nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Čím čerstvejšia káva, tým lepšia káva?

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. októbra 2022
čím čerstvejšia káva tým lepšia káva
Share on FacebookShare on Twitter

Boli ste pri káve zvyknutí pozerať si dátum praženia? Pravdepodobne nie. Väčšina káv dostupných v bežných obchodov ho totiž z taktických dôvodov neuvádza a na obal dáva len dátum spotreby. Ten si totiž vynucuje legislatíva. A to, že káva sa najskôr niekoľko mesiacov váľa po rôznych skladoch, predsa nepotrebuje nikto vedieť.

Moderné pražiarne pracujúce s kvalitnou kávou však fungujú inak. Uvedenie dátumu praženia je pre nich de facto povinnosťou a ak by ho neuviedli, zákazníci by len krútili hlavou. Pravdepodobne by sa už nevrátili. To je však len jedna časť celej otázky. Tá druhá stojí inak: Koľko dní po pražení je káva na svojom chuťovom vrchole? Platí, že čím čerstvejšia káva, tým lepšia káva?

„Ani pri správnom dátume praženia neexistuje záruka, že z kávy vyťažíme jej najlepšiu chuť,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve pražiar slovenskej spoločnosti Verticcio Matej Ondrášik. „Kávu netreba súdiť len podľa dátumu jej praženia, ale treba si uvedomiť, že každá káva je iná. Všetko toto závisí aj od druhu kávy, veľkosti zrna, čerstvosti zberu, ale aj spracovania zeleného zrna. Z vlastnej zvedavosti sme testovali aj kávy staršie ako šesť mesiacov a pri nastavení vyššej gramáže boli chuťovo výborné. Všeobecne sa držíme toho, že uvádzame dátum spotreby pol roka od dátumu praženia. Reťazce pritom zvyknú dávať dvojročné dátumy spotreby.“

Káva a oxid uhličitý

Pripravovať si kávu v prvých dňoch po pražení nie je optimálne, pretože jej extrakciu komplikuje prebytok CO2. „Po upražení v káve dozrieva proces, v rámci ktorého sa uvoľňuje CO2. Ak by ho v nej bolo ešte príliš veľa, finálny nápoj nebude mať optimálne chuťové vlastnosti. Ak by sme si kávu pripravili len pár dní po upražení, tak by pri extrakcii extrémne penila. Znakom čerstvej kávy je mnohokrát aj nafúknutý obal. Vtedy sa z nej uvoľňuje veľa CO2.“

Oxid uhličitý je fajn ochranca, pretože okolo zŕn vytvorí akúsi ochrannú atmosféru a udržiava ich vo forme. Ak by sa ho nahromadilo príliš veľa, obal by sa mohol extrémne nafúknuť, avšak tomuto problému bráni tzv. jednosmerný ventil: ten zvnútra vypustí prebytočný CO2, ale naopak, dovnútra nepustí žiadny kyslík, ktorý by sa staral o zvetrávanie kávy. Pri príprave kávy však už CO2 nepomáha.

Čerstvá káva vs. stará káva

„Veľmi čerstvá káva extrémne pení a rovnako vzniká aj problém s jej nastavením na mlynčeku. Súčasne však platí, že ani pri veľmi starej káve nie je jednoduché nastaviť mlynček. Vo väčšine prípadov je pri staršej káve potrebné nastaviť vyššiu gramáž, aby sme dosiahli požadovanú chuť,“ skonštatoval Matej, ktorý vzápätí odpovedal aj na otázku, kedy je už káva veľmi stará: „Vtedy, keď nám tzv. vyschla. Obsahuje málo CO2, inak povedané, zvetrala. Bola vystavená kyslíku, či už v zle uzatvorenej nádobe alebo bola len tak pohodená v otvorenom sáčku. Vtedy už od nej nemôžeme očakávať žiadne zaujímavé chuťové tóny.“

pražiar Verticcio Matej Ondrášik

Koľko dní po pražení piť kávu?

Na otázku, koľko dní po pražení je optimálne piť kávu, existuje množstvo rôznych odpovedí. Každý má iné skúsenosti a každému to asi vyhovuje inak. Ako však má postupovať bežný človek bez skúseností?

„Pri tzv. filtroch je najlepšia čerstvo pražená káva, to znamená, že pokojne aj druhý alebo tretí deň po pražení. Pri príprave espressa však káva určite potrebuje odstáť aspoň dva týždne. Podľa našich skúseností je káva na espresso najvhodnejšia približne po štyroch týždňoch, teda po mesiaci. Pri zmesiach je to kvôli kombinácii arabiky a robusty aj dlhšie,“ odvetil Matej Ondrášik.

Tu však treba dodať, že všetko je to aj vecou skladovania. Ak kávu vystavíte kyslíku, jej kvalita pôjde rýchlo nadol. Keď ju však uchováte v kvalitnom obale bez prístupu kyslíka, odložíte na suché a tmavé miesto a ponecháte pri izbovej teplote, viete jej životnosť predĺžiť. Tak kážu univerzálne poučky.

Prístup pražiarne

A ešte jedna otázka: Ako by mala postupovať pražiareň? Mala by kávu zákazníkovi dodávať okamžite po pražení alebo s nejakým oneskorením, aby už bola vhodná na prípravu?

„Každá pražiareň funguje inak. Niektoré pražiarne posielajú zákazníkom kávy hneď po upražení a všetko nechajú na nich. My ako Verticcio sa orientujeme hlavne na horeka segment a dbáme na to, aby klient nedostal veľmi čerstvú kávu. Mal by totiž problém s jej prípravou, s nastavením mlynca či s penením espressa a personál by zinfarktoval. Zákazníkom sa preto snažíme posielať kávy, ktoré postáli už minimálne dva týždne. Potom ide celý proces hladko,“ dodal Matej Ondrášik pre Blog o káve.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávarozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
festival Káva Čaj Čokoláda

Káva Čaj Čokoláda v Bratislave: Parádna šou, ktorú si nenechajte ujsť

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL