piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Mrazy v Brazílii zlikvidovali kávovníky: Cena kávy porastie

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. decembra 2021
mrazy v Brazílii a úroda kávy

Takýto nepríjemný pohľad sa naskytol brazílskym farmárom. Kávovníky po zásahu mrazom postupne hnednú a je otázne, koľko stromov sa podarí zachrániť.

Share on FacebookShare on Twitter

Brazília zažíva nevídané výkyvy počasia a pomerne silné mrazy mali bohužiaľ vplyv aj na úrodu kávy. Krajina, ktorá je najväčším pestovateľom kávy na svete, dopláca na dôsledky klimatických zmien, pričom ich prejavy sú v tejto oblasti veľmi silné. V priebehu júla v krajine viackrát mrzlo a medzi 28. a 30. júlom klesali ranné teploty až k úrovni mínus 5 stupňov Celzia.

Mrazy mali určitý dopad napríklad na kukuricu, avšak značná časť z nej už bola pozbieraná. Horšie však dopadla káva, ale napríklad aj citrusové plody či cukrová trstina. Vyzerá to tak, že poľnohospodári, ktorí sa venujú týmto plodinám, vykážu veľké straty. A nie len v krátkodobom časovom horizonte; časť kávy už bola pozbieraná, ibaže na mrazy doplatili celé stromy.

K suchu sa pridali mrazy

Kávovníky boli negatívne ovplyvnené už aj dlhotrvajúcim suchom a keď sa k tomu pridali mrazy, mnohé ostali nenávratne zničené. Vypestovanie kávovníka pritom trvá pár rokov a strom tak nie je možné nahradiť okamžite. Čo je horšie, podobná skaza sa v budúcnosti môže opakovať častejšie a takéto výkyvy počasia by mohli byť bežnou záležitosťou.

Situácia v Brazílii bola natoľko nezvyčajná, že niektorí miestni šesťdesiatnici videli sneh vôbec prvýkrát v živote. Celkovo išlo o najhoršie mrazy od roku 1994 (podľa niektorých zdrojov až od roku 1979) a všetko sa okamžite premietlo aj do cien na burze. Komoditná káva sa prvýkrát od roku 2014 vyšplhala nad dva americké doláre za libru (0,45kg).

Coffee futures have leapt as Brazil’s coffee-growing region suffers severe frost, pushing coffee bean prices to six-year highs. Implied volatility for coffee options also jumped, giving new meaning to a "caffeine high." pic.twitter.com/synXGAhsJX

— ICE (@ICE_Markets) July 28, 2021

Výšku škôd je ťažké odhadovať

Už prvé mrazy v Brazílii, ktoré prišli v priebehu júla, mohli poškodiť 150 000 až 200 000 hektárov kávy, čo je približne 11 percent rozlohy, na ktorej sa pestuje. „Nikto však v skutočnosti nepozná veľkosť škody,“ uviedla spoločnosť Comexim exportujúca kávu, podľa ktorej si na presné odhady ešte budeme musieť počkať.

Aktuálne správy z regiónu však vôbec nie sú dobré a vyznievajú kriticky. „Je to ešte horšie, ako som si myslel,“ povedal agronóm Adriano de Rezende, ktorý je technickým koordinátorom kávovej kooperatívy Minasul, pre iNews. „Sotva sa dá nájsť pole, ktoré neutrpelo žiadnu škodu.“

Poškodených je 20 až 30 percent kávovníkov

Rezende tieto slová utrúsil po tom, ako si bol letecky obhliadnuť farmy v oblastiach Varginha, Eloi Mendes, Paraguaçu, Alfenas, Machado či Boa Esperança e Carmo da Cachoeira. Podľa jeho odhadu bolo mrazom poškodených približne 20 až 30 percent kávovníkov. A to už pred poslednou sériou mrazov, ktorá prišla v samom závere júla.

Vzápätí pripomenul, že kávovníky striedajú silnejšie a slabšie roky, pričom tentoraz to mal byť ten slabší. „Vzhľadom na to, čo sa stalo, však ten budúci nebude lepší,“ smutne skonštatoval Rezende.

Brazília v minulom roku vyprodukovala okolo 70 miliónov jutových vriec kávy, tentoraz by ich malo byť približne 55 miliónov. Pokles je spôsobený jednak sezónnosťou úrody, ale jednak najhorším suchom za 90 rokov.

Čakanie na opadnutie spálených listov

Agronóm pri pohľade na farmu Mato Dentro v regióne Varginha pripomenul, že múdrejší budeme až o mesiac. Všetky „spálené“ listy za tú dobu opadnú a bude ľahšie skontrolovať vážnosť poškodenia stromov. Tie, ktoré sú najviac zničené, si vyžiadajú výraznejší orez a opäť zarodia až o dva roky.

Prezident spoločnosti Minasul José Marcos Rafael Magalhaes, ktorý je súčasne aj farmárom, priniesol aj ďalšie zlé správy. Podľa neho boli zničené aj mnohé sadenice, ktoré mali postupne nahrádzať staršie stromy. „Náprava teda potrvá dlho,“ poznamenal. „Okrem poškodení mladých stromov si treba uvedomiť, že nemáme žiadne sadenice…“

Zničené celoživotné úsilie

Viacerí farmári postupne hlásia zničenú úrodu, pričom čoraz viacerí dodávajú, že im nepomrzli len kávové čerešne, ale dokonca celé rastliny. „A to je na tom to najsmutnejšie,“ povedal poľnohospodár José Augusto de Almeida. „Nebola to totiž len ročná práca, ale celoživotné úsilie.“

Vzhľadom na uvedené musíme predpokladať, že zvýšená cena kávy na svetových burzách sa postupne premietne aj do vyšších cien na našom domácom trhu. Nakoľko výrazný bude nárast, je v tejto chvíli predčasné predpovedať. Mrazy v Brazílii si však vyberú svoju daň.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Brazíliakávakávovník
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávová kultúra na východe a v Košiciach

Kávová kultúra na východe: Oplatí sa navštíviť Košice?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL