sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Recenzie káv: Predstavujeme novú stupnicu s maximom 50 bodov

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. januára 2023
Share on FacebookShare on Twitter

V priebehu doterajšieho fungovania Blogu o káve prilákali azda najväčšiu pozornosť recenzie káv. Doposiaľ boli len o názore jedného človeka, ktorý kávam prideľoval jeden až desať bodov. Áno, tým človekom som bol ja, Ladislav Király, a jednobodovú Coffee Queen do týchto okamihov cítim na jazyku. Bohužiaľ.

V roku 2023 chcem toto všetko povýšiť na vyššiu úroveň a dopracovať sa k o niečo objektívnejšiemu a relevantnejšiemu rebríčku. Do tímu recenzentov týmto okamihom pribúdajú dvaja baristi, odchovanci košickej výberovej kaviarne BØLGE, Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d). Novinka spočíva aj v tom, že každá káva bude môcť na novej stupnici, respektíve rebríčku, získať maximálne 50 bodov.

Recenzie káv: Čo všetko budeme bodovať?

Komplexná kvalita kávy: 25 bodov

Týchto 25 bodov budú udeľovať baristi Filip a Gabriela. Spoločne si posvietia na arómu, aciditu, telo, dochuť a celkový dojem, pričom každá z týchto podskupín bude mať hodnotu piatich bodov.

„Pri aróme budeme riešiť to, či nám káva vonia, nakoľko je aromatická a pre nás príjemná, prípadne či v nej cítime niečo spálené alebo prefermentované,“ vysvetľoval Filip Lörinc. „Pri acidite nepôjde o to, či je káva výrazne acidná, ale hlavne o to, či je príjemne alebo nepríjemne acidná, poprípade či acidita v káve úplne absentuje.“

„Telo bude zasa viac-menej o tom, aký pocit káva zanechá na jazyku. Či ľahký čajový, prípadne jogurtový, smotanový alebo sirupový. Tu je to dosť o osobných preferenciách. Ja mám rád ťažké kávy, Gabriela zasa ľahšie čajové. Pri dochuti zasa zvážime, či káva zanechá na jazyku aj počas dlhšej doby príjemný alebo nepríjemný pocit,“ dodal Filip.

K celkovému dojmu pridala pár slov Gabriela: „Pri tomto ukazovateli by sme kávu chceli posúdiť ako celok, či nám chutila alebo nie. Na jednej strane môže byť príjemne acidná a za aciditu získa päť bodov, ale ak nebudú všetky jej zložky vybalansované, tak za celkový dojem bohužiaľ päť bodov nedostane.“

Laický pohľad na kávu: 10 bodov

Rozhodol som sa, že ja si naďalej ponechám svoju zaužívanú 10-bodovú stupnicu. Na kvalitu kávy sa chcem pozrieť z pohľadu radového kávičkára a posúdiť, či ponúka niečo zaujímavé, či je sterilná a priemerná, prípadne či je nechutná a odporná.

Vždy som to robil tak, že 5 bodov dostala káva, ktorá neublíži, ale ani ničím nezaujme. Taká tá sterilne upražená, v ktorej je už potlačená acidita a neprekvapí ma žiadnym zaujímavým chuťovým tónom, ale na druhej strane ma ani nedorazí žiadnou pachuťou. Nula bodov dostane smradľavá uhoľná baňa, desať bodov zasa svieži rozkvitnutý ovocný sad. Obrazne povedané.

Transparentnosť: 5 bodov

Pri kvalitnej káve by sme mali poznať jej pôvod zacielený až na farmu, mali by sme poznať spôsob jej spracovania a samozrejme aj konkrétnu varietu. Keď je to „len“ stopercentná arabika, nemôže to byť za plný počet bodov. Chceme vedieť, či je v obale typica, caturra, mundo novo alebo čokoľvek iné.

Pri transparentnosti zvýhodníme aj príbeh kávy, ak teda nejaký má. Výhodou môže byť aj direct trade a osobný kontakt s farmárom. Udeľovaním bodov za transparentnosť chceme poukázať na jej dôležitosť a ľudí motivovať ku kupovaniu práve takýchto káv. Nie komoditných nevystopovateľných nezmyslov.

Pomer cena/kvalita: 5 bodov

Tu sa pokúsime zvýhodniť kávu, ktorá ponúka vysokú kvalitu za menej peňazí a vďaka tomu je dostupnejšia pre radového kávičkára. Keď 200 gramov niečoho stojí 15 alebo 20 eur, musí to ponúkať ďaleko nadpriemernú kvalitu. Keď naopak 200-gramová káva stojí 9 alebo 10 eur a ide o chuťovo zaujímavú výberovku, bude to pre bežného človeka veľmi príjemná nadhodnota. A my to radi odmeníme nejakým plusovým bodíkom.

Dizajn obalu: 5 bodov

Pražiarne chceme motivovať aj k tomu, aby ich obaly vyzerali pekne a aby sa dokázali presadiť aj po estetickej stránke. Pre bežného konzumenta je to dôležité a vždy radšej siahne po peknom a pútavom produkte, ako po šedom a nelákavom. Napredovať treba aj v tomto.

Rozhodli sme sa, že o udeľovaní týchto piatich bodov budete rozhodovať vy – čitatelia Blogu o káve. Pred finálnym zhodnotením každej kávy uverejníme anketu, prostredníctvom ktorej budete môcť za dizajn obalu a celkový dojem z balenia udeliť nula až päť bodov.

Ktoré kávy budeme recenzovať?

Hodnotiť budeme akékoľvek kávy, pre ktoré sa rozhodneme a ktoré nám prídu pod ruku. Veľmi radi si vypočujeme vás, čitateľov; píšte nám na instagramový účet @ladislavkiraly a dajte vedieť, ktorá recenzia by vás zaujímala. Na ktorú kávu by sme si mali posvietiť? Priestor na diskusiu a vyjadrenie názoru je aj tu priamo pod článkom.

Touto cestou chceme vyzvať aj pražiarne. Ak sa nebojíte priameho, a možno aj tvrdého hodnotenia, pošlite nám na koštovku váš produkt. Veríme, že kávy budeme testovať na približne týždňovej báze a za celý rok z toho vznikne zaujímavý rebríček. A možno aj dva; jeden z káv na espresso, jeden z káv na filter.

Tak hor sa na to… ako prvé pôjde na paškál Zlaté zrnko.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
produktová fotka Zlaté Zrnko Rómeo

Obodujte dizajn obalu kávy: Zlaté Zrnko Emília a Rómeo

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL