Pohronská pražiareň kávy 25COFFEE: Ako sa z vášne stalo podnikanie
Kalná nad Hronom má len okolo 2 000 obyvateľov, ale disponuje vlastnou pražiarňou kávy. Volá sa 25COFFEE a kávu by chcela dodávať jednak pre domovský región Tekov (nazývaný aj Dolné Pohronie), ale poškuľuje aj po širšom geografickom priestore a dokonca po celom Slovensku.
Za značkou stoja Igor Gogora a Roderik Szép. Obom ich obec leží v srdci, prvý menovaný je prednostom na miestnom úrade, druhý hrá futbal za klub KFC Kalná nad Hronom pôsobiaci v tretej lige. No a okrem toho si vo voľnom čase hľadajú cestu do veľkého kávového sveta.
„Ja sa nad svojimi začiatkami trochu usmievam, pretože keď som mal násť, káva mi nevoňala. Pripomínala mi niečo spálené a považoval som ju za čierny, horký, miestami až smradľavý nápoj. To som však ešte nepoznal kvalitnú kávu,“ zasmial sa Igor Gogora v rozhovore pre Blog o káve. Kto by povedal, že nakoniec sa jej bude venovať.
Vytrvalý „expert“ na Bali a cesta do džungle
Kroky smerom ku kávovému svetu prišli paradoxne na Bali. Tam sa zrodil zážitok, ku ktorému sa dopracuje málokto. „Boli sme na ceste do mesta Ubud, kde sme si chceli pozrieť ryžové polia,“ zaspomínal si Roderik Szép. „Na preplnenej ulici sme sedeli na motorke a intenzívne na nás začal mávať miestny obyvateľ. Síce sme ho najskôr ignorovali, pretože takýchto expertov je tam veľa, ale bol veľmi vytrvalý a nedal sa odbiť.“
Vytrvalosť sa mu vyplatila, pretože Slovákov tajomnými cestičkami zlákal do džungle. „Nebolo nám všetko jedno a určite na nás videl pochybnosti, ale mal 40 kíl aj s topánkami, takže sme sa až tak nebáli,“ zasmial sa Igor.
A oplatilo sa. Dvojica dorazila na tajomné miesto, z ktorého dýchala zvláštna atmosféra. „Krásna kamenná brána, všade zeleň, drevené chodníčky a nasladlá vôňa,“ pokračoval Igor. „Po krátkej prechádzke nás posadil za stôl a po chvíli prišla staršia pani s približne desiatimi kávami. Po prvom privoňaní mi to pripomínalo skôr čaj, ale napokon z toho bola moja prvá skutočne dobrá káva urobená cez filter. Chutila ovocne a horkosť bola len veľmi jemná.“
Čo tak pražiť kávu na Slovensku?
Zážitok bol o to neuveriteľnejší, že po kávovníkoch dokonca pobehovali cibetky a prišlo aj na ochutnávku cibetkovej kávy. „Kávu tam pražili jednak v pražičke, ale miestni často len v panvici na ohni. Videli sme toho veľmi veľa a nazbierali sme skvelé skúsenosti. Bola to vynikajúca zastávka a už v ten večer sme začali špekulovať o tom, že čo keby sme kávu pražili aj u nás doma na Slovensku,“ dodal Igor Gogora.
Igor a Roderik unisono povedali, že praženie kávy pre nich spočiatku bola hlavne vášeň a zábava. Dlhodobo sa zdokonaľujú, zlepšujú a posúvajú. „Ak to chce človek robiť čo najkvalitnejšie, musí investovať do vzdelania, technológie, marketingu a samozrejme do kvalitnej suroviny,“ pripomenul Roderik. „Veľmi nás teší, že z vášne sa pomaly stáva zamestnanie. Zákazníkom káva chutí, chodia zas a zas, skúšajú nové odrody a pýtajú sa na novinky zo sveta kávy. Je to vynikajúci pocit.“
Prvé praženie 25COFFEE prinieslo zlyhanie
Začiatky pritom vôbec neboli jednoduché. Vlastne boli také, ako v prípade mnohých ďalších pražiarní. „Pri úplne prvom pokuse sme kávu upražili za osem minút a tešili sme sa ako malí chlapci z novej hračky. Na druhý deň bola celá mastná a vedeli sme, že sme to zbabrali. Osem minút bolo extrémne málo a niektoré dôležité fázy praženia sme preskočili a urýchlili,“ zaspomínal si Igor.
Celková vstupná investícia vrátane pražičky predstavovala okolo 15 000 eur. Proces učenia trval približne rok, pričom v tejto fáze išlo len o praženie kávy pre seba a svojich blízkych. Nekonečné množstvo testov a trpezlivé skúšanie. „Po roku sme založili obchodnú spoločnosť a stali sa z nás podnikatelia. Po stránke administratívy to nebola žiadna sranda. Vybaviť potrebné papiere a schváliť prevádzku trvalo v tomto covidovom období takmer šesť mesiacov. Nečakali sme toľko prekážok, ale zdolali sme ich a sme tu,“ skonštatoval Roderik.
Názov ako neuveriteľná zhoda náhod
Nezvyčajný príbeh sa týka názvu 25COFFEE. „Má to jednoduché vysvetlenie,“ prihlásil sa o slovo Igor. „Obaja sme narodení dvadsiateho piateho, čo je zaujímavá náhoda. Omnoho neobvyklejšie je však to, že aj obe naše manželky sú narodené dvadsiateho piateho. Chceli sme názov, ktorý nás spája a táto neuveriteľná zhoda náhod bola pre nás napokon inšpiráciou. Dohodli sme sa, že budeme 25COFFEE.“
Nákup zeleného zrna
Dôležitou témou je pri každej pražiarni aj nákup suroviny. Na koho sa treba obrátiť? Bežný človek predsa nemá absolútne žiadnu predstavu kde by sa mohol dostať k zelenej káve.
„My sme ju najskôr kupovali v kilových baleniach cez internet, a to zo slovenskej stránky. Neskôr sme ju kupovali v päťkilových jutových vreciach od spoločnosti, ktorá ju importuje. A v súčasnosti ju kupujeme vo veľkosklade v Trieste a od jednej slovenskej pražiarne, ktorá robí direct trade. Oba spôsoby majú svoju výhodu. Vo veľkosklade je to lacnejšie a získame informácie o pôvode kávy, ale na druhej strane nevieme, či bol farmár dobre zaplatený. Pri direct trade to vieme, ale dopraviť takúto kávu na Slovensko je finančne náročné,“ vysvetlil Roderik.
Čo všetko ponúka 25COFFEE?
V ponuke 25COFFEE je aktuálne mnoho rôznych káv; dovedna trinásť stopercentných arabík, dve stopercentné robusty a dva vlastné blendy označené ako Raffes a Queenstown. Z hľadiska predaja je na prvom mieste káva z Brazílie, ďalšie priečky patria práve blendom. Nuž a keď sa naskytne príležitosť, Igor a Roderik sa obzerajú po mikrolotoch: „Aktuálne máme v ponuke mikroloty z Rwandy, Nikaraguy a Guatemaly.“
Na území Slovenska je v súčasnosti okolo stovka pražiarní kávy. Zaujímali sme sa aj o to, ako 25COFFEE vníma konkurenciu a kde je vlastne ich najbližší „súper“. „My konkurenciu nevnímame ako súpera, berieme ju len a len pozitívne,“ odpovedal Igor. „Našou najbližšou konkurenciou je pražiareň v Leviciach. Ani o tom nevedia, ale vždy, keď sme v Leviciach, tak sa u nich zastavíme na kávičku a podporíme ich. Pozdravujeme.“
Kde nájdete 25COFFEE?
Viac informácií o 25COFFEE nájdete na internetovej stránke www.25coffee.sk, ale aj na Instagrame @25coffee.sk či Facebooku 25 Coffee. Igora s Roderikom často nájdete aj na miestnych gazdovských trhoch v Bátovciach či Kalnej nad Hronom.
Jeden komentár