piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Prečo je kolumbijská káva taká slávna a akú úlohu zohral Juan Valdez s jeho mulicou?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. decembra 2020
pestovanie kávy v Kolumbii

Kolumbia patrí medzi kávové veľmoci. Pokúsime sa vám priblížiť, prečo je to tak... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Kolumbijská káva. Keď tieto dve slová poviete komukoľvek, tak sa podľa všetkého dočkáte uznanlivého prikyvovania. Kolumbijská káva má totiž dobré meno a potrebný cveng, za ktorým sa skrývajú roky tvrdej práce. A aj tajomný Juan Valdez s mulicou menom Conchita.

Poďme si túto krajinu trochu predstaviť a ukázať, čo všetko stojí za jej kávovým úspechom. Je toho viac…

Produkcia kávy v Kolumbii

Kolumbia leží v severozápadnej časti Južnej Ameriky, má približne 50 miliónov obyvateľov a z hľadiska rozlohy je približne 23-krát väčšia ako Slovensko. Známa je aj ako krajina drogových dílerov, v ktorej dlhé roky šafáril kráľ kokaínu Pablo Escobar.

Kolumbia je aktuálne tretím najväčším producentom kávy na svete, lepšie sú na tom len Brazília a Vietnam. Áno, Vietnam často mnohých prekvapí a skutočne mu patrí druhá priečka, avšak táto ázijská krajina je kráľom robusty. V arabike je prvá Brazília a druhá Kolumbia. Nuž a spomedzi vyše päťdesiatky krajín ležiacich v kávovom páse (The Coffee Belt) to nie je zlá vizitka.

Kolumbia za rok 2019 vyprodukovala 14,8 milióna jutových vriec kávy, čo je približne 888 000 ton čierneho zlata. Pre porovnanie, v Brazílii je to až okolo 60 miliónov jutových vriec, avšak rozlohou ide o takmer osemkrát väčšiu krajinu.

pestovanie kávy v Kolumbii
Takto vyzerá pohľad na mesto Manizales, ktoré leží vyše 2 000 metrov nad morom. V jeho okolí je množstvo kávových fariem.

História kávy v Kolumbii

O tom, ako sa káva do Kolumbie vlastne dostala, kolujú rôzne historky. Dnes to už pochopiteľne nie je možné overiť, ale najpravdepodobnejší scenár hovorí o tom, že ju tam priniesli holandskí jezuitskí misionári niekedy v 18. storočí a prvé rastliny vysadili v hornatej severnej časti krajiny, pravdepodobne niekde okolo hraníc s Venezuelou. Odtiaľto sa postupne dostávala do ďalších a ďalších miest, pričom farmári ju vítali s otvorenou náručou. Bol to nový zdroj príjmov.

Komerčný export kávovníkových zŕn bol realizovaný od začiatku 19. storočia a niekedy ku koncu 19. storočia už Kolumbia patrila medzi najväčších svetových exportérov. Pomohla jej k tomu aj geografická rozmanitosť, veď krajina má okrem mnohých hornatých oblastí s vhodným typom pôdy aj prístup k dvom oceánom: pobrežie Atlantiku má okolo 1 800 a Pacifiku okolo 1 500 kilometrov.

Kolumbijská mikroklíma a marketing

„Kombinácia rôznych ekosystémov, nadmorskej výšky a klímy v Kolumbii sa stará o to, že krajina má široké spektrum rôznych mikroklimatických podmienok,“ povedal spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ Caravela Coffee Alejandro Cadena pre stránku Perfect Daily Grind. „K tomu treba prirátať aj veľmi dobré farmárske praktiky, vďaka ktorým dokáže krajina produkovať arabiku konzistentne počas celého roka.“

Kolumbia je silná aj v pestovaní výberovej kávy, avšak tu by samotné klimatické podmienky nestačili. Svoju rolu musia zohrať aj schopnosti farmárov, využívané procesy, metódy zberu, sušenia, manažment pôdy či ošetrovania rastlín.

„Okrem toho sme investovali do marketingu, ale aj do vedeckého výskumu a technickej podpory, ako aj do verejnej a súkromnej infraštruktúry,“ skonštatoval Cadena. „Práve kombinácia klimatických podmienok a inštitucionálnych investícií mala na kolumbijskú reputáciu ozaj veľký vplyv, a to tak v mysliach pražiarov, ako aj konzumentov, pričom tu máme na mysli dobu výrazne dlhšiu ako 50 rokov.“

kolumbijská káva

Hospodárska kríza a zánik haciend

Na začiatku 20. storočia bola väčšina kávovej produkcie Kolumbie v rukách niekoľkých veľkých producentov, ktorí prevádzkovali svoje „haciendy“. Zamestnávali na nich sedliacke obyvateľstvo, chudobných ľudí a bývalých otrokov. Ich podmienky boli biedne a celú situáciu by sme možno mohli označiť aj za vykorisťovanie.

Prišla však veľká hospodárska kríza, ktorá spôsobila, že na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia mnoho kolumbijských haciend skrachovalo. Vláda tieto farmy prevzala pod svoju kontrolu, rozdelila ich a predala záujemcom spomedzi farmárov.

La Federación Nacional de Cafeteros

Niekoľko prominentných producentov zo „Zona Cafetera“ ešte v roku 1927 sformovalo Federación Nacional de Cafeteros de Colombia (FNC), čo sa napokon ukázalo ako rozhodujúci krok. Do federácie sa postupne pridávali ďalší a ďalší farmári a pestovatelia, no a spoločne si dokázali vyjednať férové ceny kávy a dokonca si aj robiť reklamu.

Práve táto „reklama“, prípadne marketingové aktivity, boli napokon z dlhodobého hľadiska veľmi dôležité. Vznikli totiž značky ako „Juan Valdez“ a „100% Colombian coffee“, ktoré kávu z tejto krajiny neuveriteľne pozdvihli.

Juan Valdez a jeho Conchita

Kampaň, v ktorej sa objavil Juan Valdez, bola spustená v roku 1958 v USA. Išlo o fiktívneho pestovateľa kávy, ktorý sa v reklamách objavoval so svojou mulicou zvanou Conchita. Za všetkým týmto pritom stála federácia FNC, ktorá si zaplatila reklamu na silnom americkom trhu.

„Kampaň napokon pomohla dostať kolumbijskú kávu do myslí milovníkov kávy z celého sveta,“ pripomenul Alejandro Cadena. „Okrem toho pomohla poukázať na prácu, ktorú je pri produkcii kávy potrebné odviesť. Ukazovala aj videá priamo z kávových fariem.“

Juan Valdez
Juan Valdez, symbol kvality kolumbijskej kávy

Kampaň bola napokon taká úspešná, že Juan Valdez odrazu nereprezentoval len kolumbijskú kávu, ale začal byť symbolom celej krajiny. Juan Valdez so svojou mulicou zosobňovali rešpekt, súdržnosť, vytrvalosť, kompromisy, ale aj produkciu dobrej kvality.

Po 45 rokoch fungovania bola táto značka taká silná, že FNC založila vlastnú sieť kaviarní a označila ju práve Juan Valdez. Dnes je zastúpená na vyše 320 miestach celého sveta.

100% Colombian Coffee

Veľmi silný okamih prišiel v roku 1961, keď FNC vytvorila značku „100% Colombian coffee“. Možno to na prvý pohľad znie ako niečo nepodstatné, ale jej význam bol enormný. Zahraniční odberatelia tak de facto dostali záruku, že kupujú kávu výhradne z Kolumbie a vedeli, že nebude premiešaná so vzorkami z ostatných okolitých štátov.

Toto nové označenie napokon fungovalo ako vynikajúci marketingový nástroj, vďaka ktorému dokázali producenti „na globálnom trhu dekomoditizovať a odlíšiť kolumbijskú kávu“. Išlo o jeden z vôbec prvých brandingov tejto úrovne na svete a zafungoval vynikajúco.

„Kolumbijská káva si svoju celosvetovú reputáciu vybudovala celkom sama,“ povedal výkonný riaditeľ FNC Roberto Vélez. „Keď sa obchodníkov a importérov opýtame na to, čo si na našej káve najviac cenia, hovoria hlavne o kvalite a konzistentnosti. Nuž a za týmto treba hľadať aj naše prísne exportné štandardy.“

pestovanie kávy v Kolumbii

Niekoľko zaujímavostí na záver

Dodajme, že Kolumbia jednoznačne ťaží zo svojho geografického profilu a zo skutočnosti, že mnohé oblasti ležia vo vysokých nadmorských výškach. Arabika to potrebuje a veľmi sa jej hodí aj tamojšia zrážková aktivita, priemerné teploty, no a rovnako i kvalitná vulkanická pôda. Práve vďaka tomu odtiaľto pochádza až približne 12 percent celosvetovej produkcie arabiky.

Zaujímavá je aj tá skutočnosť, že kávu v Kolumbii pestuje viac ako 500 000 rodín a od príjmov z jej predaja sú závislé vyše 2 000 000 ľudí, teda približne štvrtina tamojšej vidieckej populácie. Až 60 percent kolumbijských farmárov obhospodaruje menej ako jeden hektár pôdy, no a len 0,5 percenta má viac ako 20 hektárov. Z hľadiska exportu je káva po rope a uhlí s podielom 5,43% na treťom mieste.

Kde kúpiť kolumbijskú kávu?

Ak by ste si chceli kúpiť kolumbijskú kávu, tak v okamihu publikovania tohto článku ju v kávovom eshope Blogu o káve nájdete v balíku označenom ako „Veľká sedmička“. Ide o Columbiu Supremo od Casa del Caffé.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kolumbijská káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Standart Magazine

Slovenský Standart naďalej žiari, opäť má nomináciu na najlepší kávový časopis sveta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL