piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Príbeh fotografie: Protiprúdové spracovanie kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. marca 2022
Luka Ondrišák a protiprúdové spracovanie kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Slovák Luka Ondrišák farmárči v Indonézii; od tamojších expertov sa priúča pestovaniu kávy. Jeho produkty nájdete cez @divine.spices alebo na webe www.chute.sk. Zažil a naučil sa veci, o ktorých sa bežnému kávičkárovi ani nesníva. Rád sa však s nimi podelí. Prečítajte si ďalší príbeh jeho fotografie: protiprúdové spracovanie kávy.

Cesta na susedný ostrov trvá 26 hodín

„Táto fotka je zo Sumatry. Bol som u kamaráta Hendru, ktorý pre nás spolu so svojou rodinou pripravuje fantastické kávy – či už štandardným alebo inovatívnym spracovaním. Jeho farma je v dosť odľahlých miestach. Síce v rovnakej krajine ako ja, ale na susednom ostrove: cesta k nemu trvala 26 hodín! Dva lety a dlhá púť autobusom. Autom by to od nás z Jávy trvalo štyri dni.“

„Hendra pôsobí na úžasnom mieste, kde je skvelá atmosféra. Je to človek s veľkým vzťahom k prírode, fajn osobnosť a je brutálne talentovaný. Okrem toho je šikovný v spracovaní kávy a celý proces som absolvoval s ním: zber čerešní, hulling, pulping, sušenie.“

Protiprúdové spracovanie kávy

„Na tejto fotke sme spracovávali typ kávy, ktorá na Slovensko poputuje o dva týždne. Ide o premývané (washed) spracovanie. Čerešne oberieš, vyselektuješ floatingom, nafermentuješ a následne zbavíš šupky. No a ten krok, ktorý robíme na fotke, je poriadne náročný. Odšupkované (depulped) čerešne očisťujeme od lepkavej vrstvy medzi šupkou a zrnom (mucilage).“

„Proti prúdu ľadovej vody zo studne v nadmorskej výške 1 600m musíme tlačiť veľkú kopu kávy. Presne takto protiprúdovo sa zrná očisťujú. Mucilage (sliz) je veľmi lepkavý a nechce pustiť, takže ide o zdĺhavý proces. Boli sme z toho neskutočne uťahaní.“

Skúsenosti na nezaplatenie

„Takéto skúsenosti sú však na nezaplatenie. Človek si naplno uvedomí koľko práce je za každou šálkou kávy. Celý rok sa starať o rastliny, hnojiť ich, zastrihávať a venovať im toľko pozornosti ako vlastným deťom. Je to aj starostlivosť o životné prostredie, keďže kávovníky žijú v synergii s endemickými rastlinami. Potom príde sezóna a niekoľko mesiacov makačka nonstop od rána do noci: zber, triedenie, fermentácia, premývanie, inovatívne macerácie, sušenie, hulling, atď.“

„Podľa mňa by sme si pri každej káve mali uvedomovať všetku tú energiu, pot, tvrdú prácu, disciplínu, lásku i vášeň, ktorú jej niekto dal. Verte mi, keď tak spravíte, bude chutiť ešte výnimočnejšie.“

Luka Ondrišák a protiprúdové spracovanie kávy
Luka Ondrišák a protiprúdové spracovanie kávy
Luka Ondrišák a spracovanie kávy na Sumatre
Luka Ondrišák spracováva kávu na Sumatre


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: príbeh fotografie
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
šálky v kaviarni a ich nahrievanie

Prečo by sa šálky v kaviarni nemali nahrievať hore dnom?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL