Botanicafé: Nový spot s výberovou kávou v Košiciach
V priebehu leta v Košiciach otvorila svoje brány nová kaviareň s výberovou kávou. Botanicafé sa nachádza na Mánesovej ulici pri vstupe do Botanickej záhrady a jej majitelia do metropoly východu priniesli kávu z jednej z najlepších slovenských pražiarní Karma Coffee. V Košiciach tak vznikol nový spot s výberovkou.
Košická kávová kultúra je do veľkej miery upätá na tmavšie a horkejšie kávy, ktorých je doslova plné mesto. Majiteľom Botanicafé však nechýba optimizmus ani odvaha. Vedia, že to nebude jednoduché, ale plánujú prispieť k výchove novej generácie uvedomelých kávičkárov a ponúknuť im nadpriemer.
Za Botanicafé stoja traja ľudia. Michal a Alexandra Gogovci a Dajana Ručová. V rozhovore pre Blog o káve prezradili niečo o sebe, o svojej kávovej ceste, o tom, čo viedlo k založeniu Botanicafé, ale aj o tom, kedy ich nájdeme v aplikácii European Coffee Trip. Prečo tam vlastne zatiaľ nie sú?
Ako ste sa dostali ku káve a hlavne k výberovej káve? Čo vás k nej priviedlo a kedy sa tak stalo?
Michal: Dovolím si tvrdiť, že „ ku káve sa treba prepiť“. Ako väčšina študentov a mladých ľudí som začínal s instantnou kávou. Počas môjho doktorandského štúdia vo Viedni sme denne pili štyri až päť káv. Kávy sme v kávovare obmieňali, takže sme si vytvárali nejakú predstavu o tom, ako káva má, môže alebo naopak nemá chutiť. Vtedy som ju začal vnímať úplne inak. Náhodne som vyhľadával kaviarne a ochutnával som. K výberovej káve som sa potom dostal vďaka mojej terajšej kolegyni Dajen (obaja pracujú na Katedre botaniky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), ktorá ma zobrala do kaviarne s výberovými kávami. Veľmi mi zachutili. Akceptujem, že každý z nás má na kávu iné nároky a mne osobne sa páči, keď káva chutí všade inak. Človek tak má možnosť objavovať jej čaro, a to ani nehovorím o blahodarných účinkoch kávy na ľudský organizmus.
Saška: Ja o sebe tvrdím, že som „kaviarňový“ typ. Mám rada tú atmosféru, vôňu… miesto, kde môžem prísť, sadnúť si, dať si dobrú kávu a relaxovať, pracovať alebo pokecať s kamoškami. Do istého času bola pre mňa dôležitá skôr tá atmosféra kaviarne a chuť kávy som až tak neriešila. Až kým som nespoznala Dajen, ktorá nás začala učiť piť kvalitnú výberovú kávu. A odvtedy si teda vyberám aj kaviarne podľa toho, akú kávu podávajú.
Dajen: Pred časom som pracovala v kaviarni v Anglicku, konkrétne v meste Brighton. Tam som prvýkrát zistila, že kokosový sirup a veľa mlieka nedotvárajú tú správnu chuť kávy. Začala som piť len espresso z arabiky bez cukru a mlieka, a na počudovanie to bola tá pravá chuť kávy, ktorá očarila moje zmysly. Po tejto skúsenosti som sa rozhodla, že od nového semestra si v Košiciach nájdem novú brigádu a veľmi ma zaujalo miesto Halmi Caffe, ktorého majiteľ takisto rozumel dobrej káve. Povedala som si, že raz by som sa tomu aj ja mohla venovať naplno. Na založenie novej kaviarne som však nikdy nemala guráž, takže musel prísť niekto ako Mišo a túto myšlienku premeniť na skutočnosť.
Ako sa vlastne zrodila myšlienka založiť si kaviareň? Dlho ste hľadali vhodný priestor a ako ste sa dopracovali práve k tomuto miestu?
Michal: Odkedy som sa začal viac zaujímať o kávu a kávovú kultúru, tak sme si s manželkou hovorili, že by bolo super mať takú malú kaviarničku. Ladiť som ju chcel do škandinávskeho štýlu, nakoľko k severanom mám pomerne blízky citový vzťah. Môj svokor hovorí, že „šťastie praje pripraveným“ a v tomto prípade sa to aj potvrdilo. Začala sa rekonštrukcia botanickej záhrady a nakoľko tam pracujem, videl som, ako sa čo vyvíja. Riaditeľ botanickej záhrady naznačil, že by v areáli chcel malú kaviareň a ja som neváhal: ponúkol som, že ju otvorím. Napokon to nebola ľahká cesta, ale som veľmi rád, že na campuse UPJŠ sa podarilo vytvoriť miesto, kam si môžu prísť posedieť študenti, návštevníci botanickej záhrady, ale aj ľudia z okolia. V tejto časti Košíc niečo také chýbalo.
Saška: Ako ten spomínaný „kaviarňový“ typ som vždy chcela mať vlastnú kaviareň. Snívala som o tom už počas štúdia na Technickej Univerzite v Košiciach. Predstavovala som si kaviareň, v ktorej by študenti mohli tráviť čas a kde by sa cítili ako doma v obývačke. Možno niečo na štýl Starbucks, ale samozrejme s kvalitnou kávou. Keď som sa stala mamou, začala som kaviarne vnímať aj z tej mama-perspektívy. Chcela som mať kaviareň, kde by sa mamy cítili príjemne a kde by našli všetko, čo potrebujú. Aj kvalitnú kávu. Keď za mnou prišiel Mišo s tým, že v botanickej záhrade môžeme otvoriť kaviareň, bolo to ono. S dcérami som tam rada chodila na prechádzky a veru kaviareň mi v oblasti chýbala. Odrazu nám začalo byť jasné, že toto môže byť príležitosť splniť si sen.
Dajen: Keď ma Mišo oslovil, ani na chvíľu som neváhala. Priestor, ktorý je spojený s našou univerzitnou botanickou záhradou, bol totiž ako stvorený pre kaviareň.
V kaviarni ponúkate kávu od Karma Coffee. Prečo ste sa rozhodli práve pre ňu? Mali ste s ňou osobné skúsenosti?
Michal: Pre značku Karma sme sa rozhodli vďaka osobným skúsenostiam s majiteľom. Často sme chodievali na Liptov a po potulkách Liptovským Mikulášom sme sa dostali aj do kaviarne Karma Coffee. Ich káva nám veľmi zachutila a mňa osobne zaujal aj ľudský prístup majiteľa. Nájsť v dnešnej dobe človeka, ktorý sa nepozerá len na biznis a dokáže vám venovať svoj čas a ukáže taký priateľský prístup, tak to je rarita.
Saška: S týmto do bodky súhlasím.
Dajen: Išlo nám aj o to, že chceme podporiť lokálnych pražiarov zo Slovenska. Michal (Makovič z Karma Coffee, pozn. autora) má bohaté skúsenosti a jeho kávam nevieme odolať už niekoľko rokov. Aj preto sa spolupráca s ním priam žiadala.
Aké typy káv máte v ponuke? Karma má aj ovocné bomby, ale sú na nich ľudia v Košiciach pripravení? Predpokladám, že preto máte aj niečo čokoládovejšie, čím uspokojíte klasiku. Ktoré kávy sú v Botanicafé žiadanejšie?
Dajen: Máme dva mlynce. Na jednom je naša vlastná zmes arabík a práve tá je čokoládovejšia. Z 90 percent ju tvorí Brazília a z 10 percent Etiópia, ktorá jej dodá aj trošku acidných chutí. Nie však veľa a je to zvládnuteľné pre každého. Kávu na druhom mlynci obmieňame, raz tam máme Kolumbiu, inokedy niečo príjemné africké. Zatiaľ nám to takto funguje dobre. Ľudia, ktorí ochutnali tieto odvážnejšie výberovky, sa pravidelne vracajú a opätovne skúšajú niečo nové.
Zaujíma ma váš pohľad na kávovú kultúru v Košiciach. Sú už Košičania pripravení na kvalitnú výberovú kávu alebo toto mesto čaká dlhá cesta?
Michal: Keď si otvoríte aplikáciu European Coffee Trip, v Košiciach vám to ukáže len šesť kaviarní s výberovkou. Asi je to málo, ale kávová kultúra sa v Košiciach postupne bude prebúdzať. V tomto som optimista. Keď aj študenti dostanú možnosť začať spoznávať kvalitné kávy, nemôže to dopadnúť zle. Niekoho možno odrádza cena za kávu a zdá sa mu pridrahá, ale koľko pritom minieme na úplne nepotrebné veci? My tu však hovoríme o kvalitnej káve, s ktorou je spojený aj zdravotný aspekt. Je dôležité, akú kávu človek pije. Prirovnajme to k jedlu: skúste jeden mesiac jesť len „junk food“ a už to pocítite, odzrkadlí sa to na vašom zdraví. A keď by sme mali celý život piť nekvalitnú kávu, dá nám to zabrať. Aj o tom to je.
Saška: Mne sa zdá, že kávová kultúra sa posúva k lepšiemu. Pribúda kaviarní s kvalitnou kávou, robí sa osveta vo vnímaní kvalitnej kávy – musím povedať, že aj vďaka vášmu blogu. Aj ja som optimistka. Na druhej strane však viem, že určitá skupina ľudí nebude nikdy pripravená na kvalitnú výberovú kávu. Sú ľudia, ktorým na tom nezáleží a ktorým je to jedno. O káve nepotrebujú nič vedieť, potrebujú len doplniť kofeín. Bohužiaľ.
Dajen: Podľa mňa sa to k nám postupne dostáva. Keď sa stretnem s kamarátmi, zväčša som príjemne prekvapená, že káve rozumejú čoraz lepšie. Navyše si pravidelne doprajú kvalitnú výberovú kávu od pražiarov z celého sveta a skúšajú alternatívne spôsoby prípravy kávy. Ideme dobrým smerom.
V kaviarni Botanicafé som si všimol aj detský kútik. Prečo ste sa rozhodli nájsť mu miesto?
Saška: Ja som sa na kaviareň pozerala aj z pohľadu uspokojenia potrieb rodiča a preto som presadila kútik. Vzhľadom na situovanie kaviarne mi to prišlo úplne prirodzené. Hneď vedľa je škôlka a do botanickej záhrady chodí veľa rodín s deťmi. Kaviareň je navyše v obytnej časti, kde žije veľa mladých rodín. Dostali sme aj upozornenia, že ak chceme mať detský kútik na mieste, kde sa ľudia chodia učiť alebo pracovať, môže to byť kontraproduktívne. Zatiaľ sme sa však s problémom nestretli.
Zaujíma ma aj skôr spomínaná aplikácia European Coffee Trip. Prečo tam ešte Botanicafé nie je?
Michal: Aplikáciu European Coffee Trip máme všetci nainštalovanú a ja ju rád využívam aj na služobných cestách. Samozrejme, že by sme v nej chceli byť a už sme to aj začali riešiť. Nechýba nám veľa, ale do ponuky ešte musíme zaradiť alternatívnu prípravu kávy. Plánujeme tak spraviť.
Dajen: Áno, problém je presne v tom, že sme ešte nezačali servírovať alternatívne spôsoby prípravy kávy. Ako však povedal Michal, pracujeme na tom. Aplikáciu radi využívame a je dôležité, aby sme sa takisto stali súčasťou tejto kávovej komunity.
PS: O kaviarni Botanicafé sa viac dozviete na webovej stránke botanicafe.sk, prípadne na kontách @botanicafekosice na Facebooku a @botanicafe_kosice na Instagrame.