piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kaviarne ako centrum pletiek a zoženštenia mužov? Briti ich chceli zakázať

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. novembra 2020
história kávy vo Veľkej Británii

Tentoraz sme si pre vás pripravili článok o tom, akou strastiplnou cestou musela prejsť káva na území Veľkej Británie. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Prvé dodávky kávy prišli do Európy ešte v 16. storočí a napríklad v Benátkach bola už v roku 1585. Prišla z Konštantínopolu, terajšieho Istanbulu, ktorý leží na hraniciach Európy a Ázie. Postupne dorazila aj do ďalších metropol starého kontinentu, okrem iných aj do Londýna. Podľa historikov to však v tomto meste dlho nemala jednoduché. Kaviarenská kultúra sa síce mala tendenciu uchytiť, avšak existoval aj silný front ľudí s inými názormi, ktorí ju potláčali.

Na ulici St. Michael’s Alley smerujúcej k ulici Cornhill je do dnešných dní vystavená tabuľka s nápisom, že práve tam bola v roku 1652 založená prvá londýnska kaviareň. Aktuálne je tam vináreň, avšak spomienka ostala. S jej zakladaním mal pomáhať rodák z Arménska Pasqua Rosee, ktorý bol sluhom britského kupca Daniela Edwardsa. Kávu tam začal podávať preto, aby potešil hostí, ktorých si Edwards pozýval.

Rýchly kaviarenský boom

Práve takto to v tom čase vyzeralo. Kupci a obchodníci sa stretávali, bavili sa o možných plánoch a špekulovali o tom, na čom by vedeli zarobiť. Rosee to využil a svoj pôvodne malý predajný stánok postupne zveľaďoval a rozširoval. A nerástol len on, pretože postupne v meste pribúdali ďalšie a ďalšie kaviarne. Tento trend bol odrazu „in“.

Je až neuveriteľné, že v roku 1663, teda len približne desať rokov po otvorení prvej kaviarne, ich v Londýne bolo už 83! Všetky boli postavené na podobnom princípe a ich klientelu tvorili takmer výhradne muži.

Čisto mužská záležitosť

„Podľa mňa tu išlo hlavne o to, že muži sa bavili o biznise,“ skonštatovala profesorka z University of London Judith Hawleyová, ktorej slová cituje BBC. „Či už to bol biznis týkajúci sa práva, obchodu alebo nových vied. Kaviarne im ponúkali priestor, ktorý bežné krčmy ponúknuť nevedeli.“

Situáciu podľa všetkého vieme prirovnať aj k dnešku. V krčmách sa stretávajú hlavne ľudia z nižších spoločenských vrstiev často holdujúci alkoholu a tieto miesta aj v minulosti vyhľadávali hlavne kvôli zábave. V kaviarňach však odjakživa prebiehali debaty vyššej úrovne, kuli sa plány, rodili sa obchody. Diskutovalo sa o aktuálnych spoločenských novinkách, o politike, avšak aj o nových nápadoch.

Kráľ cítil hrozbu

Toto všetko však so sebou prinieslo aj problém. Kráľ Karol II. nadobudol pocit, že keď to nechá nedotknuté a nezasiahne, v kaviarňach sa skôr či neskôr zrodí prevrat. Tušil, že sa tam schádza až príliš veľa inteligentných ľudí a v roku 1685 nečakane rozhodol o ich zatvorení.

Podľa neho mali „zlý a nebezpečný vplyv“ a tušil, že by to nemuselo dopadnúť dobre. Napokon však tak trochu prekvapujúco ustúpil a dva dni pred okamihom, ako mal zákaz vstúpiť do platnosti, svoje nariadenie stiahol.

Z mužov sa stávali zoženštení pletkári

Okrem Londýna začala kaviarenská kultúra prekvitať aj v mestách ako Bristol, York a Norwich, kde sa vraj rodila „buržoázna kultúra čítania a písania“. Ani toto sa však nestretlo s pochopením a muži, ktorí do kaviarní chodili, boli označovaní za čudných.

„Pletkovali ako ženy a keď prišli domov, neboli dobrí na nič. Kaviarne z nich spravili impotentov,“ približuje Hawleyová názor, ktorý v tom čase všeobecne prevládal. Kaviarne nevedeli vychovať „pravých mužov“, pretože tí tam vraj naberali ženské maniere.

Čas v kaviarni = plytvanie časom

Postupne sa nabaľovali aj ďalšie a ďalšie „problémy“. Kaviarenská kultúra bola mnohým tŕňom v oku.

„Ľudia prichádzali s obvineniami, že pri káve plytvajú časom a radšej by mali pracovať,“ uviedol ďalší z profesorov Univerzity v Londýne Markman Ellis. „Okrem toho tvrdili, že káva je exotický luxus a tvrdá domáca mena sa zbytočne míňa na produkt bez akejkoľvek nutričnej hodnoty.“

Kávu na určitý čas nahradil čaj

Spomínané skutočnosti, teda negatívny vplyv na maskulinitu a do istej miery aj zbytočnosť a mrhanie časom, sa postarali o to, že voči kaviarenskej kultúre začal prevládať odpor. Kaviarne v krajine postupne zanikali a v roku 1820 už vo Veľkej Británii vyhrával čaj. Ako sa napokon ukázalo, na pomyselnom tróne vydržal približne 200 rokov a až v týchto dňoch sa na piedestál opäť vracia káva.

„Aktuálny okamih, keď sa to s kaviarňami opäť rozbehlo, sa datuje do polovice 90. rokov,“ poznamenal Jonathan Morris, profesor modernej histórie z University of Hertfordshire. „Kaviarne naďalej pribúdajú, krčmy ubúdajú. Počet krčiem rok čo rok klesá, počet kaviarní rastie. Vyzerá to tak, že kaviarne prevzali pozíciu socializačných miest a nahradili na nej tradičné puby.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kaviarnekávová kultúra
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kávu treba piť v tichu

Kávu pite v tichu - zmysly tak fungujú lepšie a viac si ju vychutnáte

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL