Náklady na technologické vybavenie kaviarne: Koľko to stojí?
Hosťom československého kávového podcastu roast different bol Šimon Staš. V rozhovore s Máriom Adamčíkom odpovedal na viacero zaujímavých otázok a pristavil sa aj pri téme minimálne náklady na technologické vybavenie kaviarne.
Šimon je majiteľ firmy Stacomb, ktorá zastrešuje komplexné poradenstvo v HORECA segmente. A nielen to: je to aj slovenský distribútor značiek Nuova Simonelli, Victoria Arduino, Modbar či FETCO a na slovenskej kávovej scéne má značné renomé.
Prečo Hamilton získal sedem titulov?
Tak teda: Koľko je potrebné investovať do optimálnej technologickej výbavy? Aké sú náklady na technologické vybavenie kaviarne? Je potrebné kúpiť si drahé high-end zariadenie? „Je to ideálne,“ usmial sa veľký fanúšik Formuly 1. „Opýtam sa takto: Vieš prečo Lewis Hamilton vyhral v F1 sedem titulov majstra sveta? Lebo sedí v najlepšej formule. To však samozrejme neznamená, že k dispozícii musí byť nevyhnutne najlepšia technológia.“
Šimon svoje slová následne rozviedol: „My sa s naším potenciálnym zákazníkom musíme baviť aj o tom, čo očakáva od svojho podniku, čo očakáva od kávy a technológie. Ak je ten vzťah dostatočne otvorený – a zväčša hneď od začiatku vieš, či ste si s daným človekom sadli alebo nie – tak si treba na rovinu povedať rozpočet. Takéto obchodné rozhovory a následne aj rozhodnutia mám strašne rád. Ak viem, že kvôli 200 či 300 eurám sa nebudeme baviť o špičkovom kávovare, ale len o priemernom, tak sme ako firma ochotní ubrať na svojej marži. To je taký náš firemný pohľad.“
Priemerný kávovar a špičkový mlynček
V konečnom dôsledku musíme dospieť k záveru, že celú kávovú výbavu je potrebné našiť presne na mieru. Každá kaviareň potrebuje niečo iné. „Pamätám si chvíle, keď sa rozprávalo, že v tom a tom podniku je neskutočne dobré espresso,“ poznamenal jeden z mála slovenských Q Graderov, teda profesionálnych ochutnávačov kávy. „Prišiel si tam a bol tam kávovar typu Appia. Teda jednobojlerový, možno aj repasovaný, šesťročný kávovar. Bola tam však fakt fantastická káva, takže dať sa to dá.“
„Ale určite je lepšie mať lepšiu technológiu a veľmi dôležitým faktorom je aj objem. Ak máš priemerný kávovar a špičkový mlynček, tak máš v rukách dosť dobrú kombináciu. Vieš totiž, že budeš mať dobre pomletú kávu a obaja vieme, že je to veľmi dôležitá vec. Ale akonáhle na tom stroji začneš robiť 300 shotov denne, ale do kaviarne nechodí 300 ľudí po jednom, ale niekedy ich príde behom hodiny 250, tak vtedy ťa ten kávovar začne v úvodzovkách zabíjať. Treba teda myslieť aj na frekvenciu,“ pokračoval Šimon, majiteľ pražiarne Mlsnacava.
Nuž a napokon treba uvažovať aj komplexne a myslieť na celkový objem. „Nie som úplne nadšený z toho, keď príde človek, ktorý chce alebo má potenciál predávať 50 káv denne a zrazu si ide kúpiť veci za 25 000, lebo nie úplne ich potrebuje. Takže do toho treba ísť s rozumom a snažiť sa míňať aj na základe priorít. Teda na veci, ktoré človek potrebuje.“
Rozpočet na technologické vybavenie kaviarne
O akom najnižšom rozpočte sa teda môžeme baviť? „Nedávno sme otvárali zákazníka, ktorému sme dodali kávovar s mlyncom, s filtráciou a so všetkými vecami potrebnými na to, aby vedel robiť dobrú kávu, do 6 000 eur s daňou,“ odpovedal Šimon Staš.
Hrdý Banskobystričan vzápätí prezradil aj to, že kaviarni dodal len úplne nové veci. „Bola to kompaktná Appia, Mythos jednotka a také veci, ako kanvice Barista Space a podobne, pričom spolu to vyšlo na 5 000 eur bez DPH.“
„Upozornili sme na to, v čom by mohol byť problém, ale podľa mňa sú to presne tie peniaze, za ktoré sa s novou technológiou dá začať pracovať. Samozrejme od toho nemôžeš čakať, že dáš dva mlynce a budeš robiť s dvoma rozdielnymi kávami. Takže jednobojlerová mašina a k tomu fantastický mlynček. Sú už nejakú dobu otvorení a ani raz nám nevolali, že by niečo nestíhali. Celkovo ideme radšej cestou, pri ktorej si povieme, že ‚poďme to trošku podhodnotiť‘. Ak by sa to potom začalo chytať, ľudia by chodili a malo by zmysel viac zainvestovať – veď na káve má kaviarnik fantastickú maržu – tak vieme kávovar zobrať naspäť a človek môže ísť o triedu vyššie,“ dodal Šimon Staš.
Očkovanie? Určite áno…
Jedna zo zaujímavých tém podcastu prišla v samom závere. Bolo ňou očkovanie. Šimon aj Mário otvorene povedali, že sú očkovaní a patria medzi fanúšikov očkovania. Zrodila sa takáto debata:
Šimon Staš: „Som veľký zástanca očkovania a poviem tu možno takú kontroverznú vec, aby si mal viac poslucháčov: my očkovaní budeme stále môcť cestovať a bude to celkovo o niečo jednoduchšie, ako pred rokom.“
Mário Adamčík: „Na tom nie je nič kontroverzné. Aj ja som očkovaný a v tomto smere všetci poznajú môj názor.“
Šimon Staš: „Hej, no. Len keď sa pozriem na ten svet okolo nás, tak sa to už normálne aj bojím hovoriť.“
Netreba sa báť. Veď aj my v Blogu o káve sme už zaočkovaní, cítime sa o trochu bezpečnejšie a navyše sme ohľaduplnejší k ľuďom okolo nás.