piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. novembra 2021
olejnaté kávové zrná

Sem-tam sa môže stať, že si v balení kávy nájdete takéto olejnaté zrná. Čo s tým?

Share on FacebookShare on Twitter

Stalo sa vám niekedy, že otvoríte balenie kávy a zrná sú doslova akoby potreté olejom? Upokojíme vás; káve nič nie je a je to len dôsledok jej prepraženia. V záujme lepšieho vysvetlenia tohto javu sme oslovili dvoch odborníkov, Mariána Takáča zo Zanya Coffee a Miroslava Boltvana z Barista Coffee Roasters. Tí vám tému „olejnaté kávové zrná“ pomôžu lepšie pochopiť.

„Olej na povrchu zŕn je prejavom oxidácie zŕn, ku ktorej dochádza tak pri pražení, ako aj po pražení, teda pri skladovaní,“ uviedol Marián Takáč, ktorý má kávovú farmu, pražiareň i kaviareň vo Vietname, v rozhovore pre Blog o káve.

Nezájsť až k druhému cracku

Marián v záujme lepšieho pochopenia situácie vysvetlil priebeh praženia: „Počas praženia prichádza k nahromadeniu energie a začína tzv. prvý crack, respektíve prvé pukanie pri teplote okolo 190 až 200 stupňov. Keď pražíte ďalej, tak pri teplote cca 220 až 230 stupňov nasleduje druhý crack. To už je výrazne tmavé praženie a práve praženie za druhý crack spôsobuje olejnatosť. Celkovo sa v tretej vlne už takto tmavo ani nepraží, ale niekto to tak ešte robí.“

Marián Takáč zašiel pri vysvetľovaní praženia aj do steakovej terminológie a light/medium/dark roast, teda svetlé, stredné a tmavé praženie, prirovnal k rare, medium a well-done steaku. „Ja takto upraženú kávu nemusím. Človek, ktorý ju pije, si podľa mňa nectí robotu farmára. Je to asi to isté, ako keby som šiel do drahého steakhousu a objednal si well-done steak.“

Tmavé praženie je stará škola

Tmavé praženie nemusí nevyhnutne znamenať zlú kávu, pretože prepražiť možno aj kvalitnú výberovú kávu, pripomenul nám Marián. „Je to stará škola,“ pokračoval rodák z Galanty, ktorý Slovensko opustil pred vyše štyrmi rokmi. „Takto sa pražilo celé desaťročia, až kým sa káve nezačalo trochu viac rozumieť. Povedal by som, že sa to robí hlavne vtedy, ak chceš zakryť zlú kvalitu kávy. Pri takomto tmavom pražení v nej totiž neostane nič, len horkosť.“

Za tmavšie praženie však často môžu práve zákazníci, ktorí takúto kávu stále chcú a sú na ňu zvyknutí. Mnohí hovoria, že práve to je pravá kávová chuť a olejnaté kávové zrná im nevadia.

„Aj ja musím ísť niekedy do tmavšieho praženia, bohužiaľ. Stále je to možno 80 percent predaja a ľudia to chcú piť. Na druhej strane ma vôbec neteší takto si ničiť zrná. Určite však nejdem až do veľmi tmavého praženia, pretože niečo v tej káve musí ostať. Celkovo to vidím tak, že pražiari majú len dve možnosti: buď týchto zákazníkov odmietnu a už o nich nikdy nebudú počuť alebo im dajú čo chcú a pokúsia sa ich zaučiť. Ja im k tým tmavým kávam preto vždy dám na ochutnávku zadarmo aj light roast,“ dodal Marián Takáč.

Čím dlhšie praženie, tým viac olejov

Druhým respondentom, ktorého sme oslovili, bol Miroslav Boltvan. Ten pôsobil osem rokov v pozícii baristu, dnes má vlastnú pražiareň Barista Coffee Roasters a dve kaviarne. Sám je fanúšikom svetlejšieho praženia a tie tmavšie príliš neuznáva. Olejnaté kávové zrná v jeho ponuke nenájdete.

„Kávové zrno je tvorené mnohými látkami, ktoré počas praženia reagujú na teplo a menia sa,“ uviedol v rozhovore pre Blog o káve. „V rámci tohto procesu sa v zrnách tvoria oleje a čím dlhšie sa káva praží, tým viac olejov sa vytvorí. Až sa napokon začnú predierať na povrch.“

Spálená káva neponúka zážitok

„Takto pražená káva má napokon až takmer čiernu farbu, lesklý povrch a chutí veľmi horko, doslova spálene. Ak si chcete na káve pochutnať, tak toto by som ja rozhodne neodporúčal. Moja skúsenosť je taká, že tieto praženia sa používajú pri nekvalitnej káve, keď chcú pražiari zamaskovať jej chyby.“

Aj v rozhovore s ním sme sa zhodli na tom, že zlomovým bodom je približne druhé pukanie. „Po druhom cracku je už káva ozaj spálená a z jej pitia rozhodne nebudete mať zážitok. Ale nakoniec je to len a len na zákazníkoch. Tí majú na výber kvalitnejšie i menej kvalitné produkty a je len na nich, čo si vyberú,“ dodal Miroslav Boltvan.

olejnaté zrná tmavého praženia
Na tejto fotke farba zŕn v kontraste so svetlou rukou až veľmi skresľuje – takéto tmavé až neboli. Vďaka detailnejšiemu pohľadu však dokážete spozorovať olejnaté fľaky.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Marián TakáčMiroslav Boltvanolejnaté zrnázaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Patreon Blogu o káve

Patreon: Nová možnosť podpory Blogu o káve

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL