piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Sú väčšie zrná zárukou lepšej kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. septembra 2022
Sú väčšie zrná zárukou lepšej kávy?
Share on FacebookShare on Twitter

Kávovníkové zrna majú rôznu veľkosť a mnohokrát sa stretávame s názorom, že väčšie zrno znamená vyššiu kvalitu. Ale je to skutočne tak? Čo ak je väčšie zrno len poriadne prihnojenou verziou svojho menšieho ja? Sú rozmery zrna dôležité? Sú väčšie zrná zárukou lepšej kávy?

Skúsme sa na chvíľu preniesť do iných odvetví. Vezmime si napríklad jahody: keď si kúpime veľké jahody z obchodu, budú lepšie ako tie menšie, ktoré sme si dopestovali vo vlastnej záhrade? Bude ich veľkosť vyvolaná odrodou alebo nadmerným hnojením? Čo by vám ako prvé prišlo na um? A vieme toto vôbec nejako prepojiť so svetom kávy?

Alebo sa na vec máme pozerať úplne inak a akceptovať, že každá farma vyprodukuje väčšie i menšie zrná a ich veľkosť je len o hre osudu? Postačí predsa zrná pretriediť podľa veľkosti a budeme mať také i onaké. Keď premostíme napríklad k hroznu, tak na jednom strapci nájdeme väčšie i menšie bobule. Pestované pritom boli rovnako. Ako to vnímať v prípade kávy? Veľa otázok, málo odpovedí.

Na veľkosti nezáleží

„Názory na túto tému sa líšia,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve odborník zo slovenskej pražiarne kávy Be:Café Radovan Vrzgula. „Old school pražiari alebo pražiari komoditných káv považujú väčšie kávovníkové zrno za kvalitnejšie, čomu zodpovedá aj cena. Väčšie zrno z rovnakej krajiny zvykne byť drahšie. Platí to však len pre krajiny, ktoré takéto veľkostné triedenie vôbec robia. Robí ho napríklad Brazília a u nás najčastejšie používaná veľkosť je v tomto prípade 17/18.“

„Väčšina dnešných pražiarov by povedala, že na veľkosti zrna nezáleží. To, či je káva chuťovo kvalitnejšia, sa odvíja skôr od hustoty zrna, spôsobu spracovania, odrody a pôvodu kávy. Napríklad v takej Etiópii sa káva podľa veľkosti zŕn vôbec netriedi, ale stupne kvality sú nastavené podľa počtu kávových defektov. Keď je etiópska káva GRADE 1 (v Etiópii majú kvalitatívne stupne 1 až 5, pozn. autora), teda najvyššej kvality, tak v nej nájdeme mnoho zŕn s veľkosťou 13 a Etiópia vie pritom ponúknuť najžiadanejšie a najzaujímavejšie kávy,“ objasnil nám Radovan Vrzgula.

Ako sa triedia zrná podľa veľkosti?

Vyššie sme spomenuli veľkosť zŕn 17/18 a neskôr aj 13. Čo to vlastne znamená? Aké veľké takéto zrno vlastne je? „Ak máme veľkosť zrna 18, tak sa to počíta podľa vzorca 18 x 1/64 palca. To znamená, že na triedenie sa použijú sitá s veľkosťou dier približne 0,714 cm. Káva, ktorá cez dieru neprepadne, má veľkosť 18,“ prezradil nám odborník z rajeckej pražiarne. „Toto číslo vidíme najčastejšie pri washed kávach (spracovaných mokrou metódou, pozn. autora) z Kolumbie, kde je považované za meradlo kvality, od ktorého sa odvíja aj cena.“

Jeden palec je 2,54 centimetra a ak by sme chceli vytriediť zrná veľkosti 13, použili by sme sito s veľkosťou dier 13 x 1/64 palca, teda 13 x 0,03969 centimetra. Po prepočte by nám vyšlo 0,516 centimetra a napríklad pri zrnách veľkosti 16 by to bolo 0,635 centimetra.

Na veľkosť to „hrajú“ skôr komoditky

Bude však kávovníkové zrno veľkosti 18 kvalitnejšie ako zrno veľkosti 13? „Naše skúsenosti hovoria, že nie,“ odpovedal Radovan Vrzgula. „Podľa nás veľkosť zrna nie je všetko. Máme napríklad naturálnu Kolumbiu z farmy La Manchuria a pestovateľ veľkosť zrna vôbec neuvádza. Táto káva však ani náhodou nebola lacná a môžem potvrdiť, že je fakt výborná.“

„V Kolumbii sa pritom káva zvykne triediť podľa veľkosti zŕn a rovnako tak v Brazílii alebo v Keni sa finálna cena odvíja od veľkosti zrna. Platí to však hlavne pri komoditných kávach a nie pri výberovkách. Pri výberovkách totiž rozhoduje skôr chuťový profil a cuppingové skóre,“ zdôraznil.

Môžeme spolu pražiť rôzne veľké zrná?

Dozvedeli sme sa aj to, že triedenie zŕn podľa veľkosti je posledný krok triedenia pri spracovaní kávy. Vzápätí sa nám na jazyk tlačila aj otázka týkajúca sa netriedenia. Keď sú zrná netriedené a všetky sa dostanú do jedného vreca, nevznikne pri pražení problém? Nebude osemnástka v pražičke potrebovať viac času ako štrnástka?

„Nie. V tomto prípade nezáleží na veľkosti zrna, ale na jeho tvrdosti a hustote. Etiópsku kávu s veľkosťou zrna v rozmedzí 13 až 16 vieme bez problémov vypražiť rovnomerne. Ak by sme však k mokro spracovanej Etiópii dali klasickú naturálnu Brazíliu Santos, tak santoska by skončila prepražená a Etiópia by ešte niekoľko desiatok sekúnd alebo minútu potrebovala. To preto, lebo africké kávy majú vyššiu hustotu a sú tvrdšie,“ dodal Radovan Vrzgula pre Blog o káve.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Be:cafékávové zrná
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare

Najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL