piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Od tmavého praženia k cennému titulu: Príbeh Lucie Okšovej

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. augusta 2022
Lucia Okšová vyhrala Comandante Cup 2022

Foto: Two Coffee Champs

Share on FacebookShare on Twitter

Pre ľudí, ktorí sa pohybujú na scéne slovenskej výberovej kávy, je meno Lucia Okšová známe pravdepodobne už dlhšie. V tejto oblasti pôsobí už niekoľko rokov a neprestajne napreduje. Na víkendovom Comandante Cupe, ktorý sa konal v rámci festivalu Two Coffee Champs v Bratislave, všetkým vyrazila dych a zvíťazila.

Rodenú Bratislavčanku sme následne vyspovedali. Jej životná cesta totiž môže byť inšpiráciou aj pre ďalších milovníkov a milovníčky kávy. „Ani neviem, ako by som sa vám predstavila,“ usmiala sa Lucia Okšová v rozhovore pre Blog o káve. „Milujem kávu, ale mám rada aj jógu, kváskovanie či turistiku. Som hrdá mamina dvoch úžasných detí a milujem život. Neviem, čo ešte by som o sebe povedala… hlavne milujem kávu, o ktorej by som dokázala rozprávať aj celé hodiny.“

Začiatky pri mame a tmavom pražení

Lucia prezradila, že ku káve sa dostala v pomerne včasnom veku. Spomína si na to, ako ranný nápoj pripravovala jej mama. „Na dverách kuchyne sme mali také to guľôčkové sklo, cez ktoré svietilo tlmené svetlo a popod dvere sa šírila vôňa čerstvo pripravenej kávy. Ja som ju mohla piť približne od štrnástich rokov a odvtedy ma ráno pravidelne budieval kávovar. Bola to úžasná malá mašinka s dvoma dávkovačmi na filter a kávu, dokonca aj s časovačom.“

Ladislav Király a Lucia Okšová
Ladislav Király a Lucia Okšová

Už popri škole začala brigádovať a neskôr aj pracovať v maminej kaviarni, ktorú označila za „malú a krásnu“. Celá láska sa napokon zrodila až tu. „To však bola ešte druhá kávová vlna a fičala som na talianskej káve. Áno, na tmavom pražení,“ priznala Lucia. „Potom prišlo jedno a druhé tehotenstvo, takže krátka kávová pauza. Po návrate z materskej som objavila výberovú kávu, teda tretiu kávovú vlnu, pričom na nej sa veziem do dnešných dní.“

Káva našimi očami

Objavenie tretej kávovej vlny si Lucia spája s Michaelou Nemcovou, ktorá ju priviedla do Kafé Lampy a odporučila jej absolvovať baristický kurz. „Tak vraj zistím, ako teraz funguje kávový svet. Počúvla som ju a prihlásila som sa na dvojdňový kurz do Dream Cocktail, ktorý som absolvovala s Marošom Petrikovičom a Alexandrom Nagyom. Tu som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a uvedomila som si, ako má chutiť správne espresso.“

Nasledovalo zásadné uvedomenie. „Práca s kávou nie je len práca, je to životná cesta. Nie je káva ako káva a s kávou chcem pracovať nie len ako so surovinou, ale chcem vnímať celý jej príbeh a jej dušu. Spomínaná Michaela so mnou túto lásku ku káve zdieľa do dnešných dní a na Instagrame pre tento účel spravujeme spoločný účet @kava_nasimi_ocami. Pokojne nám dajte follow,“ zasmiala sa Lucia Okšová.

Voda a Just Lovely Cafe

V ďalšej fáze kávovej kariéry prišli lekcie o vode, ktoré Lucii na svojom workshope odovzdal Adrián Krišák. Potom si prečítala jeho knihu Need for Espresso: Underground a s vodou začala veľmi seriózne experimentovať.

Ladislav Király a víťazka Comandante Cupu Lucia Okšová
S Luciou sme pokecali v zákulisí bratislavskej Novej Cvernovky.

„Prostredníctvom kávy som sa dostala aj k Martine Ebdon Walker, ktorá akurát finišovala s prípravou svojej vlastnej kaviarne v Dúbravke s názvom Just Lovely Cafe. Dala mi možnosť zažiť spolu s ňou otvorenie celkom novej kaviarne, čo bol vždy môj sen. Stala som sa head baristkou a mohla som aplikovať všetko, čo som sa dovtedy naučila. Práve tu som sa stala tým, kým dnes som a Martine za to budem navždy vďačná.“

Maliarikovci a Mário Adamčík

„Tu som mala tú česť spoznať Michala Maliarika a jeho úžasnú manželku Evu z pražiarne Coffia. Michal ma potom pozval do pražiarne a vysvetlil mi, ako sa káva správa pri pražení. Ako ten proces vlastne vyzerá. V mojom kávovom živote to bol veľký míľnik. A spomenúť musím aj Mária Adamčíka, ktorý ma naučil spárovať si správne chute, čo a ako v káve hľadať, vysvetlil mi princípy filtrovanej kávy, teploty vody, ako posúvať a vylepšovať recept a ako z kávy dostať čo najviac. V skratke: kávová komunita tu na Slovensku je úžasný celok, ktorý vie spolu rásť. Takto ju vnímam a preto ju tak milujem,“ skonštatovala Lucia Okšová.

Comandante Cup 2022

Toto všetko Lucia zúročila na spomínanom Comandante Cupe 2022, ktorý vyhrala. Išlo o podujatie, v rámci ktorého dostali súťažiaci súťažnú kávu už tri týždne pred festivalom. Mohli ju spoznať, zoznámiť sa s ňou a nájsť ten najlepší recept.

Lucia Okšová na Two Coffee Champs 2022
Lucia Okšová počas súťaže. (Foto: Ivka Rožková/Two Coffee Champs)

„Prišla mi naturálne spracovaná káva z českej pražiarne Father’s Coffee Roastery, čo ma veľmi potešilo, lebo kávu od nich mám veľmi rada a veľmi mi sadla. V deň súťaže sme dostali na výber aj vodu. Mali sme čas na ocuppovanie a výber vody. Mali sme dosť času na zladenie receptu s vodou a na doladenie posledných úprav. Potom sme súťažili s Hario V60-02 a podarilo sa mi postúpiť ďalej.“

Cesta k víťazstvu

„Nasledovalo semifinále, v ktorom sme už súťažili s inou kávou. Na zoznámenie a nájdenie receptu sme mali 50 minút – na samotnú prípravu kávy osem minút a všetko to hodnotili traja senzorickí rozhodcovia. V druhom kole sme museli použiť aeropress a mali sme na výber klasickú alebo obrátenú metódu. Vo finále sme dostali kávu z druhého kola a mohli sme si vybrať ľubovoľnú prípravu. V prvom a finálovom kole som použila Hario V60-02 Kasuya dripper, v druhom obrátenú metódu aeropress. Samozrejmosťou bolo mletie na mlynčeku Comandante,“ vysvetlila Lucia.

Šampiónka priznala, že pred súťažou nemala žiadne veľké očakávania. Do okruhu favoritov radila mnoho známych mien ako Dušan-Bombabarista, Jakub Ševčík, Asztrik Bene či Stanislav Goga, ale napokon im titul vyfúkla.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lucia Okšova (@lucia.oksova.9)

„Aj keď hovorím, že som nemala žiadne očakávania, tak som to fakt veľmi, veľmi, veľmi chcela,“ priznala sa. „V prvom rade som si to však chcela užiť, prísť tam a uvariť čo najlepšiu kávu. Tajne som dúfala aspoň v jeden postup. To, čo sa napokon stalo, mi došlo až na druhý deň ráno. Vôbec som to nečakala. Pri všetkých tých osobnostiach, pri tom, ako pracovali, ako si dolaďovali recept, ako si radili a akú robili atmosféru. Je neskutočné, že som to mohla zažiť.“

Málo žien ako prekvapenie

Súťaže sa zúčastnili len dve ženy a jedna z nich napokon vyhrala. Toto nás trochu prekvapilo, pretože medzi svojimi followermi na Instagrame máme 72 percent žien a len 28 percent mužov. Akoby teda ženy mali ku káve bližšie. Prečo ich teda na scéne nie je viac? „Ono v kávovom svete ich je veľa a sú úžasné. Ich malá účasť ma veľmi prekvapila. Na otázku odpovedať neviem, ale tiež by som rada poznala odpoveď.“

Čo je horšie, kávu od Lucie dnes dostanete len veľmi ťažko. „Už mesiac som mimo gastra. Láska ku káve je jedna vec, vyhorenie druhá. Potrebujem pauzu na niekoľko mesiacov a potom sa vrátim. Budem hľadať ten správny kávový domov. Michaela Nemcová, ktorá ma neprestajne podporovala, mi ponúkla priestor na najbližšej kávovej akcii v ich kaviarni AM Coffee. Budem tam pripravovať filtrovanú kávu. Už sa veľmi teším tak na kávu, ako aj na ľudí. Strašne mi to chýba,“ dodala Lucia Okšová pre Blog o káve.

PS: Luciu Okšovú sledujte na Instagrame ako @lucia.oksova.9.

Lucia Okšová s mlynčekom Comandante


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
pražiareň kávy Kocúr v Martine

Martinská pražiareň kávy Kocúr: Čerstvosť, lokálnosť a prebúdzanie kávovej vášne

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL