piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Kávu pite v tichu – zmysly tak fungujú lepšie a viac si ju vychutnáte

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. novembra 2020
Kávu treba piť v tichu

Vedeli ste o tom, že kávu si najlepšie vychutnáte v tichu? Práve vtedy totiž idú všetky zmysly na maximum.

Share on FacebookShare on Twitter

Vedeli ste o tom, že kávu si lepšie vychutnáte v tichu? Hudbu teda výrazne stíšte, podľa možností sa odizolujte od okolitého hluku a užívajte si. Podľa vedcov by to malo byť presne takto a svoje tvrdenia podložili aj realizovaným výskumom.

Odborníci z Ekvádoru, Kolumbie a Nórska si vybrali celkovo 384 dobrovoľníkov, ktorým v priebehu júla až septembra 2019 pripravili po dve šálky kávy. Účastníci ich mali posúdiť a vôbec pritom nevedeli, že v oboch prípadoch ide o rovnako pripravenú kávu z rúk skúseného baristu. Vnímali ich však inak.

Rozdiel zapríčiňuje intenzita zvuku

O rozdiel sa pritom postarala jedna jediná skutočnosť; pri jednej z ochutnávok im v nasadených slúchadlách hrala hudba o intenzite 85 decibelov, pri druhej to bolo len 20 decibelov.

Pre lepšie vykreslenie pridávame aj informáciu o tom, že pri kriku nameriame okolo 80 decibelov a rozbehnutý vlak vydáva zvuk o intenzite približne 90 decibelov. Tých 20 decibelov naopak zodpovedá padajúcemu lístiu alebo šepotu.

Hluk tlmí zmysly

Ukázalo sa, že hlasná hudba tlmí ľudské zmysly a tým pádom človek nedokáže dobre vnímať chuťové profily. Vďaka tomu má pocit, že ide o lacnejšiu a menej kvalitnú kávu, pričom to vôbec nemusí byť pravda.

„Výsledky naznačujú, že hluk má tendenciu znižovať celkové vnímanie kávového zážitku, pričom najvýraznejšie je to pri vnímaní horkosti a intenzity vôní,“ uviedli autori štúdie, ktorí jej výsledky publikovali v odbornom žurnáli Food Quality and Preference.

„Keď sme účastníkov individuálne požiadali o zhodnotenie pocitov, ktoré pri vypití kávy mali, tak keď ju konzumovali pri vyššom hluku, považovali rovnakú kávu za menej horkú a tvrdili, že má menej intenzívnu arómu.“

Mozog sa venuje hudbe, na kávu neostane kapacita

Vyzerá to tak, že keď nás „ruší“ hlasná hudba, veľká časť mozgovej kapacity je zahltená práve ňou. Na ostatné vnemy nám jej potom ostane výrazne menej a už to nie je ono. Teoreticky môžeme predpokladať, že je to niečo podobné, ako pri iných zmysloch; keď si zakryjeme oči, tiež máme pocit, že odrazu lepšie počujeme.

Účastníci experimentu, ktorý sa konal na vysokej škole Universidad de las Américas v hlavnom meste Ekvádoru Quito, boli po ochutnávke kávy požiadaní o to, aby zhodnotili viacero parametrov: vedci chceli vedieť, ktorá káva je viac sladká, horká, kyslá či aromatická. No a okrem toho zisťovali aj to, koľko by za ňu boli ochotní zaplatiť.

Ticho vyhráva

Pri otázke „Ktorá káva bola lepšia?“ označilo 19,8 percenta účastníkov tú, ktorú chutnali pri hlasnej hudbe, ale až 64,6 percenta tú, ktorú chutnali za ticha. Pri posudzovaní sladkosti to vyšlo na 19,3 a 50,0 percent, horkosti 28,6 a 56,3 percent, kyslosti 24,0 a 54,7 percent, pri intenzite arómy 24,5 a 59,9 percent.

To znamená, že pri tlmenom zvuku respondenti omnoho lepšie vnímali všetky parametre kávy.

V hluku menej vnímame aj teplotu

Jedna z otázok sa týkala aj posúdenia teploty kávy, pričom len 17,7 percent ľudí považovalo za teplejšiu tú, ktorú chutnali pri hlasnej hudbe. Podľa 43,8 percent účastníkov bola teplejšia tá, ktorú pili v tichu a len 38,5 percent si uvedomilo, že obe sú rovnako teplé.

Z tohto všetkého vyplýva, že v kaviarňach by malo byť pokojnejšie a tichšie prostredie. Kávičkári si potom svoj drink viac vychutnajú, považujú ho za kvalitnejší a sú ochotní za neho zaplatiť o niečo viac.

V hluku máme tendenciu pridať si viac cukru

„Výsledky ukazujú, že vyššia alebo nižšia mestská hlučnosť môže mať vplyv na správanie človeka pri konzumovaní jedál či nápojov,“ tvrdia odborníci. „Osoba, ktorá je pri pití kávy neprestajne – a možno aj nevedomky – vystavená veľmi hlučnému prostrediu, môže podvedome siahať po zbytočne silnejšej káve a pridávať si do nej viac cukru. Nuž a nadmerná spotreba cukru je v konečnom dôsledku zdraviu škodlivá.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávazaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
jednorazový papierový pohár na kávu

Vedci neodporúčajú piť kávu z papierových pohárov, výsledky ich štúdie sú „znepokojujúce“

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL