sobota, 17 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Latte macchiato: Recept na „machuľatú“ pochúťku? (VIDEO)

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. augusta 2021
Latte Macchiato - návod na prípravu

Latte macchiato. Viete, čo všetko má obsahovať kávový nápoj s týmto názvom?

Share on FacebookShare on Twitter

Latte macchiato patrí medzi obľúbené kávové nápoje. Pochádza z Talianska a jeho názov v taliančine znamená „poškvrnené mlieko“.

Áno, latte alebo il latte je mlieko a macchiato je poškvrnené, ušpinené, prípadne machuľaté mlieko. Veď macchia znamená škvrna, šmuha, fľak alebo machuľa.

Mlieko s malým množstvom kávy

Latte machiatto je v skutočnosti veľké množstvo mlieka s malou štipkou kávy, ideálne espressa, ale ako môžete vidieť v nižšie priloženom videu, my sme si ho trúfli spraviť za pomoci filtrovanej kávy. Žiadny problém.

Len treba postupovať čo možno najopatrnejšie, aby sa mlieko s kávou úplne nepremiešalo a aby v pohári vynikli jednotlivé vrstvy.

Rozdiel medzi latte macchiato a caffè latte

Stavíme sa, že vám ihneď prišla na um táto otázka. Oba názvy nápojov znejú podobne, ale v skutočnosti je to niečo celkom iné.

Skúsme si stručne zhrnúť základné rozdiely:

  • pri latte macchiato sa káva pridáva do mlieka, pri caffè latte mlieko do kávy
  • latte macchiato obsahuje okrem speneného mlieka aj nespenené
  • pri latte macchiato sa často využíva len malé množstvo kávy, pokojne len polovica espressa
  • latte macchiato je nápoj, v ktorom na prvý pohľad vidieť rôzne vrstvy, caffè latte je naopak premiešané
  • pri latte macchiato sa dôraz kladie na mlieko, pri caffè latte na kávu.

PS: okrem toho existuje aj caffè macchiato, teda nápoj, pri ktorom je káva „poškvrnená“ malým množstvom mlieka.

recept na prípravu latte macchiato

Ako si pripraviť latte macchiato?

  1. do spodnej časti hrubostenného skleneného pohára (okolo 250 ml) nalejte horúce mlieko (niektoré zdroje píšu aj o možnosti studeného mlieka)
  2. na mlieko potom opatrne prilejte espresso, prípadne v našom prípade sme na neho nechali kávu prekvapkať
  3. následne pridajte mliečnu penu, ktorú si viete vyšľahať napríklad vo french presse
  4. vrch pohára vyzdobte strúhanou čokoládou alebo kakaom. Škorica sa príliš neodporúča, pretože zvykne prebiť chuť. Často sa využíva aj alternatíva vo forme dochucovacích sirupov.
  5. pri konzumácii odporúčame použiť len dlhú lyžičku, nie slamku.

Freestyle má svoje čaro

Všeobecne však nie je nutné, aby ste sa držali predpísaných receptov. Keď skúšate a experimentujete, tak to má tiež svoje čaro a môžete sa dopracovať k veľmi zaujímavým výsledkom.

„Išiel som po svojom, človek sa nemusí nevyhnutne držať receptov. Treba to robiť s radosťou a neriešiť,“ povedal nám Oliver, ktorý je autorom priloženého videa. „Mlieko som napríklad ohrial len trochu. Tak, aby sa dalo našľahať vo french presse…“

No a na záver dodajme, že ak si budete robiť akýkoľvek kávový nápoj, siahnite po kvalitnej káve. Napríklad po niečom z kávového eshopu Blogu o káve.

Dobrú chuť!

https://youtu.be/QMsqifB8-sA


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: latte macchiatorecepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Ochutnávaj rôzne kávy

Koľko rôznych káv ochutnáme za rok 2021?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL