. Od roku 1815 bol pod kontrolou Veľkej Británie a obchodníci tam doniesli aj kávu. Táto kolónia vraj v tom čase produkovala viac kávy, ako ktorýkoľvek iný štát, avšak v priebehu niekoľkých rokov bol všetkému koniec.

Hrdza kávovníkových listov – takto vyzerajú poškodené listy… pic.twitter.com/zeg7Z8Sjeu

— Blog o káve (@blog_o_kave) October 15, 2020

Celý Cejlón v podstate okamžite prešiel na pestovanie čaju, čím je známy do dnešných dní. No a káva pred hrdzou „utekala“ všade, kde to len bolo možné. Hovorilo sa, že choroba za ňou nemá šancu prejsť cez Atlantik, takže pestovanie kávy v južnej, prípadne strednej časti amerického kontinentu malo byť v poriadku. Ibaže nie je.

Hrdza – cestovateľka

Nikto nevie povedať, ako sa hrdza do týchto končín dostala, avšak možností je viacero. Buď spolu s iným tovarom, buď ju nejakým spôsobom preniesli ľudia napríklad na svojom ošatení a vylúčený nie je ani prenos vzduchom. Tak, ako môže v našich končinách padať saharský piesok, mohla iným smerom putovať aj táto choroba. Stačilo pár drobných čiastočiek, ktoré sa v novom prostredí začali množiť.

Najskôr na nich zaberal postrek, ale zjavne sa naučili vzdorovať mu. Zmutovali. Čo je však zvláštne, odborníci veľkú zmenu v zložení hrdze neregistrujú. „Skôr si myslíme, že tu ide o vplyv klimatických zmien,“ uviedla pre rovnaký zdroj odborníčka menom Aime, ktorá pripomenula, že v dôsledku tejto skutočnosti je v kávových oblastiach teplejšie, často intenzívnejšie prší, stúpla vlhkosť a toto všetko chorobám vyhovuje. Rozmach hrdze kávovníkových listov vraj má exponenciálny charakter.

Klimatické zmeny hrdzi pomáhajú

„Áno, dažde boli v poslednej dobe silnejšie,“ prikývol farmár Gabriel. „Na druhej strane máme dlhšie obdobie sucha a vietor je omnoho silnejší. Za toto všetko môžu klimatické zmeny.“

Ďalšie zaujímavé informácie pridal farmár Luis Pedro Zelaya Zamora, ktorého rodina pracuje s kávou približne hodinu cesty od La Felicidad. Ich firma sa volá Bella Vista.

„Samozrejme, že la roya tu bola už od 80. rokov,“ prikývol. „Ale nikdy nešla vyššie, ako do nadmorskej výšky 1 000 metrov. Avšak možno pred ôsmimi rokmi sme ju začali vidieť vo výške 1 200 metrov, potom 1 500, 1 600, 1 800. Každým rokom bola vyššie a vyššie, až sa dostala všade. No a od toho okamihu začala byť veľmi agresívna.“

Hrdza kávovníkových listov… pic.twitter.com/V6brOatvmE

— Blog o káve (@blog_o_kave) October 15, 2020

Káva dopláca na úzky genetický profil

Jeden z problémov kávy má byť v tom, že jej genetický profil je veľmi úzky. Nie je to „monokrop“ ako banány, ktoré sú len klony jeden druhého a môže ich zničiť jedna choroba, ale jej variety sú si tiež veľmi blízke.

V tejto súvislosti vám položíme otázku: Viete o tom, že pôvodná odroda banánov zvaná Gros Michel bola chorobou zlikvidovaná v 60. rokoch minulého storočia a dnes tu máme jej sladšiu varietu označovanú ako Cavendish?

Pomôže káve šľachtenie a kríženie?

Káva na tom nie je až tak zle, ale jej situácia tiež nie je ideálna. Odborníci sa preto snažia šľachtiť nové druhy, odrody či variety, ktoré by sa s možnými chorobami dokázali popasovať. Nie je to však jednoduché a aj keď už existujú odolné rastliny, kompletná výmena súčasných môže trvať desaťročia. A kto zaručí, že dovtedy hrdza opäť nezmutuje a nezačne likvidovať aj nové stromy?

Toto všetko je v tejto chvíli otázne, ale situácia ako taká nie je dobrá. „Farmári nám hovoria, že otec ich otca mal každý rok dobrú úrodu,“ uviedol Aaron Davis z Kráľovských botanických záhrad v Londýne, ktorý sa venuje výskumu kávy a jej odolnosti. „Ich otec mal dobrú úrodu každý druhý rok a oni ju vraj teraz majú dobrú len každých päť rokov.“

Jediným pozitívom je to, že odborníci na veci intenzívne pracujú. Skúmajú kávové odrody z celého sveta, analyzujú ich. Veria, že nájdenie riešenia je otázkou času. Len ktovie, na ako dlho…


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: choroby kávyekológiahrdza kávovníkových listovkáva a klimatické zmeny
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
spotreba kávy na Slovensku

Aká je spotreba kávy na Slovensku? Máme štatistiky...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL