Svet Perfetto kávy: Takto vzdeláva De‘Longhi
Cieľom Blogu o káve je zvyšovať kávové povedomie medzi bežnými ľuďmi. Ponúkať relevantné informácie a vzdelávať tak, aby na vás preskočila tá pomyselná iskra. Sme totiž presvedčení o tom, že keď budete o káve vedieť viac, budete si ju aj viac vážiť, budete k nej mať bližší vzťah, budete si ju vedieť lepšie pripravovať a tým pádom si ju budete vedieť aj lepšie vychutnávať. Jednoducho čím viac hodnotných informácií, tým lepšie.
Stále sme však pomerne malá stránka s obmedzeným dosahom a náš apel nie je taký silný, ako by sme si želali. O to viac si vážime každého, kto je ochotný pustiť sa do tvrdej práce a priložiť ruku k dielu. Veľmi nás potešila aj snaha giganta ako De’Longhi, ktorý v záujme vzdelávania publika rozbehol projekt Svet Perfetto kávy.
Dvaja experti
Talianska spoločnosť vyrábajúca špičkové plnoautomatické i pákové kávovary pre tento účel získala aj slovenského kávového experta, Q Gradera a majiteľa pražiarne výberovej kávy BeBerry Tomáša Lacu spolu s českým odborníkom Jaroslavom Burdychom, ktorý v Prahe prevádzkuje dve kaviarne a je spolumajiteľom firmy Kávový Magnát.
Trio De’Longhi – Laca – Burdych obsahovo naplnilo celý web, ktorý sa detailne venuje témam ako Kávové zrná, Príprava kávy doma, Kávové nápoje, Mletie kávy, Pákový kávovar, Plnoautomatický kávovar či Údržba kávovaru. Bežný radový kávičkár dokáže na jednom mieste nazbierať množstvo cenných informácií.
Fascinujúca cesta
Kávová kultúra je u nás stále takpovediac v začiatkoch a máme pred sebou dlhú cestu. Obrovské množstvo ľudí kávu považuje len za dodávateľa kofeínu a nakopnutia. Pozná ju len ako horkú čiernu tekutinu, pripravuje si ju do veľkej miery amatérsky (sorry!) a nedokáže z nej vytiahnuť jej skrytú krásu.
Keď však u vás nastane ozajstný stret s kávou, ktorá bola kvalitne spracovaná, upražená i pripravená, stane sa zázrak. Pocítite nadšenie a možno až eufóriu. Otvoria sa vám nové obzory, zatúžite ochutnávať ďalšie a ďalšie kávy a nastúpite na cestu, ktorú najlepšie opisuje slovo fascinujúca.
Svet Perfetto kávy
Web Svet Perfetto kávy, ktorý spoločnosť De’Longhi spustila, veľmi fajn zhŕňa množstvo vedomostí o káve ako takej. Posúďte sami. V sekcii venovanej kávovým zrnám spoznáte históriu kávy od 6. storočia, ale dozviete sa napríklad aj to, že pôvod slova káva by sme mali hľadať v arabsko-tureckom slove „qahwah“ znamenajúcom „povzbudzujúci nápoj“. A vedeli ste o tom, že priemerný Slovák spotrebuje 4,6 kilogramu kávy ročne?
V rubrike venovanej kávovým nápojom nájdete informácie o tom, ako má vyzerať espresso, cappuccino či americano, pričom toto všetko je doplnené cennými radami od baristov. Napríklad takýmito: „Pre tmavšie praženú kávu sú vhodnejšie nižšie teploty. Zato svetlo pražená káva znesie aj vyššiu teplotu.“ Nás zaujalo aj to, že muži podľa výskumov viac preferujú espresso a ženy cappuccino alebo caffé latte.
Ako nastaviť správne mletie?
Zaujímavé tipy od skúsených odborníkov nájdete aj v kategórii „Mletie kávy“. Vedeli ste napríklad, že kávu by ste nemali skladovať v chladničke? „Skladujte ju na suchom a temnom mieste,“ radia baristi. „Nie v chladničke, pretože v tej je vysoká vlhkosť a káva na seba viaže pachy uložených potravín.“
A ako nastaviť správnu hrubosť mletia? „Lepšie je začať od hrubšieho mletia – káva tak vytečie rýchlo, bude podextrahovaná, vodová a príliš kyslá. Potom opatrne po malých zmenách nastavte jemnejšie mletie a zastavte na hrubosti, pri ktorej bude káva chutiť sladko, nebude vás dráždiť kyslosť, ale nepocítite ani horkosť z preextrahovania,“ dodávajú baristi.
Viac neprezradíme. Kliknite si na Svet Perfetto kávy a preklikajte si to sami. Určite sa opäť naučíte niečo nové.