Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Dirty Chai Latte: Ako si pripraviť korenistú pochúťku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. decembra 2022
Dirty Chai Latte
Share on FacebookShare on Twitter

V priebehu novembra a decembra sme spolu s profi baristom Filipom Lörincom (@chlorofilip na Instagrame) testovali kávovar De’Longhi La Specialista Maestro. Obsiahly článok sme chceli obohatiť aj o jednoduchý recept, ktorým si môžete spríjemniť zimné dni. Keďže sme mali k dispozícii sirup Masala CHAI od popradského BROWN&Co. Syrups, dlho sme neváhali. Voľba padla na Dirty Chai Latte.

Definícia Dirty Chai Latte

Teória hovorí o tom, že Dirty Chai Latte je kofeínový nápoj pozostávajúci z tradičného korenistého indického čaju masala chai, espressa a speneného mlieka. Skvelou náhradou masala chaiu je Masala CHAI sirup, ktorého množstvo je možné doladiť podľa požiadaviek konzumenta. To isté platí aj o espresse, ktoré môže byť obyčajné, ale pokojne môže ísť aj o doubleshot.

Nápoj Dirty Chai Latte je korenistý a krémový, takže perfektne sa hodí k chladnému zimnému počasiu. Potrebujete sa pred odchodom z domu trochu zahriať a nabiť dobrou náladou? Tento recept je viac ako ideálny.

Recept od Filipa

„Pri príprave receptu som používal 10 mililitrov sirupu CHAI od BROWN&Co. Syrups, ale je to variabilné: ak chce niekto sladší nápoj, nech použije viac, ak niekto menej sladký, tak menej,“ povedal Filip Lörinc pre Blog o káve. „Dá sa s tým hrať, ale mne to najviac chutilo pri desiatich gramoch sirupu. K tomu som pridal single shot Salvadoru od Be:Café a následne napenené mlieko. Vznikla mi z toho veľmi dobrá záležitosť, doslova zimná a sviatočná chuť. V nápoji cítiť aj kávu a aj korenistú chuť sirupu. Podľa mňa je to úplne ideálne na nejaké zimné poobedia.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Recept od Juraja

So žiadosťou o definovanie Dirty Chai Latte sme oslovili aj toho najpovolanejšieho, šéfa spoločnosti BROWN&Co. Syrups, Juraja Iždinského. Ako to vidí on a ako by sme si nápoj podľa neho mali pripravovať?

„Začnem definíciou Chai Latte, čo je mliečny nápoj postavený na základe z čierneho čaju, cukru, kardamómu, škorice, badiánu, klinčekov, muškátového orechu, zázvoru a horúceho speneného mlieka,“ uviedol Juraj Iždinský pre tento blog a vzápätí prezradil, ako to robí jeho spoločnosť: „My z tejto zmesi čaju a korenia vyrábame sirup. Ten prípravu chai latte zjednodušuje na kombináciu sirupu a speneného mlieka.“

A aký je podľa neho správny recept na Dirty Chai Latte? „Je to chai latte doplnené shotom espressa,“ odpovedal. „Mne to vyhovuje takto: na dno šálky nalejem 20 mililitrov sirupu, naň si pustím espresso a potom to už len doplním mliekom. Osobne by som odporučil acidnejšiu kávu, ktorá lepšie dopĺňa chute sladkého sirupu a mlieka.“

Dirty Chai Latte
Dirty Chai Latte, ktoré Filip pripravil so Salvadorom od Be:Café a s Masala CHAI sirupom od BROWN&Co. Syrups.

Masala CHAI sirup

Zaujímali nás aj detaily týkajúce sa výroby Masala CHAI sirupu. Čo všetko Juraj môže prezradiť? „Že ho vyrábame ručne,“ usmial sa. „Na začiatku procesu je silný výluh čierneho čaju, ktorý dolaďujeme zmesou korení, v ktorých dominuje kardamóm, škorica, klinčeky a badián.“

„V našom sirupe sa korenie nelúhuje, ale je jeho pevnou súčasťou od varenia až po samotné fľašovanie. Vo fľaši teda ostáva až do chvíle, kým sa nedostane do kaviarne, prípadne domov k zákazníkovi. Cieľom tohto všetkého je zachovanie intenzívnej vône a chute. Dôležitým faktom je aj to, že sirup nekonzervujeme žiadnym umelým chemickým konzervantom, len cukrom a teplom. Robíme to teda rovnako, ako naše babičky… teda keby chceli babičky namiesto bazového sirupu robiť chai.“

Sirup Masala CHAI má okrem uvedeného využitia aj mnoho ďalších uplatnení. Vhodný je do koláčov, na prípravu rôznych krémov, ale napríklad aj v lete na zmrzlinu. „Na zmrzline vie byť ozaj skvelý. Či už na čisto smotanovej alebo vanilkovej,“ dodal Juraj Iždinský.

Masala CHAI sirup od BrownCo
Toto je Masala CHAI sirup. Mňam.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Colombia Jairo Arcila od Goriffee

Broskyňový masaker od Goriffee: Colombia Jairo Arcila Peach

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL