piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Mám nafúknutý sáčok s kávou. Hrozí mu výbuch?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. januára 2022
nafúknutý sáčok s kávou

Jednému z našich čitateľov sa takto nafúkol sáčok s kávou. O čo vlastne ide a je to v poriadku?

Share on FacebookShare on Twitter

Tentoraz mi do vášnivej kávovej poradne prišla fotka, na ktorej bol totálne nafúknutý sáčok s kávou. A k tomu otázka: „Ak sa takto nafúkne obal kávy s dátumom spotreby 2023, tak to nie je v poriadku, či? Nemôže vybuchnúť?“

Už pred časom som na webe blogokave.sk v článku „Aký by mal byť kávový obal a prečo?“ písal, že pred pražením je v zrnkách približne rovnaké množstvo oxidu uhličitého ako v okolitom vzduchu. Po pražení však jeho množstvo výrazne stúpne, a to až na približne dve percentá váhy zŕn.

Jednocestný ventil a jeho pomoc

Plyn sa od ukončenia procesu praženia začne prirodzene predierať von a obal kvalitnej kávy aj preto obsahuje jednocestný ventil, ktorý plynu umožní odísť. Tu však takýto ventil na prvý pohľad absentoval, čo bolo koreňom problému.

V záujme čo najlepšieho rozriešenia problému som oslovil dvoch slovenských pražiarov, ktorí sa s efektom stretávajú na dennej báze. Ich slová potvrdili moju domnienku.

Tmavšie pražená káva uvoľňuje viac CO2

„Káva po pražení vždy uvoľňuje CO2,“ povedal Lukáš Kubíny z Illimité Roasters. „Čím svetlejšie praženie, tým pomalšie uvoľní CO2, čím tmavšie, tým rýchlejšie. Keď sa káva rýchlejšie zbaví CO2, tak akoby rýchlejšie zatuchne. Samotná ‚cé ó dvojka‘ nie je zlá a vo vrecku vlastne vytvára prirodzenú ochrannú atmosféru. Na druhej strane však nie je dobré, ak je jej veľmi veľa: vrecko by totiž mohlo explodovať.“

Riešením je jednosmerný ventil: „Balenie káv by ho určite malo obsahovať. Veľmi veľa pražiarní však používa aj tzv. nitrogen flush alebo kávu balia až niekoľko dní po pražení. Vtedy už toho CO2 nie je tak veľa a zvládnu to aj bez ventilu.“

Kávu treba po pražení nechať odležať

Veľmi podobný pohľad ponúkol aj Simon Melišek z Ready After Coffee. „Uvedený problém nastane v prípade, ak sáčok nemá jednocestný ventil, ktorý von vypúšťa oxid uhličitý,“ skonštatoval pražiar z Bošian.

„Druhá vec je tá, že káva by mala po upražení chvíľku odležať. O tom, kedy baliť upraženú kávu, sa musí rozhodnúť daná pražiareň. My to máme nastavené na tri dni po pražení. Káva vypúšťa oxid uhličitý celý čas až do úplného zvetrania, ale prvé dni sú najkritickejšie. Jedným z faktorov je aj intenzita praženia, pretože pri tmavšom pražení sa vypúšťa viac oxidu uhličitého. Ak by sme zabalili čerstvo upraženú kávu, tak by sa naše sáčky takisto nafúkli. Ale presne na to slúži jednocestný ventil,“ dodal Simon Melišek.

Nafúknutý sáčok s kávou môže vybuchnúť

A na záver odpoveď na to, či nafúknutý sáčok s kávou môže vybuchnúť. Áno, v extrémnom prípade môže. Ak teda spozorujete podobný efekt, na obale radšej urobte dierku so špendlíkom alebo ihlou. A nabudúce si kúpte niečo lepšie.

PS: ak máte otázku z kávového sveta, ktorá vás kvári, napíšte mi na IG @ladislavkiraly.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: obal kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
prečo by ste si mali v lietadle na káve prelepiť ventil

Prečo by ste si mali v lietadle na káve prelepiť ventil?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL