štvrtok, 29 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Prečo akceptujeme podradnú kávu? (názor)

Ľubomír Bobák Od Ľubomír Bobák
22. mája 2022
prečo akceptujeme podradnú kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Predstavte si, že idete na dovolenku, napríklad do Nízkych Tatier, do hotela s tromi hviezdičkami na predĺžený víkend. A teraz ruku na srdce – odpustili by ste, keby vám v rámci polpenzie naservírovali na večeru paradajkovú polievku z vrecúška? Alebo rozmrazené rybie prsty? Tipujem, že ak si tento článok prečíta 1000 ľudí, tak 998 z nich by odpovedalo, že je to neodpustiteľný hriech. Ale prečo teda na raňajkách v rovnakej polpenzii akceptujeme nesku či instantnú kávu z tlačidlového stroja? Prečo akceptujeme podradnú kávu a nedáme si záležať na jej kvalite? Prečo nám je ukradnutá?

Alebo čo v tom v skutočnosti je? Fakt pijeme kávu len kvôli tomu, aby sme mali polku dňa horkú pachuť v ústach a pocit, že vďaka tomuto čiernemu moku v práci nezaspíme? Čo je, mimochodom, totálna kravina.

Salámu a párky riešime, kávu nie

Poďme sa zamýšľať ďalej. Keď napríklad nezjem jemnú salámu pre jej nízky obsah mäsa, alebo párky naplnené Éčkami, lebo mi to škodí, je to nekvalitné a skladá sa to z odpadu, tak prečo mi nerobí problém vypiť doslova odpad z kávy, z ktorého sa vyrábajú tieto instantné „šmakotinky“? 

Z pohľadu výberovej kaviarne je pri tomto zmýšľaní konzumenta cítiť bezmocnosť. Na druhej strane si treba uvedomiť a neustále pripomínať, že práve výberové kaviarne sú tu na to, aby robili osvetu. Aby sme sa ako spoločnosť dostali z toho začarovaného kruhu, spod tlaku marketingovo nafúknutých „kávových“ produktov a začali objavovať (alebo resp. aby sme konečne pochopili), že svet kávy je celá jedna odnož gastrosektora. 

Prečo akceptujeme odpad z kávy?

Nechcem znieť útočne a nechcem príliš mútiť vody, veď nech si každý pije takú kávu, akú len chce. Ale keď na vlastné oči vidím, ako sa hráme na gastro odborníkov a profesionálnych food kritikov, tak mi toto jednoducho nejde do hlavy. Prečo v rovnakej sfére akceptujeme, v pravom slova zmysle, odpad v podobe kávy – nekávy?

Možno si to maľujem príliš ružovo, ale verím, že sa v tomto smere môžeme posunúť. Skutočnosť je taká, že káva to mala na Slovensku ťažké. Vďaka režimu sme boli odchovaní na turkoch a neskôr veľkolepo na neskách… ale… doba sa posúva a výberové kaviarne nám pribúdajú ako huby po daždi.

Pred nami je dlhá a ťažká cesta

No a tak, ako sme si postupom času zvykli sledovať kvalitu jedla, si zvykneme aj na to, aby sme si potrpeli na kvalite kávových drinkov a kávy ako takej. Utópia? Verím, že nie. Ale bude to ešte dlhá a ťažká cesta.

PS: sledujte ma na Instagrame ako @prekvapkava.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva
Ľubomír Bobák

Ľubomír Bobák

Ďalší článok
two coffee champs 2022

Tridsať pražiarní na jednom mieste? Toto zažije Bratislava v auguste...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    Cold Brew Tonic

    Cold Brew Tonic: Rýchle letné osvieženie s De’Longhi

    26. mája 2025
    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    príprava espressa

    Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

    28. mája 2025
    Peach Please od Goriffee - hotová ľadová káva

    Peach Please od Goriffee: Broskyňová káva ako letný hit

    27. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL