nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Keramické šálky na kávu: Produkt, z ktorého padá sánka

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. augusta 2021
úžitková keramika, šálky na kávu

Úžitková keramika môže kávičkovanie povýšiť na celkom novú úroveň. Predstavujeme vám dielo talentovaného Slováka menom Tomáš Čulík.

Share on FacebookShare on Twitter

Pitie kávy má byť zážitok. Kvalitné zrná, kvalitné praženie a kvalitná príprava. Keď sa k tomu pridá aj kvalitné podávanie v dizajnovo dokonalých šálkach, môže byť celkový pôžitok povýšený na ešte vyššiu úroveň. S kreatívnymi šálkami spadajúcimi do odvetvia úžitkovej keramiky – a zo slovenskej remeselnej dielne – to platí dvojnásobne. Predstavujeme vám keramické šálky na kávu KREUM.

Keď sme dielo Tomáša Čulíka videli prvýkrát, ostali sme ohromení. Keramické šálky na kávu si ihneď získali naše srdcia a vyvolali túžbu vlastniť ich. Objednali sme dva tucty kusov, počkali na výrobu a vypálenie a následne sme ich osobne prevzali. Posielanie takého množstva prostredníctvom kuriérskej služby by totiž mohlo byť riskantné.

„Už ako chlapec som vynikal v kreslení a modelovaní,“ povedal o sebe Tomáš Čulík v rozhovore pre Blog o káve. „Po ukončení základnej školy som úspešne absolvoval Školu úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, odbor keramický dizajn. Vynikajúca škola pre kreatívnych a talentovaných ľudí…“

šálky na kávu, úžitková keramika
Niekoľko šálok máme aj u nás v redakcii, k dispozícii sú po 19€/ks. Ak o ne máte záujem, napíšte nám na redakcia@blogokave.sk. V Košiciach a v Prešove si ich môžete prísť pozrieť a zakúpiť aj osobne.

Zo zahraničia späť ku kreativite a umu

O niekoľko rokov neskôr, po skončení vysokej školy, si chlapík zo Žikavy pri Zlatých Moravciach otvoril ateliér a začal podnikať. Začiatky boli skvelé, avšak potom prišli horšie časy, stroskotanie a roky tápania pri práci v Nemecku, Českej republike a v Rakúsku. „Najskôr som bol v zahraničí vyrovnaný a spokojný, ale potom to vo mne začalo vrieť. Uvedomil som si, že mrhám časom i výtvarným talentom.“

„Po práci a počas voľných dní, prípadne mimo sezónu, keď som bol doma na Slovensku, som si začal vytvárať celú sadu návrhov, náčrtov a poznámok o budúcich výrobkoch. V priestore a čase som ich vylepšoval, rozmýšľal som nad dizajnom, ergonómiou i praktickými stránkami. Až som sa vrátil a založil ateliér KREUM, ktorý je zatiaľ výlučne o keramike a malých šálkach, pretože technické i technologické vybavenie je finančne aj priestorovo náročné,“ prezradil Tomáš, ktorý názov KREUM odvodil od slov „kreativita“ a „um“: „Čiže kreatívne myslenie a tvorivý prístup. Progresívna tvorba.“

Home a hand made keramické šálky na kávu

V portfóliu ateliéru sú v tejto chvíli len šálky na horúce a studené nápoje. Vďaka tomu sa umelcovi podľa jeho vlastných slov darí dosiahnuť lepšiu koncentráciu na dizajn i variabilitu a v neposlednom rade aj na výrobu a opracovanie. Pracuje s modernými technológiami ako 3D modelovanie a 3D tlač, ktoré sú veľmi nápomocné, pretože „prototyp šálky vedia už vopred ukázať prostredníctvom 3D a umožnia tak otestovať praktickú i estetickú stránku modelu.“

„Samotná výroba je home a hand made. Šálky sú nekonvenčné, moderné a nadčasové, akoby z iného sveta. Pohľad na každý produkt rozpráva príbeh o dynamických líniách a plochách, ktoré vidím v modernej architektúre, priemyselnom a interiérovom dizajne. Hra svetla a tieňa dopadajucého na povrch výrobku. Vidím tvarovú rozmanitosť a geometrické telesá. Nie je to dojem či zdanie, je to kreativita a inovatívny prístup, je to vízia úžitkovej keramiky,“ hovoril ďalej Tomáš Čulík.

šálky na kávu, úžitková keramika
Fotka neskresľuje: Tieto šálky na kávu máme k dispozícii v dvoch veľkostiach.

Keramické šálky na kávu a tajomné know-how

Naše ďalšie otázky smerovali k presnému postupu výroby, avšak nedozvedeli sme sa všetko. V niektorých veciach bol Tomáš otvorený a opísal konkrétne procesy, avšak niektoré finesy si chcel nechať pre seba. Do každej šálky dáva aj svoje know-how, ktorým sa chce odlíšiť a ktoré nemôže byť zverejnené.

„Na výrobe je náročné dodržať tvar a správnu hrúbku steny črepu, čo sú približne štyri milimetre,“ vysvetľoval. „Toto je nutné kontrolovať a v správny okamih prebytočnú hmotu vyliať. Komplikované je sušenie a hlavne opracovanie povrchu a vnútra šálok. Usušený výrobok je vlastne prach, hlina bez vody. Sú to častice ílu vyformované do požadovaného tvaru. Preto je pri opracovaní a brúsení nutný cit a jemná manipulácia.“

Úžitková keramika pálená pri 1 250 stupňoch

„Ústie každého produktu zarovnávam na brúsnom papieri. Hrany ústia zvonku i zvnútra zrežem čepeľou noža. Nedostatky na povrchu a švy po tom, ako je forma delená, je nutné odstrániť a zbrúsiť na hladký a jednotný povrch. Na záver sa povrch odliatku pretrie vlhkou hubkou. Časovo si opracovanie každého odliatku vyžaduje minimálne pätnásť minút, obliatie tvaru dvadsať minút a celkovo výroba každého jedného kusu vrátanie glazovania a dvojnásobného pálenia v keramickej peci je sedem až deväť dní.“

Materiálom vo výrobe je kamenina, tekutá keramická hmota dovážaná z Nemecka. Pálená je pri teplote 1 250 stupňov Celzia, čím sa dosahuje požadovaná kvalita pre úžitkovú keramiku. „Napríklad pri dekoratívnej keramike je možné použiť hrnčiarsku alebo kachliarsku hlinu pálenú pri 1 150 stupňoch. Dá sa povedať, že čím vyššia teplota, tým vyššia pevnosť a kvalita výrobku. Povrch šálok je tvorený kvalitnými nemeckými glazúrami Terracolor, pričom glazúra je zjednodušene povedané sklo. Mám rád matné a saténové glazúry, pričom dodávateľov na oba materiály mám zo Slovenska, konkrétne z Očovej a z Púchova,“ povedal 40-ročný umelec.

šálky na kávu, úžitková keramika
Niekoľko šálok máme aj u nás v redakcii, k dispozícii sú po 19€/ks. Ak o ne máte záujem, napíšte nám na redakcia@blogokave.sk. V Košiciach a v Prešove si ich môžete prísť pozrieť a zakúpiť aj osobne.

Zabudnite na klasické uško s dierou uprostred

Tomášovi sme následne dali otázku, či vedia Slováci vôbec niečo takéto doceniť. Doprajú si ku káve aj kvalitnú šálku? „Musím povedať, že pri inom než zaužívanom a poznanom tvare keramických výrobkov existuje určitá obava z nového a nepoznaného, no hlavne obava z praktickej stránky produktu. Ľudia sú zvyknutí na klasický oválny tvar šálok – rotačné teleso vychádzajúce z valca. Tu sa využíva technika točenia na kruhu alebo zatáčania do foriem, čo je pri väčších výrobcoch automatizovaná priemyselná výroba, kde sa hľadí na počet kusov a zisk.“

„Ľudia sú zvyknutí aj na klasické uško na šálke s dierou uprostred,“ zasmial sa Tomáš. „Všetko toto je zvyk a označil by som to aj za isté predsudky. Ja ponúkam zásadné inú, no rovnako praktickú a funkčnú alternatívu. Ponúkam trojuholník, štvorec, päťuholník, šesťuholník a podobne. Šálky sú starostlivo navrhnuté tak, aby všetky uhly na ústí výrobku i na podstave zvierali tupý uhol a dali sa používať a umývať. Povedal by som, že ponúkam praktické umenie, radosť z tvaru a vau-efekt.“

Ocenia Slováci inakosť?

„Napriek všetkému si myslím že je veľmi veľa ľudí, čo radi prijmú moju alternatívu a porozumejú slovu kreativita. Myslím si, že Slováci vedia oceniť dizajn aj kvalitu, napokon mám priaznivcov na sociálnych sieťach a aj spokojných zákazníkov,“ dodal Tomáš Čulík v rozhovore pre Blog o káve.

šálky na kávu, úžitková keramika


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: šálka na kávu
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
výberová káva v Trnave, Mr. Seed Coffee

Mr. Seed Coffee: Výberová káva z Trnavy, ktorá ľuďom chutí

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL