piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Broskyňový masaker od Goriffee: Colombia Jairo Arcila Peach

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. decembra 2022
Colombia Jairo Arcila od Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Keď k nám dorazila nová káva z produkcie Goriffee označená ako Colombia Jairo Arcila Peach, netušili sme, s čím máme do činenia. Už otvorenie balíka však naznačilo, že ide o nezvyčajný kúsok a prvá ochutnávka totálne opantala všetky zmysly. Natíska sa len jedno slovo: masaker.

Okamžite sme kontaktovali Erika Šimšíka, ktorý má v Goriffee na starosti nákup zelenej kávy a kontrolu kvality. O tomto experimentálnom nanolote od farmára Jaira Arcilu sme za každú cenu museli zistiť viac. Niečo také sa na trhu vyskytuje len sporadicky, veď táto káva chutí ako broskyňový čaj.

Peach maceration

Za všetko môže špeciálny spôsob spracovania, konkrétne peach maceration, teda broskyňová macerácia. „Je to experimentálny spôsob spracovania kávovníkových bobúľ,“ povedal Erik Šimšík pre Blog o káve. „Prakticky ide o fermentáciu, pri ktorej kávovníková čerešňa vcelku spolu s dužinou fermentuje spolu s broskyňami a vínnymi kvasinkami. Konkrétne pri tomto produkte fermentácia prebiehala 72 hodín a výsledok je ozaj úžasný.“

Môžeme potvrdiť, že táto káva ponúka neuveriteľný chuťový zážitok. Podobne nadšení sú z nej aj Gorifáci: „Chuťovo je to jednoznačne bomba a pripomína broskyňový čaj. Človek sa v káve ani nemusí vyznať a po jej ovoňaní a príprave sa doslova teleportuje do broskyňového sadu.“

Odvážne experimenty

Najbežnejšie spôsoby spracovania sú natural a washed, ale na trhu pribúda čoraz viac experimentov. „My sa v priebehu roka snažíme priniesť aj rôzne zaujímavé a netradičné spôsoby ako anaeróbne, karbonické alebo honey spracovanie. Máme však radi aj odvážnejšie experimenty, pretože tie prinášajú chuťovo niečo úplne iné. Nepreháňame to s nimi, ale tento experiment za to stojí. Jairo Arcila vytvoril ozaj skvelý lot.“

„Určite bude takýchto experimentov čoraz viac, keďže tieto kávy sú jednoducho iné. A výraznejšie sa odlišujú,“ pokračoval Erik Šimšík. „V priebehu tohto roka sme mali ešte jedno veľmi zaujímavé spracovanie. Bola to citric washed metóda uplatnená na Colombii Monteblanco.“

Nanolot v množstve 60kg

Vráťme sa však k peach maceration. Je na našom trhu niečo podobné? „Nevieme o tom, ale na druhej strane to ani nemôžeme celkom vylúčiť,“ odvetil Erik a na záver dodal, že tejto kávy je v sklade Goriffee veľmi málo: „Je to nanolot a mali sme jej len 60 kilogramov. Niečo sme už predali, niečo sme vypili my. Ide to rýchlo.“

Keď už budete na eshope goriffee.com nakupovať, máme ešte nejaké tipy. Erik a spol. sú nadšení hlavne z tohtoročnej úrody v Keni, ktorá bola podľa nich „skvelá“. Úplná topka je Kenya Subra natural a nám veľmi chutila aj Ethiopia Hambela. Aby nebola Colombia Jairo Arcila v košíku smutná.

Colombia Jairo Arcila káva na filter
Klikni na fotku a ako zázrakom sa prenesieš priamo do eshopu.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Goriffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kniha o káve ilustrované dejiny dúšok po dúšku

Ilustrovaná kniha o káve: Novinka z dielne slovenského autora

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL