nedeľa, 8 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Zrážanie mlieka v káve: Toto je príčina, pre ktorú sa to deje…

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. augusta 2022
zrážanie mlieka v káve

Foto: PxFuel

Share on FacebookShare on Twitter

Od čitateľa nám prišla informácia, že si v slovenskej pražiarni kúpil kvalitnú kávu, v ktorej sa mu však zrážajú rastlinné mlieka. Vraj už vyskúšal ryžové, ovsené a mandľové od dvoch rôznych značiek, ale vždy to dopadlo rovnako. Jeho káva jednoducho takéto mlieko nechce. Čo spôsobuje zrážanie mlieka v káve?

Keď sme danú otázku riešili v storkách na Instagrame (sledujte nás na @ladislavkiraly a @blogokave), kontaktovala nás chemička Michaela Juhásová. S ňou sme nedávno rozoberali aj tému pyrolýza a tentoraz nás opäť potešila množstvom skvelých informácií.

„Rastlinný nápoj, hovorovo označovaný aj ako rastlinné mlieko, má iné zloženie a iné pH ako napríklad kravské mlieko,“ povedala v rozhovore pre Blog o káve. „Kravské mlieko obsahuje určité pufre, napríklad fosfáty, ktoré udržiavajú pH na nejakej hodnote a lepšie tak bránia zrážaniu mlieka. Aj kravské mlieko sa môže zraziť, ale ťažšie. Svoju rolu tu zohrávajú aj iné faktory ako napríklad teplota mlieka, teplota kávy a spomínané pH kávy.“

Koagulácia

Poďme však pekne po poriadku. Čo sa to s mliekom vlastne stane vo chvíli, keď sa zrazí? „Zrážanie bielkovín mlieka – koagulácia – je proces, pri ktorom dochádza k zmene stavu z jednoduchého sólu do polotuhého až tuhého gélu,“ odvetila Michaela. „Mlieko nie je len kvapalina, ale skôr sústava vody a v nej rozptýlených častíc ako bielkoviny, tuky, laktóza a mnohé ďalšie, pričom práve takáto látka sa označuje ako sól. Gél, ktorým je finálna zrazenina, je takisto sól, ale už v ňom prišlo k vytvoreniu akejsi siete, vďaka čomu je tuhší.“

Bielkoviny sa teda tajomným spôsobom zrazia a okrem gélu vznikne aj problém. Pitie kávy s tuhými zrazeninami nie je práve najpríjemnejšie. Keď sa na vec pozrieme z chemického hľadiska, čo za túto zmenu skupenstva vlastne môže?

Prečo sa mlieko zráža?

„Za dôvod zrážania sa surovín v kuchyni najčastejšie považujeme teplotu, ale práve mlieko má schopnosť zrážať sa aj v dôsledku iného parametra, ktorým je pH. To nám zjednodušene povedané udáva aktívnu kyslosť látky. Hovorí o tom, či je kyslá, zásaditá alebo neutrálna. Meria sa na stupnici od 0 po 14, pričom čím je hodnota pH bližšie k 0, tým je látka kyslejšia a čím je bližšie k 14, tým je zásaditejšia. Pri hodnote pH 7 hovoríme o neutralite.“

Samotné pH nám však v praxi nenapovedá len o samotnej kyslosti, ale aj o tom, ako sa bude daná látka správať v rôznych podmienkach a ako bude interagovať s inými látkami. Priemerné pH kávy sa pohybuje okolo hodnoty 5 a pH kravského mlieka niekde medzi 6,6 až 6,8. Zmiešanie spomínaných produktov s takýmito hodnotami by prebehlo bez problémov.

„Hlavnou bielkovinou mlieka je kazeín,“ vysvetľovala ďalej Michaela Juhásová. „Molekuly kazeínu majú tendenciu zhlukovať sa do väčších štruktúr, ktoré sa nazývajú micely. Pri normálnom pH mlieka sa jednotlivé micely navzájom odpudzujú a všetko je v poriadku. Situácia sa však zmení v prípade, keď sa k mlieku pridá niečo kyslejšie. Micely vtedy získajú kladný náboj, stanú sa katiónmi, a navzájom sa začnú priťahovať. Zrážajú sa a koagulujú.“

Rastlinné mlieko vs kravské mlieko

Rastlinné nápoje, ktoré často nesprávne označujeme ako rastlinné mlieka, majú rôzne pH. Závisí od konkrétneho typu nápoja. A čo je dôležité, majú aj celkom iné zloženie ako kravské mlieko, takže proti prípadnému zrážaniu nedokážu bojovať. O rozdiel sa starajú takzvané pufre.

„Kravské mlieko sa od rastlinných nápojov podstatne líši zložením. Zaujímavý pre nás je najmä rozdiel v obsahu a množstve látok, ktoré majú tlmivú schopnosť. Takéto látky sa nazývajú pufre a ich úlohou je viazať prítomné kyseliny (vyvolali by kyslé pH) a hydroxidy (vyvolali by zásaditejšie pH) a zabraňovať tak zmene spomínaného pH. Inak povedané, tlmia ich pôsobenie.“

Pozor na acidnú kávu

Rastlinné nápoje sú na tom podľa Michaely horšie: „Tie majú slabšiu pufrovaciu schopnosť a keď ich pridáme ku kyslej káve, ich bielkoviny sa voči zrážaniu jednoducho nemajú ako brániť. Ale pozor: nemusí sa to nutne stať zakaždým. Väčšia pravdepodobnosť, že sa nápoj zrazí, je v prípade káv s vyššou aciditou, teda kyslejších. A rovnako tých, ktoré boli svetlejšie pražené. Paradoxne sa to teda deje hlavne pri kvalitnejšej káve, ktorá nie je veľmi prepražená.“

Kravské mlieko má proti zrážanlivosti určitú „obranu“, ale ani tá nemusí vždy pomôcť. „Tlmivá schopnosť nefunguje donekonečna. Keď pufre vyviažu všetky kyseliny, ktoré mohli, no káva obsahuje aj ďalšie kyslé zložky, tak sa môže zraziť aj kravské mlieko,“ zdôraznila Michaela Juhasová, podľa ktorej tu rolu môžu zohrať aj niektoré ďalšie faktory: „Zrážanie je ovplyvnené aj teplotou surovín, ich stavom – či napríklad mlieko nie je pokazené – alebo konkrétnym typom mlieka či rastlinného nápoja.“

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva s mliekomrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
aerocano

Aerocano ako nový kávový hit?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    7. júna 2025
    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL