utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo by ste si mali v lietadle na káve prelepiť ventil?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. januára 2022
prečo by ste si mali v lietadle na káve prelepiť ventil
Share on FacebookShare on Twitter

Počas debaty mi jeden pražiar povedal takúto vec: „Keď letíš lietadlom a máš vrecko kávy, tak si prelep ventil, lebo ti zduje. Dokonca môže explodovať, ale prelepením ventilu sa tomu dá zabrániť. Z hľadiska fyziky ti to však nevysvetlím.“ Nedalo mi to a pustil som sa do skúmania odpovede na otázku „Prečo by ste si mali v lietadle na káve prelepiť ventil?“

Nech sa zamýšľam, ako len chcem, nedáva mi to logiku. Začal som pátrať a práca kávového Sherlocka Holmesa ma priviedla k Andrejovi, ktorý na Slovensko letecky posiela vzorky kávy. Skôr spomínané slová mi potvrdil.

Kávu budeš mať všade…

„Áno, musíš prelepiť ventil, pretože tlak ti to rozbije a kávu budeš mať všade,“ zasmial sa. „Ale myslím, že to platí len pri preprave v batožinovom priestore. V kabíne tlak asi vyrovnávajú, v batožinovom priestore podľa všetkého nie. Nám to už buchlo a odvtedy všetky ventily poctivo lepíme.“

Andrej pridal príklad s balónom, od ktorého sa v tejto úvahe môžeme odraziť. Skúste ho nafúknuť 10 metrov pod hladinou vody a keď s ním vyjdete na hladinu, bude 2x taký veľký. Lebo na hladine je 2x menší tlak. To sedí.

Pomohol aj Vedátor

Naďalej som však ničomu ohľadom balenia kávy nerozumel a oslovil som Vedátora, ktorý je podľa mňa brutálna kapacita. Neveril som, že mi odpovie, ale stalo sa. Juch. Uvažujme teda ako vieme toto všetko premostiť do podmienok, ktoré vládnu v lietadle? Aký je tam tlak?

„V kabíne lietadla je väčší tlak, ako v jeho okolí, teda vo výške 10km, ale súčasne menší, než na zemi,“ napísal mi Samuel Kováčik alias Vedátor. „V kabíne je približne taký tlak, ako keď sme na túre niekde na vysokej hore. Aj tam by sa sáčok nafúkol.“

Zvyšné veci a spojitosti s jednosmerným ventilom však Vedátorovi logiku nedávali. Nevedel prísť na nič, prečo by malo prelepenie jednocestného ventilu zabrániť výbuchu sáčku. Nedáva to zmysel.

Tlak vzduchu vo výške a v lietadle

Pátral som ďalej. Našiel som informáciu, že vo výške 6000m je len polovičný tlak oproti hladine mora. Takže keď s balónom, ktorý nafúknem pri mori, vyjdem na vrch Kilimandžára, bude odrazu dvakrát väčší. To isté platí o sáčku s kávou.

V lietadle však zmena tlaku nie je taká výrazná a keď by som letel vo výške 10 000m, bol by v ňom tlak ako v nadmorskej výške 2000m. Nie oveľa slabší ako na úrovni mora, ale na určité nafúknutie sáčku by to stačilo.

Asi by však neexplodoval a paradoxne, ak by mal jednosmerný ventil, tak by sa tlak vedel dostať von. Takže by sa ani nezväčšil.

Bude to teda presne naopak?

Po zvážení všetkých spomínaných skutočností by to teoreticky malo byť takto: v lietadle by tlak cez jednocestný ventil unikol von, ale po pristátí by sa už nevedel dostať naspäť – jednosmerný ventil by to neumožnil. Vrecko s kávou by teda pristálo akoby vákuovo zabalené. Stiahnuté.

Takto nejako som chcel svoje pátranie uzavrieť. V tom mi pípla správa od Luku, ktorý nosí kávu z Indonézie a skúseností má v tomto smere na rozdávanie.

„S kávami lietam už roky,“ prezradil mi Luka. „Vzorky nových lotov nosím z Indonézie do EÚ a opačne nosím fancy kávy z EÚ pre kávových procesorov a pražiarov tu v Indonézii. A mne sa nikdy nič také, že by sáčok buchol, nestalo.“

Vrecko kávy sa v lietadle zmrští

Začal som tušiť, že moja teória bola pravdivá a ďalšie slová ma v tom utvrdili: „Často sa deje to, že obal káv, klasický zip bag s jednosmerným ventilom, príde totálne zmrštený a káva je v ňom akoby vákuovaná. Jej to samozrejme neuškodí, ale ak je to darček, tak je obal viac-menej znehodnotený. Ostane totiž poriadne dokrčený.“

Takže celá teória platí, ale podľa všetkého v opačnom garde. Trik s prelepením ventilu nebráni káve vybuchnúť, ale stiahnuť sa. Vysoko vo vzduchu sa sáčok síce mierne natiahne, ale tlak z neho pri prelepenom ventile neunikne.

Zázračný trik s lepiacou páskou

„Za tie roky som prišiel na tento jednoduchý trik. Je to skutočne tak, že ventil stačí prelepiť lepiacou páskou. Obaly potom pricestujú v pôvodnom stave. To sa týka káv v balení s ventilom. Okrem toho je kategória vákuovaných káv a tie sú bezproblémové. V nich nie je kyslík, im sa nič nestane. Posledná kategória je posielanie káv v obale bez ventilu a bez vákua. Ani pri nich sa mi však nikdy nestalo, že by prišli prasknuté.“

Nič také sa vraj nestalo ani vtedy, keď boli kávy balené čerstvo po pražení a vypúšťali ešte veľa CO2. „Nestalo. Mali sme situáciu, že sme kávy posielali doslova okamžite, aby ich bolo možné v Európe cuppovať už na piaty či siedmy deň po pražení. A nič nám neprasklo. Z mojich skúseností teda usudzujem, že domnienka o explózii kávy je len dogma. Teším sa na ďalšie tvoje príspevky na blogu a srdečne zdravím z Jávy,“ dodal Luka.

Poďme späť na začiatok

S celou touto teóriou som sa napokon vrátil na začiatok, teda k pražiarovi, ktorý hovoril o možných výbuchoch sáčkov. Podľa neho je téma ešte komplexnejšia. „Možno záleží aj od ventilu,“ odpovedal mi. „Sú rôzne typy ventilov, s rôznym počtom dierok a membrán.“

Ako to teda je? Máte o téme viac informácií? Rozumiete fyzike a jej zákonitostiam? Dajte mi vedieť v diskusii pod článkom.

PS: Ak máte ďalšie otázky z kávového sveta, ktoré by vás zaujímali, píšte mi na IG @ladislavkiraly.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
osobná skúsenosť s cibetkami

Osobná skúsenosť s cibetkami: Žili v špinavých klietkach a boli obézne

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL