piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Audioblog

Audioblog: Automatický kávovar

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. novembra 2022
Share on FacebookShare on Twitter

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Kapitola č. 2: Automatický kávovar

Kapitolu vám prináša slovenská pražiareň kávy Ready After Coffee sídliaca v Bošanoch pri Partizánskom. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke readyafter.sk. Vysvetlenie automatických kávovarov pre vás pripravili Slavomír a Simon Meliškovci.

Automatický kávovar by sme mohli definovať ako akúsi zjednodušenú alebo lenivejšiu verziu pákového kávovaru. V skratke to znamená, že takmer všetky úkony spraví za vás. Postačí stlačiť tlačidlo a všetko ostatné urobí kávovar. Teda zomelie kávu, v centrálnej jednotke – označovanej aj ako sparovacia jednotka – ju stlačí, pustí dnu vodu a vykoná extrakciu. Vzniknutý puk z použitej mletej kávy vyhodí do odpadovej nádobky. 

Čo ponúka automatický kávovar?

V ponuke má často viacero nápojov a vyššie verzie disponujú aj napeňovačmi mlieka – v tomto prípade môže ísť buď o lacnejšiu trysku, ale pokojne aj o komplikovanejší systém, kapučinátor. Stroje s kapučinátorom vedia okrem kávy urobiť aj miešané kávové nápoje ako macchiato, kapučíno alebo latté (najobľúbenejšie kávové nápoje sme vám predstavili TU). Automatické kávovary často disponujú aj tryskou na horúcu vodu, ktorá sa zíde napríklad pri zaliatí čaju. Ide teda o pomerne komplexné zariadenia s viacerými výhodami.

Ako hovorí ich názov, „automatické kávovary“, fungujú automaticky. Napriek tomu však dovolia niekoľko jednoduchých možností nastavovania. Štandardom je nastavenie hrúbky mletia, ale existujú aj automatické kávovary s nastavením množstva použitej vody, prípadne s navolením gramáže kávy. Nastavenie gramáže výrobcovia kávovarov často označujú ako „intenzitu kávy“.

Prečo sú automaty čoraz populárnejšie?

Treba povedať, že záujem o automatické kávovary v poslednej dobe stúpa. Pre ľudí sú cenovo pomerne dostupné a hlavne sú pohodlné. Dá sa povedať, že v súčasnej uponáhľanej dobe je pre širokú skupinu bežných kávičkárov pohodlnejšie môcť si pripraviť nápoj jedným klikom. Často platí, že kávičkári začnú pri automate a neskôr, keď viac vniknú do kávového sveta a začnú spoznávať jeho tajomstvá, presedlajú na páku. Pre ilustráciu meniacej sa situácie môžeme povedať, že nie tak dávno u nás dominovalo zalievanie kávy alebo jej príprava v moka kanvičke, no situácia sa postupne mení. Automatické kávovary naberajú na popularite a obyvateľstvo si ich vďaka kúpnej sile vie dovoliť. 

O ich obľúbenosť sa stará niekoľko faktorov. Hlavnou výhodou a hlavným faktorom obľúbenosti automatických kávovarov je určite jednoduchosť ich ovládania a používania. Ako sme spomínali, stačí stlačiť tlačidlo a kávový produkt je po chvíli pripravený. Toto je pre domácnosti, ale možno ešte viac pre kancelárie, obrovská výhoda. Len si to predstavte. Ráno sa zobudíte a nemusíte vykonávať celú prípravnú kávovú procedúru. Postačí jeden klik a už vám do šálky tečie káva. O nárast záujmu o tento typ kávovarov sa pritom stará aj cena, pretože vstupné náklady nie sú také vysoké ako pri profesionálnych pákových strojoch, ktoré je navyše potrebné doplniť aj mlynčekom. Celkovo sa dá povedať, že ak užívateľ neprahne po absolútne najvyššej kvalite, tak automatický kávovar je pre neho dobrou voľbou. Najvyššiu kvalitu nedosiahne preto, lebo extrakčný proces nemá pod takou kontrolou ako pri manuálnom pákovom kávovare. 

Najznámejšie značky automatických kávovarov

Na trhu sú k dispozícii kávovary mnohých značiek, pričom tie najpredávanejšie sú – v abecednom poradí – De’Longhi, Gaggia, Jura, Krups, Nivona, Philips a Saeco. Základné verzie automatických kávovarov, pri ktorých sa už vieme baviť o akej-takej kvalite, sa pohybujú v cene okolo 300 eur. Okrem prípravy kávy, respektíve espressa, zvyknú mať aj napeňovaciu trysku, ktorou si vieme napeniť mlieko. Všetko je však v akejsi „veľmi základnej“ forme – vstavaný mlynček, samotný kávovar a rovnako aj tryska. 

Kto si môže dovoliť investovať 600 až 700 eur, vie si zakúpiť kvalitnejší automat, ktorý disponuje už aj mliečnymi systémami. Ďalšiu kategóriu by sme vymedzili možno na 900 až 1 500 eur, pričom za takéto peniaze sa už dajú kúpiť ozaj dosť dobré automatické kávovary. Ani s nimi sa užívateľovi nepodarí dosiahnuť rovnakú kvalitu kávy ako pri pákovom kávovare, avšak dokážu sa jej priblížiť. Navyše sú konzistentné a vždy pripravia rovnako kvalitnú kávu, kdežto pri pákovom kávovare to neskúsený užívateľ môže aj pokaziť.

Ako funguje automatický kávovar?

Aspoň v skratke a pre lepšiu predstavu sa pokúsime vysvetliť fungovanie automatického kávovaru. Zrnkovú kávu je potrebné nasypať do zbernej nádobky na kávu nachádzajúcej sa nad mlecími kameňmi. Po stlačení tlačidla mlynček zomelie požadované množstvo kávy. Takéto kávovary majú aj „váhu“, ktorá však v skutočnosti váhou nie je – je to len miesto, respektíve priestor, ktorého objem je vyrátaný podľa predpokladanej hmotnosti mletej kávy. Upravením gramáže sa toto miesto buď zmenšuje alebo zväčšuje. Keď sa priestor naplní kávou, k slovu sa dostane pliešok s mikrospínačom. V dôsledku aktivovania mikrospínača sa mletie vypne. Svoju rolu následne zohráva aj elektromagnet, ktorý otvorí dvierka a káva sa vysype do centrálnej jednotky. 

Ďalším krokom je utlačenie kávy a vytvorenie puku. Toto všetko zabezpečuje spomínaná centrálna, respektíve sparovacia jednotka. Vysvetlenie tohto všetkého len za pomoci slov je náročné, ale svoju rolu zohráva aj ozubené plastové alebo kovové koliesko a rovnako aj piest, ktorý kávu zatlačí pod určitým tlakom a priestor uzavrie. Čerpadlo do sparovacej jednotky následne z bojlera pustí horúcu vodu s teplotou niečo cez 90 stupňov. V tejto chvíli prebehne extrakcia kávy, ktorá sa následne cez hadičky dostane do výstupových trysiek.

Puk tvorený vyextrahovanou kávou sa presunie do odpadovej nádobky a celá sparovacia jednotka v akomsi pohotovostnom režime čaká na ďalšie stlačenie tlačidla, po ktorom sa celý tento proces prípravy kávy zopakuje.

Automatický kávovar a mliečne nápoje 

Spomenuli by sme aj to, ako fungujú mliečne nápoje. Kávovar disponuje buď tryskou, pomocou ktorej si užívateľ mlieko napení sám, alebo je v hre komplexnejší systém, pri ktorom si hadička mlieko natiahne sama. Horúca para sa postará o jeho napenenie a takto pripravené mlieko sa dostane priamo do šálky. Napeňovače mlieka však majú aj problém; zväčša sa nedajú dobre vyčistiť a v ich útrobách sa mlieko môže pokaziť. Často sa čiastočne alebo úplne zapchajú a následne nefungujú správne.

Údržba automatického kávovaru

Napriek uvedenému treba povedať, že automatický kávovar nie je náročný na údržbu. Tak, ako hovorí už jeho názov, všetko prebieha automaticky a pri lepších modeloch je dokonca možné nastaviť aj prepláchnutie centrálnej jednotky. Čistenie je pomerne jednoduché, centrálnu jednotku je možné pomerne ľahko vybrať a vyčistiť pod tečúcou studenou vodou. Raz za čas to treba spraviť. 

Nuž a taká vec ako vyčistenie nádobky na odpad je úplná samozrejmosť. Systémy sú dokonca nastavené tak, že keď sa nádobka nevyčistí, kávovar neurobí ďalšiu kávu. Užívateľ je teda nútený vyčistiť ju. Po určitom množstve urobených káv je okrem toho potrebné spraviť aj dekalcifikáciu systému, teda odvápnenie. Lepšie kávovary nás upozornia, kedy je potrebné spraviť tento krok. Tento proces je však veľmi jednoduchý: existujú pomocné prípravky, chémia, a kávovar všetko prečistí automaticky. Sám si načerpá vodu s prípravkom a prečistí interné systémy.

Automatický kávovar môže byť aj vhodným dizajnovým doplnkom domácnosti. Niektorí výrobcovia vyrábajú aj modely, ktoré sa dajú zabudovať do kuchynskej linky. Avšak aj tie, ktoré nie sú určené na zabudovanie, vedia byť ozaj pekné. Výrobcovia si na tom dávajú dosť záležať, veď krása dizajnu a okulahodiaci výzor môžu byť spúšťačom nákupného rozhodnutia. Pekný kávovar vie kuchynské prostredie veľmi vhodne dozdobiť.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: audioblog
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
pákový kávovar Bellezza Bellona

Audioblog: Pákový kávovar

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL