nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Cappuccino sa nepije po jedenástej. Vedeli ste o tom?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. októbra 2021
cappuccino sa nepije po jedenástej

Počuli ste o tom, že cappuccino sa nepije po jedenástej? My v tomto smere pomerne často hrešíme, ale čo už...

Share on FacebookShare on Twitter

Keď dostane bežný Slovák chuť na kávový nápoj, dopraje si ho v zásade kedykoľvek. Teda možno okrem neskorých večerných hodín, pretože kofeín by mu mohol nabúrať spánkový rytmus. V Taliansku však majú niekoľko pravidiel, o ktorých ste možno nevedeli. To najzaujímavejšie hovorí, že „cappuccino sa nepije po jedenástej“.

A nejde tu len o cappuccino, ale aj o ďalšie kávové nápoje obsahujúce mlieko. Teda aj o caffé latte, latte macchiato a podobne. Tieto mliečne drinky sa v Taliansku považujú za raňajkové a môžete si ich dať len vtedy. Maximálne do jedenástej dopoludnia, potom už nie.

„Neobjednávajte si tieto nápoje po 11:00,“ píše stránka eataly.com. „Taliani si kávu s mliekom vychutnávajú len ráno. Nikdy nie popoludní a určite nikdy po jedle!“

Cappuccino sa nepije po jedenástej, je to raňajkový nápoj

Ak by ste prišli do Talianska a cappuccino si dali podvečer, samozrejme ho dostanete. Pre turistov všetko. Pravdepodobne by ste sa však stretli s veľmi zvláštnym pohľadom baristu a možno by aj pokrútil hlavou. V kávovej kultúre na Apeninskom polostrove je takéto správanie takmer neprípustné.

„Cappuccino je pre Talianov raňajkový nápoj, pretože mlieko je spájané s týmto časom dňa,“ povedal majster barista z Illy Giorgio Milos pre HuffPost. „Aj keď sa tu konzumuje mnoho mliečnych produktov, napríklad fantastické syry, tak Taliani nepijú veľa mlieka. Mlieko je určené len pre cappuccino a do detskej fľaše.“

Príčina tejto skutočnosti je jednoduchá. Taliani to majú zafixované tak, že mliečne kávové nápoje sú spolu s pečivom určené na ráno. Popoludní by vraj boli príliš ťažké a rovnako ťažké by boli aj po jedle.

Nie espresso, lež caffè

Ak dostanú Taliani chuť na kofeínové nakopnutie v priebehu popoludnia, dajú si espresso. Ale pozor: do kaviarne neprídu s tým, že chcú espresso. Opýtajú si kávu. „Áno, treba povedať len caffè,“ vysvetlil Milos, podľa ktorého je espresso veľmi technický pojem a samotný nápoj je jednoducho len caffè.

Ak máte chuť na viac kávy, môžete si objednať aj caffè doppio a mali by ste dostať dvojitú dávku espressa. V Taliansku to však podľa stránky eataly.com nie je príliš zaužívané a radšej by ste si mali klasickú kávu objednať viackrát. Takže caffè a o chvíľu ešte raz.

Taliani sú posadnutí trávením

Informáciu o tom, že cappuccino sa v Taliansku po jedenástej nepije, potvrdila aj stránka italyexplained.com. „Hlavne tu treba pochopiť, že to nemá nič spoločné s cappuccinom ako takým, ale s mliekom,“ uvádza zdroj. „Taliani sú totiž posadnutí trávením…“

„Jednoducho sú presvedčení o tom, že ak si dáte mlieko po jedle, totálne to nabúra vaše trávenie. A keďže to nechcú dopustiť, mlieku sa pri jedle vyhýbajú. Raňajky sa nerátajú. Súčasťou typických talianskych raňajok je kávový nápoj a pečivo. Ak je vaša kávová voľba cappuccino, tak mlieko je v tomto prípade do istej miery akože súčasťou jedla.“

„Ale objednať si cappuccino alebo iný mliečny nápoj po obede alebo večeri? Taliani by to nikdy nespravili,“ konštatuje italyexplained.com s dodatkom, že v turistických centrách sa už takéto „čudné“ zvyky až tak neriešia. Baristi ich dokážu akceptovať a obslúžia vás. Možno aj bez blbej otázky.

A ešte jednu vec majte na pamäti: piccolo neexistuje. Ak chcete menšiu verziu espressa, pýtajte si ristretto.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cappuccino
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
náklady na technologické vybavenie kaviarne

Náklady na technologické vybavenie kaviarne: Koľko to stojí?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL