nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Má výberová káva šancu proti masírovaniu reklamou?

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. februára 2022
výberová káva Illimité
Share on FacebookShare on Twitter

Pojem výberová káva je na svete pravdepodobne od roku 1974 keď ho v rozhovore pre časopis Tea & Coffee Trade použila renomovaná expertka v oblasti kávy Erna Knutsenová. Práve z jej úst vyšlo slovo „specialty“, ktorému sme v slovenčine našli preklad „výberová“.

Mňa osobne vždy zaujímalo, čo vlastne je a čo nie je výberová káva. Vieme ju nejako presne vymedziť a definovať? Koľko by taká výberová káva mala stáť a ako ju odlíšiť od ostatných káv? Rozhodol som sa, že oslovím pražiara výberovej kávy Lukáša Kubínyho z pražiarne Illimité Roasters a na všetko sa ho opýtam.

Viac sa už dozviete v priloženom rozhovore.

Luk, aká je všeobecná definícia výberovej kávy?

Pojem „výberová káva“ sa používa na označenie kávy, ktorá je ohodnotená 80 alebo viac bodmi na 100-bodovej stupnici certifikovaným degustátorom kávy (SCAA) alebo licencovaným Q-Graderom (CQI).

A čo je to výberová káva podľa teba? Pokojne aj v najširšom zmysle slova.

Z môjho pohľadu sa nejedná len o kvalitatívne hodnotenie samotnej kávy, ale o súbor detailov, ktoré tvoria celok. To znamená od spomínanej kvality kávy cez formu nákupu, etiku jednania s producentom, samotné praženie, balenie a predaj.

Ako sa dá výberová káva odlíšiť od komerčnej komoditnej kávy?

V princípe je to veľmi jednoduché. Začal by som tým, kde sa káva predáva. Ak je to v regáloch supermarketu alebo inom obchode v masovom meradle, zrejme to výberovka nebude. Ďalšou nápovedou je balíček kávy. Obsahuje aspoň základné informácie o káve ako pôvod, región, farma, farmár, nadmorská výška, ročník zberu, varieta či spracovanie? Ak áno, sme na dobrej ceste ku kvalitnej káve. A najdôležitejšie je samozrejme praženie. Je to precízne konzistentný „roast“ alebo je to len chabý pokus o praženie? Veľmi nám pomôže aj cena. Samozrejme to nie je pravidlo, ale nájsť 250-gramový balíček kvalitnej výberovky pod 12€ je v dnešnej dobe skôr utópia ako realita.

Má mať výberová káva na obale uvedený aj chuťový profil?

Aspoň orientačný určite áno, teda nejaké cupping notes. Chýbať by navyše nemal ani dátum praženia. Toto všetko, čo som spomínal, by sme pri výberovej káve mali vedieť. Predpokladám totiž, že nikto z nás nechce kupovať mačku vo vreci.

Z našich vzájomných debát viem, že ti veľmi záleží na etickej stránke veci. Spomínaš ju veľmi často. Skúsim sa opýtať opačne: Ako si mám predstaviť neetické zaobchádzanie? Týka sa to farmárov alebo koho každého?

Najlepšie bude prirovnanie k našim maloproducentom. Produkty koľkých z nich sa dostanú do ponuky našich potravinových reťazcov? A keď sa aj dostanú, výkupná cena ich produktov, napríklad mlieka, je čistá tragédia. Častokrát to končí tak, že farmár mlieko radšej rozdá alebo vyleje. Rovnako je to pritom aj s kávou. Stále je veľmi málo importérov, ktorí od producentov vykupujú kávy za ceny, ktoré im umožňujú viesť dôstojný život.

Ako to vyriešiť?

Ja som práve preto zástancom formy „direct trade“. Pokiaľ priamy kontakt s producentom nie je možný, nákup riešim cez ľudí, o ktorých viem, že uznávajú rovnakú filozofiu ako ja. Najčastejšie spolupracujem s Andrejom a Lukom z DIVINE SPICES (chute.sk) a v kontakte som aj s Lennym z Holandska, ktorý spolu so svojou rodinou praktizuje etický nákup už veľmi dlhú dobu. Samozrejme, možností je mnoho. Stačí len chcieť a hľadať.

Poďme na čísla, lebo ja ich mám rád. Koľko je tvoja nákupná cena zelenej výberovej kávy?

Ťažko sa to priemeruje, ale kávy, ktoré nakupujem, sa najčastejšie pohybujú v rozmedzí od 12,20€ do 78,80€ za kilogram. Ide pritom len o cenu surovej kávy, takže bez dovozu, DPH, logistických poplatkov, nákladov na praženie, balenie atď. Je to zhruba 4- až 20-násobok ceny komoditnej kávy typu „commercial grade“. Ako zaujímavosť poviem, že v ponuke som už mal aj kávu za 97€ bez DPH a dopravy. Išlo o 7 kíl Geishe ZUTO z Panamy, po ktorej predaji som zistil, že som v strate 42€ na kg kávy. Čo už. (smiech) Občas to ziskové proste nie je.

Keď si vezmeme nákup kávy, prirátame praženie, balenie a všetky ostatné náklady, dostaneme sa pri výberovke aj na cenu 50€ za kilo. Prečo by ľudia mali byť ochotní zaplatiť toľko za kilo kávy? Čo im výberová káva prinesie navyše oproti bežnej komerčnej káve?

Tu by som chcel povedať, že nie vždy platí vzorec vysoká cena = kvalitný produkt. Asi tak 90% trhu je totiž pokrytého nekvalitnou a drahou kávou, pretože masívnu reklamu v TV, rádiu, na YouTube, Instagrame a podobne proste niekto zaplatiť musí. Zákazník však musí sám zvážiť, či mu to za tú cenu stojí. Ja sa už od počiatku snažím ľuďom ponúknuť maximálny zážitok pri každej káve. Spomínam si na svoje začiatky, kedy som trénoval praženie a snažil sa pochopiť jednotlivé fázy a chemické reakcie ako je napríklad Maillardova reakcie a podobne. Človek si možno povie, začnem sa učiť s lacnou kávou. Ja som to však vzal opačne a trénovať som začal s Geishou z Etiópie Bench Maji, ktorej cena bola 60€/kg. Potvrdí to aj Šani z Čiernej Perly (smiech).

Dobrý pražiar minie pomerne veľké množstvo kávy aj na profilovanie konkrétnej kávy. To je pre neho v podstate čistá strata. Ale ak sa pýtaš na argument, tak mi napadla aj takáto vec: kúpil som kávu z celkovej ročnej produkcie 8 vriec po 60kg a zákazník si na mojom Instagrame mohol pozrieť aj ďakovné video od farmára. To je niečo celkom iné ako kúpiť si balíček kávy pochádzajúci zo zberu o objeme možno 270 ton. Vtedy už meno producenta nepoznáme.

Vnímam to tak, že všetko je napokon aj o nastavení zákazníka. Buď si doprajeme kvalitu a naplno si ju užijeme alebo pôjdeme po nejakej normovanej kvantite bez akéhokoľvek charakteru.

Určite je to aj o nastavení zákazníka. Mňa život s pribúdajúcimi rokmi naučil fungovať vo filozofii „kvalitne a striedmo“. Človek takto dokáže žiť aj s minimálnym rozpočtom, a to hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže šesť rokov som firmu dotoval z dvoch zamestnaní a rozpočet bol naozaj veľmi tesný. Dôležité je si správne nastaviť priority a položiť si otázku, či je dôležitejšie mať luxusný kávovar a komerčnú kávu alebo si radšej dopriať kvalitnú kávu, ktorú si viem výborne pripraviť aj v Aeropresse za 30€.

Ako vnímaš aktuálnu slovenskú situáciu z hľadiska výberovej kávy?

Po aktuálnych témach ako „celebritné kávy“ ani neviem, či mám chuť vyjadrovať sa k situácii na Slovensku. Jedno je však isté: pojem „výberová káva“ počujeme z každej strany, ale je tomu skutočne tak? Ja sám vyskúšam ročne vyše 20 značiek lokálnych pražiarní a opakovane by som si kávu kúpil možno od dvoch. Dôležité je hlavne to, aby sme boli všetci na „jednej lodi“ a veci robili tak, že by sme si ich sami aj kúpili.

Opäť ma zaujímajú čísla. Koľko percent ľudí už podľa teba pilo výberovú kávu? A prečo by to ju mali skúsiť aj ostatní?

Určite je to viac percent ako pred pár rokmi, ale tipujem, že stále veľmi málo. Ľudstvo je totiž konštantne masírované reklamou a preto väčšina populácie radšej siahne po kapsulke od fešáka Georga Clooneyho ako po výberovke, s ktorou sa musí doma „babrať“.

A prečo by mali skúsiť?

Už len preto, že káva je to najúžasnejšie ovocie na tejto planéte. Áno, káva je ovocie. Ktoré ovocie dokáže mať taký komplexný chuťový profil ako káva? Minule som vyberal spomedzi vzoriek zo Sumatry a v jednej som našiel takmer dvadsať rôznych chuťových fragmentov. Káva je proste „illimité“ (z francúzskeho nekonečný, neobmedzený) záležitosť.

Moja obľúbená otázka: Ak ti niekto povie to staré známe, že nemá rád kyslú kávu, čo mu odpovieš? Mal by ju skúsiť? Ako by jej mohol prísť na chuť?

Nemá význam niekoho presviedčať. Ja však poviem, že piť do nekonečna niečo, čo je len horké, musí byť niečo také ako žiť veľmi nudný život. Každý sme však iný a keď niekomu vyhovuje radšej len prežívať ako žiť, musíme to akceptovať.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Lukáš Kubínyvýberová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva v sieti YEME

Hľadáte slovenskú kávu? V YEME ich majú vyše 20!

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL