piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

NitroCover udrží kávu čerstvú, slovenský patent chcú Íri aj Taliani

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. novembra 2021
NitroCover - pohľad na patentovaný vynález

Parádny patent zo slovenskej dielne. NitroCover sa postará o to, že káva ostane dlhšie čerstvá. V tomto článku vám ho detailnejšie predstavíme.

Share on FacebookShare on Twitter

Káva má jeden pomerne vážny problém. Starne. Po upražení zvetráva a degraduje dokonca aj v uzatvárateľnom obale. Keď ju z neho dostaneme von, proces starnutia sa ešte zrýchli. S týmto problémom sa boria aj prevádzkovatelia kaviarní, ktorí po nasypaní kávy do mlynca doplácajú na vplyv viacerých neviditeľných nepriateľov. Za všetkých môžeme spomenúť napríklad kyslík, teplo či svetlo. Slovenskí vedci však vyvinuli riešenie, ktoré si už nechali aj patentovať. Volá sa NitroCover.

Za nezvyčajným produktom stojí skúsený odborník z domácej kávovej scény Miloš Antecký. Keď sme ho oslovili so záujmom o predstavenie jeho patentu, bolo z neho cítiť nadšenie. Zasypal nás množstvom detailných informácií a odborných pojmov. O schopnostiach svojho produktu je totiž stopercentne presvedčený.

Ako funguje NitroCover?

„Zariadenie NitroCover z okolitého vzduchu vyrába dusík, ktorý chráni kávu v násypníku a v celom systéme kávového mlynčeka,“ povedal Miloš v rozhovore pre Blog o káve. „Káva tak neoxiduje a vďaka nízkej vlhkosti nevzniká ani nežiaduci biofilm – kolíska pre baktérie a plesne. Káva ostáva svieža, voňavá a chutná. Jednoducho čerstvá.“

Prístroj NitroCover je plne automatizovaný. Má kyslíkový senzor, ktorý neprestajne monitoruje podiel prítomného kyslíka v násypníku. „Ak zaregistruje zvýšený podiel kyslíka, z okolitého vzduchu začne vyrábať inertnú atmosféru, konkrétne dusík, Nitrogenium E941. Ten následne tlačí do celého systému útrob mlynčeka a zároveň poskytuje aj informácie o vlhkosti a teplote. Zariadenie kvôli bezpečnosti obsahuje aj senzor pretlaku.“

„Ako nadstavbu je možné zariadenie doplniť aj o chladenie, ktoré udrží nízku teplotu mrazenej kávy. Vďaka dusíku v mlynčeku nevzniká kondenzát, ktorý by poškodzoval plynulý chod mlynčeka, mlynček sa nelepí a neupcháva, nekorodujú mlecie nože a nepoškodzujú sa ani ostatné časti mlecieho a dávkovacieho systému,“ zdôraznil Miloš, podľa ktorého tak celé útroby mlynčeka ostávajú hygienickejšie.

NitroCover namontovaný na mlynčeku

Autor NitroCover zúročil dvadsaťročné skúsenosti

Aby ste verili, že v prípade Miloša Anteckého nejde o žiadneho fušera, pokúsime sa vám ho najskôr trochu predstaviť. Je to človek, ktorý sa v gastronómii pohybuje už takmer dvadsať rokov a pred šestnástimi rokmi spoluzakladal jednu z kávových spoločností pôsobiacich v segmente HoReCa.

„Tu som sa detailne zoznámil s oblasťou predaja kávy, s kávovými technológiami ale aj s navrhovaním technologických riešení s plnohodnotnou servisnou podporou,“ prezradil nám. „Za toto obdobie sme vykonali okolo 5 000 servisných zásahov, z toho iba 1 500 na samotných kávovaroch. Zvyšok boli zásahy do kávomlynčeka, úprava vody a rôzne tuningové vylepšenia.“

Správne skladovanie kávového zrna ako častá otázka

Miloš za tento čas vyškolil stovky baristov v kaviarňach, reštauráciách i hoteloch. Pritom si všimol, že vyše dvadsať percent času venoval otázkam týkajúcich sa správneho skladovania kávového zrna.

„Pýtali sa ma na to, ako by mali postupovať, aby káva pri prechode zo skladovej teploty do pracovného prostredia nekondenzovala. Zaujímali sa aj o to, koľko kávy sypať do zásobníka a čo urobiť so zvyšnou kávou v otvorenom obale. Alebo čo robiť s nezomletou kávou po záverečnej, prípadne ako najlepšie uchovať zrno do nasledujúceho dňa. Čo s retenčnou kávou v útrobách mlynca? Ako správne udržiavať hygienu mlynca a zásobníka zŕn? Ako a čím umývať násypník, nakoľko v násypníku pri mastnejších zmesiach už po niekoľkých hodinách vznikajú skvelé podhubia plesní? Otázok bolo viac ako dosť,“ vysvetľoval Miloš Antecký.

kávovar Faema a NitroCover

Plytvanie kávou a jej vyhadzovanie je neetické

Veľmi nepríjemná situácia je napríklad vo fajčiarskych prevádzkach, kde dokáže káva za noc pohltiť mnoho nežiaducich pachov. Na druhé ráno môže byť preto kvalitatívne niekde úplne inde. Omnoho nižšie. Už to nebola kvalitná káva.

„Približne tretina servisných zásahov bola kvôli tomu, že sa zákazník alebo prevádzkovateľ sťažovali na zhoršenú senzorickú kvalitu kávy. Buď to videli už okom a nepáčila sa im napríklad pena, alebo objavili chuťový problém. A poviem vám, že problém vzniká práve kvôli nevhodnému skladovaniu a nedobrej manipulácii so surovinou, prípadne nie ideálnou údržbou a hygienou mlynčeka,“ vysvetľoval náš respondent, ktorého toto všetko hnevalo.

Mnohokrát kvôli tomu prichádzalo aj k vyhadzovaniu kávy, čo je doslova neetické: „Káva je čoraz drahšia a svetová spotreba stúpa. Nemôžeme ňou naďalej takto plytvať a zvetranú ju vyhadzovať.“

Pomoc vedátora a ochrana patentom

Tu niekde sa začal rodiť nápad, ktorý je v tejto chvíli na prahu realizácie. Prvotná myšlienka si žiadala zhmotnenie. „S prosbou o pomoc som oslovil priateľa konštruktéra a vedátora,“ objasnil Miloš Antecký. „Žiadal som ho o technické riešenie týkajúce sa toho, aby sme kávové zrná po vybratí z ochranného obalu chránili v novej ochrannej atmosfére priamo v násypníku mlynčeka. Takto vznikol projekt NitroCover, ktorý je už v tejto chvíli chránený patentovou prihláškou.“

Projekt je aktuálne v testovacom režime, avšak testované prototypy svojimi výsledkami zatiaľ veľmi milo prekvapili. Montáž NitroCover je jednoduchá a zákazník len povie, aký druh mlynčeka má. O zvyšok sa nestará. „My mu na mlynček dodáme poklop, v ktorom je umiestnená hlava so senzormi a elektronikou. Do hlavy ide 1,5-metrová hadica s elektrickým napájaním z výrobníka inertnej atmosféry, ktorý vďaka tomu môže byť aj pod barom alebo niekde v zákulisí, aby neprekážal.“

detailnejší pohľad na technológiu NitroCover

„Generátor vyrába ochrannú atmosféru vďaka odstreďovaniu dusíka z okolitej atmosféry. Zariadenie si teda nevyžaduje žiadnu ďalšiu údržbu, žiadne náplne a ani žiadny spotrebný materiál. Len sa zapne a všetko sa deje automaticky. NitroCover sleduje vlhkosť, teplotu, podiel inertnej atmosféry i pretlak v násypníku. Keď spozoruje nežiaducu úroveň kyslíka, zapne sa riadiaca jednotka a do násypníka sa dofúka dusík E941. Hlavica NitroCover má dokonca možnosť pripojenia na internet, vďaka čomu môžeme hodnoty v násypníku sledovať aj na diaľku.“

Porovnanie: Kaviareň s NitroCover a bez neho

Pokúsme sa vžiť do situácie v bežnej slovenskej kaviarni. Vedeli by sme porovnať, ako dlho ostanú zrná v stopercentnom stave bez NitroCover a ako dlho s ním? Je to vôbec možné?

„To vám bohužiaľ povedať nedokážem, také laboratórium nemáme,“ odpovedal Miloš Antecký na našu otázku. „Z praxe si však dovolím tvrdiť, že káva, ktorá nocovala v reštaurácii, je do nasledujúceho dňa už pre mňa neprijateľná. Treba doladiť mletie a pridať objem namletej kávy, aby vôbec fyzikálne a chemicky prišlo k senzoricky čo najpodobnejšej pene v porovnaní s predchádzajúcim dňom.“

S chuťou však už nebude možné veľa spraviť. „Chuť sa už nevráti. Káva bude zoxidovaná, naťahala pachy a vlhkosť z okolia. Už to nie je tá káva, ktorú priniesol dodávateľ. Vlhkosť je mnohokrát problém aj v tom prípade, keď prší a zákazníci prídu do prevádzky s dáždnikmi a mokrými zvrškami. Barista už zasa ladí mlynček…“

„Povedať, že s NitroCover dosiahnem počas niekoľkých dní stopercentne konštantnú kvalitu, by bolo príliš silné. Určite však platí, že akékoľvek predĺženie obdobia optimálnej kvality je pre prevádzku, ktorá chce zákazníkom ponúknuť najvyššiu kvalitu, veľký prínos. S NitroCover ušetríme na prevádzke, hygienické udržiavanie násypníka nie je také časté, neoxidujú mlecie nože a kávové oleje na nich nezačnú tak ľahko plesnivieť. Sanitácia nemusí byť taká častá, pretože hygienické prostredie v útrobách mlynčeka je v ochrannej atmosfére.“

logo NitroCover

Cena NitroCover a návratnosť zariadenia

Zaujímavé sú aj ďalšie informácie, ktoré nám Miloš sprostredkoval. „Dokonca aj retenčná káva má lepšiu kondíciu a netreba ju po krátkej dobe bez zákazníka odmieľať zvetranú do odpadu. Asi v každom podniku, kde si vážia zákazníka, už neraz vyhodili zvetranú kávu. A výjazdy servisných technikov? Stačí 5 alebo 6 ušetrených návštev a NitroCover mám preplatený. Ide nám o to, aby finálna cena nepresiahla 900 eur,“ dodal Miloš Antecký.

Výroba zariadenia NitroCover by mala byť zahájená v prvom kvartáli roku 2022. Výrobcovia chcú obchodne oslovovať postupne všetky regióny a majú záujem aj o spoluprácu s výrobcami mlynčekov. Už v tejto chvíli majú dopyt z Čiech, Írska či Talianska. Kliknite si na informatívny web www.nitrocover.com, na ktorom nájdete všetky potrebné informácie. Práve tu sa objaví aj aktualizovaný aj zoznam regionálnych servisných partnerov.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
EÚ proti odlesňovaniu

EÚ proti odlesňovaniu: Hrozí Európe zákaz dovozu kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL