piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Je pomalé praženie kľúčom k lepšej káve?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. októbra 2022
praženie kávy 206 stupňov

Kávovníkové zrnko pri 206 stupňoch Celzia.

Share on FacebookShare on Twitter

Jeden z kávových gigantov vo svojej televíznej reklame hovorí o pomalom pražení kávy. Pri pražení v tradičných bubnoch vraj jeho pražiari nesledujú čas a najlepšie zrnká pražia veľmi pomaly, „pretože viac času znamená viac chuti“. A ja sa pýtam: Je pomalé praženie kľúčom k lepšej káve? Alebo je kľúčom k lepšej káve viac času v pražičke?

Mne osobne sa toto nejako nezdá a moja kávová rovnica hovorí niečo iné: Viac času znamená viac uhlia. Ale proti gustu žiadny dišputát. V každom prípade som sa rozhodol, že si pár vecí pozisťujem. Po ruke som mal pražiara Simona Meliška z Ready After Coffee a začal som mu klásť otázky.

Na eshope readyafter.sk viete do konca týždňa (30. október) využiť zľavový kód READY10 a ušetríte 10 percent. Kód platí okrem káv aj na čaje, príslušenstvo a dokonca aj na kávové ovocie, cascaru.

Marketingový trik

Už prvá odpoveď naznačovala, že ide len o marketingový trik a na pomalosť praženia by sme to hrať nemali. „Každá káva je špecifická a každá si vyžaduje iné parametre,“ povedal Simon Melišek v rozhovore pre Blog o káve. „Vyžaduje si inú vstupnú teplotu, iný airflow a iné otáčky bubna.“

„Dôležité je hlavne to, aby bolo zrnko upražené rovnomerne, teda tak na povrchu, ako aj vnútri. Keď si kávu dobre zhodnotíš a určíš správne hodnoty, tak praženie trvá dvanásť až pätnásť minút a výsledok bude skvelý. Je úplne zbytočné viac to naťahovať,“ zdôraznil pražiar.

Otázku som položil aj inému pražiarovi, ktorého nebudem menovať. Dopadlo to tak, že som ho takmer nemohol ani citovať, posúďte sami: „Pane bože, toto je taká ********, že vždy, keď to počujem, tak gúľam očami.“ Marketéri teda opäť raz vymysleli niečo, čím sa snažia šikovne zblbnúť laického diváka. Nič nové.

Nejde o čas, ale o teplotu

Simon mi vzápätí povedal, že pražiarne to pri pražení nehrajú na čas, ale na teplotu. Sledujú rôzne krivky, medzi inými aj teplotu v pražičke. Keď sa blížime k 200 stupňom, začne byť káva vhodná na konzum.

„Táto teplota závisí od konkrétnej kávy. Teraz sme pražili Brazíliu, ktorá je pitná približne od 195 stupňov. My sme ju vyberali pri teplote 206 stupňov, čo je také optimum, aké požadujú naši zákazníci a na aké sú zvyknutí,“ skonštatoval.

Úvahy o druhom cracku

Moderné pražiarne sa snažia vyhnúť niečomu, čo označujeme ako second crack, teda druhé pukanie. Káva pukne podobne ako popcorn a keď sa tak stane druhýkrát, je zle. Na jej povrch vystúpia oleje a už je spálená. Pri supermarketových kávach je to štandard, ibaže vtedy už káva nemá žiadnu chuť a ponúka len horkosť.

Pri akej teplote by sme sa dostali k druhému cracku? „Pri tejto konkrétnej Brazílii by to bolo okolo 215 stupňov. Je to však len orientačné číslo, pretože každá káva sa zachová inak a každá pražička pracuje inak,“ skonštatoval Simon.

Zaujalo ma, že káva je pitná od 195 stupňov a pri 215 stupňoch už nasleduje druhý crack. Takže správne okno, kedy káva chutí najlepšie, je dosť malé. „Je to tak. Okno, ktoré treba trafiť, je veľmi malé a nie je jednoduché sa to naučiť.“

Vytratenie acidity a ovocnosti

Jeden z dôsledkov praženia spočíva aj v tom, že z kávy sa postupom času vytráca acidita a ovocnosť. Vedeli by ste si tipnúť, pri akej teplote sa tak stane? Ja som sa na to opýtal.

„Pri tejto konkrétnej káve sa tak začne diať už na približne 200 stupňoch,“ odpovedal Simon Melišek. „Ale nedá sa to povedať takto uniformne, celý proces prebieha postupne. Pri druhom cracku by však už celá ovocnosť bola fuč.“

Ako sa vyvíja farba zŕn počas praženia?

Pre lepšiu predstavu o priebehu praženia prikladáme aj fotografie zŕn pri teplotách 90, 120, 140, 160, 170, 185, 195, 200 a 206 stupňov Celzia. Takto sa nám v pražičke formuje kávové zrnko.

PS: Zaujímavé informácie nájdete aj v článku s názvom „Ako prebieha praženie kávy?„

Všetky priložené fotografie sú z dielne pražiarne Ready After Coffee.

praženie kávy 90 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 90 stupňoch Celzia.
praženie kávy 120 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 120 stupňoch Celzia.
praženie kávy 140 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 140 stupňoch Celzia.
praženie kávy 160 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 160 stupňoch Celzia.
praženie kávy 170 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 170 stupňoch Celzia.
praženie kávy 185 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 185 stupňoch Celzia.
praženie kávy 195 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 195 stupňoch Celzia.
praženie kávy 200 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 200 stupňoch Celzia.
praženie kávy 206 stupňov
Kávovníkové zrnko pri 206 stupňoch Celzia.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: praženie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávovar De'Longhi Magnifica Start

Recenzia De’Longhi Magnifica Start: Kávovar do každej domácnosti

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL